Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Овде се суди Србији (2)
ПРОФ. ДР МИЛОШ КОВИЋ

Овде се суди Србији (2)

Реч је томе да се, кроз промену тумачења историје српског народа, промени национални идентитет. И да Срби од народа који је настојао да иде путем Светог Саве и Светог Кнеза Лазара, да штити своје право на самостално доношење одлука о својој судбини и право на очување своје културе, почне да иде трагом митског Вука Бранковића, да буде народ који ће се потпуно прилагодити ономе што је диктат и империја. Дакле, овде није само реч о академском дискурсу и тумачењу историје, него о голом опстанку, преживљавању српског народа. Овде се суди Србији и овде је реч о борби за душе наше деце. Наш циљ треба да буде да сами одлучујемо о свом путу и бринемо о свом наслеђу, да сами бирамо своју будућност, да не дозвољавамо било чије туторство
О случају професора др Милоша Ковића и процедури која је у току на Филозофском факултету за његов реизбор у звање ванредног, односно, избор у звање редовног професора, писали смо у прошлом броју нашег листа. Није згорег напоменути да професор Ковић није припадник ниједне странке, члан је Председништва нестраначког Покрета за одбрану Косова и Метохије, који окупља јавне личности у циљу очувања територијалног интегритета Србије.

У разговору који је претходио овом, рекли сте нам да није само у питању избор у звање редовног професора, него да је улог много већи, да се овде суди Србији. О чему се, заправо, ради?
- Битно је да се разуме да је Одељење за историју на Филозофском факулету централна академска установа када је реч о српској историографији. Значи, ту се пишу наставни програми и планови за основне и средње школе. Ту се води кадровска политика универзитета и института за историју. Ту се регрутују будући научници и шаљу у институте, или се задржавају на Филозофском факултету. Ту се уобличава доминантан академски дискурс не само о европској и светској, него, пре свега, о српској историографији. Знамо колико се средстава и напора улаже у то да се Срби прогласе одговорним не само за оно што се догађало деведесетих, него и за све што се дешавало у 20. веку на Балкану, од 1912. до данас.

„Овде није само реч о академском дискурсу и тумачењу историје, него о голом опстанку, преживљавању српског народа“


То схватате када проучавате рад Хашког трибунала који је створен да би се изнова писала српска историја, да би Срби били оптужени за оно што се догодило. Ако читате како се пише историја Срба у Великој Британији, Немачкој, Француској, или САД, онда постаје јасно да је на делу оно што су нам поручили немачки парламентарци који су дошли 2013. код нас, да је нама потребна промена свести.
Мој задатак и позив, као историчара и стручњака, је да се таквим ставовима јавно супротставим и да се одупирем покушајима који су неакадемски и нестручни, да се Србима наметне колективна кривица за оно што су сами претрпели – геноцид, у Првом и Другом светском рату и у ратовима деведесетих (мислим пре свега на Крајину, Сарајево и Косово и Метохију). Дакле, овде је реч о томе да се на Одељењу за историју наметне такво тумачење, које сада има већинску подршку. То се чини одстрањивањем оних који су непослушни.

Послушност је у духу времена?
- Да и то је тако. У последњих неколико деценија, једна од првих жртава је српска историја, односно тумачење српске историје. Постоји једна англосаксонска изрека: „Онај који контролише прошлост, контролише будућност“. Реч је томе да се, кроз промену тумачења историје српског народа, промени национални идентитет. И да Срби од народа који је настојао да иде путем Светог Саве и Светог Кнеза Лазара, да штити своје право на самостално доношење одлука о својој судбини и право на очување своје културе, почне да иде трагом митског Вука Бранковића, да буде народ који ће се потпуно прилагодити ономе што је диктат и империја. Да ли би српски народ требало да повије кичму и прихвати жиг који му утискују Европска унија и САД? Дакле, намера је да управо Срби, први народ који је пружио отпор НАТО пакту, буде претворен у највеће послушнике. Али, ово није први пут у историји да је српски народ у сукобу са империјама. Сетимо се Византије, Османског царства, Хабзбуршке монархије, Трећег рајха... Дакле, овде није само реч о академском дискурсу и тумачењу историје, него о голом опстанку, преживљавању српског народа. Овде се суди Србији и овде је реч о борби за душе наше деце. Наш циљ треба да буде самосталност, да сами одлучујемо о свом путу и бринемо о свом наслеђу, да сами бирамо своју будућност, да не дозвољавамо било чије туторство.

ПРОГОН ЈЕ МАСОВНА ПОЈАВА
Протеривање професора са Универзитета је нешто што је сада масовна појава на Западу. На универзитетима је све мање слободе мишљења. Професори се протерују због вербалног деликта. Уколико се не одупремо на време, то је нешто што нас тек чека.


Мислите ли да је то могуће, с обзиром да смо мали народ?
- Јесмо мали народ, али су наша историјска сећања веома дуга. И наша историјска самосвест је веома снажна. Један руски историчар рекао је да су Срби мали народ са психологијом велике силе. Имамо веома снажна историјска сећања борбе за слободу у два светска рата и много раније. И та сећања нас обавезују. Немамо разлога да без њих останемо и да мењамо свест. Било би добро да свест промене немачки политичари који нам тако нешто препоручују. Нисмо ми три пута у 20. веку бомбардовали Немачку. Нисмо ми као освајачи долазили у Немачку, него су они долазили у српске земље и сада се у суђују да се понашају као тутори. Нема ниједног разлога због којег бисмо тако нешто прихватили. Наравно да нема разлога за отворене сукобе, али ни за бланко прихватање било чега што нам не одговара. То је врло једноставно. Нема никаквог разлога за страх, или за панику. Када би свако од нас урадио оно што може, онда бисмо заиста били супер сила.

Ипак нам је потребна и подршка?
- Тако је. Србија данас није сама. Иза ње стоје моћни савезници. Од три светске супер силе, две су спремне да нас подрже: Русија и Кина. Потребно је да нешто научимо из своје историје, вештину дипломатије, коју су савладали наши преци. О томе говори моја нова књига: „Велике силе и Срби 1496-1833“. Управо је посвећена томе да се покаже како су велики видели и третирали Србе у нашој прошлости и како су Срби на то одговарали и какву су спољну политику водили у дугим вековима који су иза нас.

ИСТОРИЈСКА ЧИЊЕНИЦА
Нису случајно управо Срби, иако народ мали бројем, први који је ратовао са НАТО пактом, најпре у Републици Српској, потом у Србији да би одбранио Косово и Метохију. Ма како то звучало, то је историјска чињеница која је ушла у уџбенике историје широм света. Наравно, крајњи циљ није само послушност, него коначна подела српског народа, која је почела разбијањем Југославије и асимилацијом српског народа ван Србије. Видимо шта је учињено и шта се чини са српским народом на Косову и Метохији.


Живимо у изузетно изазовним временима?
- Ниједна империја са којима су се Срби сукобљавали у прошлости није имала огромну моћ какву имају САД и Европска унија. То је пропагандна, медијска моћ, која не одаје утисак насиља. Да је таква средства убеђивања имао Гебелс, све би било другачије. Осим тога, ни Хитлер ни Гебелс нису имали тако глобалне апетите какве сада имају САД. Рецимо и то: нису нацисти и усташе успели у оном у чему су успеле Клинтонова Америка и Туђманова Хрватска. САД су, тобоже у име демократије и људских права, Србе из Хрватске и са Косова етички темељније очистиле, него што су је то могла да уради НДХ, или Хитлер. НАТО и САД су по Србе погубнији од Трећег рајха и фашистичке Италије.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa