Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Зелена оаза на радост Коцељеваца
ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ И УРЕЂЕЊА ПАРКА У КОЦЕЉЕВИ

Зелена оаза на радост Коцељеваца

Вредност прве фазе, којом ће бити уређена површина од две хиљаде квадрата, је око 45 милиона динара и она је најскупља. У делу иза Дома културе, на површини од 1,7 хиљада метара квадратних планирана је изградња спортских терена у оквиру друге фазе. Најмање новца је предвиђено за уређење простора у близини стамбених зграда
Коцељева је на почетку реализације дуго очекиваног пројекта реконструкције централног парка испред зграде Дома културе у седишту општине који је изграђен, највероватније, још пре шест деценија. Према речима руководства ове локалне самоуправе изабран је извођач радова и у наредном периоду очекује се његово увођење у посао.

Пројекат парка обухвата три фазе и биће реализован на простору испред и иза Дома културе, а предвиђа и партерно уређење оближњег стамбеног блока.

–Стара стабла биће замењена новим зеленилом, дечија игралишта имаће све модерне справе које ће бити безбедне и опремљена за различите узрасте, на платоу испред Дома културе предвиђена је фонтана, рестаурација постојећег споменика је такође планирана пројектом. И део у непосредној близини ресторана “Пекарац” ће бити уређен у оквиру ове целине- појаснио је председник општине Душан Илинчић.

Вредност прве фазе, којом ће бити уређена површина од две хиљаде квадрата, је око 45 милиона динара и она је најскупља. У делу иза Дома културе, на површини од 1,7 хиљада метара квадратних планирана је изградња спортских терена у оквиру друге фазе. Најмање новца је предвиђено за уређење простора у близини стамбених зграда.

Према речима првог човека ове локалне самоуправе, када парк буде уређен како је то пројектом осмишљено, Коцељева ће добити не само зелену оазу за садашње житеље већ простор који ће користити и наредне генерације.

–Овај пројекат за изградњу парка код Дома културе је урађен 2018.године. Важно је да решимо питање простора за безбедну дечју игру и релаксацију свих осталих грађана, а опет да у другој фази простор иза Дома уредимо и добијемо одбојкашки, рукометни, тениски терен- истиче Илинчић и додаје да ће, по завршетку овог пројекта бити потребно реновирање зграде Дома културе која се у садашњем стању неће уклопити у новоизграђену парковску целину те се већ размишља како изнаћи средства за њено ново рухо.

Питање осветљења будућег парка је важно, јер овај простор треба да представља безбедно место у свако доба дана.

–Ако ћемо да уредимо ову целину и да она остане у мраку, мислим да нисмо обавили добар посао. И садашњи парк нам је у мраку. Ово питање је веома важно и даје једну потпуно другачију слику. Парк замишљам као једно лепо и сигурно место, адекватно осветљено, а не као мрачан и непријатан простор који би самим тим могао да буде и небезбедан- сматра председник коцељевачке општине.
Истиче да је садашњим пројектом обухваћена постојећа расвета која, по мишљењу надлежних, није довољна па је важно, пре него се отпочне са уређењем дефинисати ову област и урадити све претходне радове у циљу испуњења предуслова за потпуну реализацију пројекта изградње централног парка у овој вароши.

–Осим тога, нама није фокус да урадимо само овај парк. Вероватно ћемо у наредно периоду покушати да уредимо још један мањи простор у Новом насељу, по угледу на неке градске паркове у стамбеним насељима. Постоји идеја и о евентуалној изградњи мањег парка у делу стамбених зграда у Омладинској улици- поручио је Илинчић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa