Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Пет деценија и Годишња изложба Ликовних стваралаца Шапца

Прича о трајању

„Упркос глобално тешкој ситуацији о осећају личне тескобе узроковане вирусом корона, шабачки ликовни ствараоци су истрајали у овом парадигматичном настојању уметничког стварања, као и могућег отклона од свеприсутног начела, као суштине духовног опстанка, као на општу добробит свих, а не само аутора и познаваоца ликовне уметности”, истиче председник УЛСШ др Драган Марковић Маркус
Пре тачно пола века, група ликових уметника, ентузијаста, педагога и љубитеља стваралаштва оформила је удружење са циљем да се оснажи, представи и промовише уметност у Шапцу. Од те 1971. године, много тога се променило, али жеља за стварањем и истрајавањем у првобитној намери није нестала. Како често истичемо Удружење ликовних стваралаца Шапца чине уметници различитих сензибилитета и креативних поетика стварања.

-Чланови Удружења су уметници чије се ликовно образовање креће од самоуких до докторанада Ликовне академије, као и историчари уметности и ликовни педагози. Заступљени су различити уметнички профили: графичари, сликари, вајари, примењени уметници, стрип цртачи, фотографи, дизајнери, архитекте, подељени у неколико секција - забележила је историчарка уметности и кустос Народног музеја Татјана Марковић у каталогу поводом пет деценија постојања УЛСШ и традиционалне годишње изложбе.

-Добра организованост и бројне активности препоручиле су Удружење уметницима из других средина, осим Шапца, који су управо овде видели могућност да се уметнички изразе и струковно удруже око заједничких циљева. Неколико годишњих изложби које приређује Удружење, сарађујући са Народним музејем, Библиотеком шабачком и Културним центром, само су неки од домета и активности учешћа у култури града, без чијег удела свака анализа градске културне сцена не би била непотпуна - закључила је Татјана Марковић.

Председник УЛСШ др Драган Марковић Маркус истиче да су годишње изложбе (пролећна и јесења), упечатљиве по обиму и разнородним ликовним приступима, те постају прави фестивали уметности и места испољавања, али и преиспитивања позиције уметности и њене способности да одговори на друштвене изазове.

Искрено верујем да појединци могу променити све(т)
Изложба у Народном музеју за потписницу ових редова остаће у сећању по малој цртици из живота, сакривеној између уметничких дела афирмисаних и истакнутих уметника града. Без намере да умањим квалитет, име и рад уметника који су тог поподнева били присутни, лично, или кроз своја дела, за мене, ловорике је однео дечак Вук који је својим опаскама и вођењем кроз поставку оставио утисак једног од најсимпатичнијих кустоса. Стрпљиво, зналачаки указао је на свако уметничко дело у Галерији уз непоходнотумачење за лаика као што је једна новинарка локалног листа.



Стидљиво, да не буде протекција, предложио је да посебно обратимо пажњу на дело под називом „Акробаткиња“ уз напомену да је насликала његова тетка. Нисмо за непотизам, али када вам млади заљубљеник у уметност да препоруку, немате други избор, него да послушате неког ко ће можда за неку деценију у поменутом простору имати самосталну изложбу. Надам се да ће Вук наставити да све(т) гледа као уметност те вечери. Искрено верујем да појединци могу променити све(т)...
Хвала на подсећању како је бити свој!


Овог децембра поставка у Народном музеју поводом јубилеја плод је критичке анализе и квалитета радова, наглашавају организатори, а селекциони жири у саставу: кустос-историчар уметности у Центру за културу Вук Караџић Марина Цветановић и председник УЛСШ др Драган Марковић Маркус одабрао је 63 рада од 54 аутора за излагање у Народном музеју овог децембра.

-Упркос глобално тешкој ситуацији о осећају личне тескобе узроковане вирусом корона, шбачки ликовни ствараоци су истрајали у овом парадигматичном настојању уметничког стварања, као и могућег отклона од свеприсутног начела, као суштине духовног опстанка, као на општу добробит свих, а не само аутора и познаваоца ликовне уметности. Уметност и постоји да нам свет учини бољим и уљуднијим и да оживи креативни дух - додаје др Маркус.



Шабачки сликар Душан Бујишић члан је УЛСШ од 1976. године и сматра да је Удружење чува нит стваралаштва у граду својим ентузијазмом и посвећеношћу.
Креативне импресије уметника Шапчани могу погледати до 23. децембра у Народном музеју.

-Сматрам да је сарадња Музеја и УЛСШ од великог значаја за локалну ликовну сцену и да је то правац који у будућности треба следити. Ово могу да потврдим и кроз лични пример, јер сам као млад уметник захваљујући Удружењу имала прилику да се представим у свом граду. Због тога верујем да овакав вид сарадње може да буде добар за све ствараоце, а посебно младе - нагласила је в.д. директорке Народног Музеја Јована Стојанац.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa