Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Како осигурати развој Србије
Од мог града мојој земљи

Како осигурати развој Србије

Пројекат „ Од мог града мојо земљи – Како осигурати развој Србије“ који је реализовала Фондација БФПЕ за одговорно друштво уз подршку Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GMB (GIZ) је, кроз заједнички рад осам градова и општина у Србији, успешно иницирао и покренуо међусобни дијалог локалних актера и грађана, у циљу постизања бржег и одрживијег развоја локалне заједнице. Поред тога, на основу анализа и одржаних јавих дебата, успешно су дефинисане препоруке за даље деловање и превазилажење постојећих изазова, који су кроз пројектне активности идентификовани. Препоруке иду у правцу интезивирања стално отвореног дијалога и сарадње локалних актера и удруживања енергија у циљу бржег и одрживијег развоја и подизања квалитета живота локалним заједницама. Сарадња је потребна и у процесима планирања и спровођења јавних политика, и у побољшању свакодневног живота свих грађана, са посебном пажњом на културни, економски и урбани развој града Шапца и његове околине
Завршном конференцијом у Београду, одржаном 15 новембра, завршен је и пројекат „Од мог града мојој земљи – како осигурати развој Србије“. Да подсетимо, у склопу овог пројекта учествовао је и Град Шабац у ком је одржана и панел дебата 12 октобра ове године. Партнер Фондацији БФПЕ у Шапцу је Асоцијација ДУГА, те овом прилоком и у завршници пројекта разговарамо са Александром Прица, Председником Асоцијације ДУГА, како о резултатима пројекта, тако и о препорукама за наш град.

-Неуједначен развој свих делова локалних самоуправа, дугогодишњи трендови миграције ка градским срединама и одумирање села, одлазак младих и квалификованих кадрова у велике градове и иностранство, негативни су трендови са којима се већ дужи низ година суочавају локалне заједнице у Србији. Поред тога, велики изазови који су идентификовани као кочнице локалног, али и националног развоја односе се на деперсонализацију локалних самоуправа и слабљење везе са грађанима, недостатак политичке и друштвене дебате и комуникације међу локалним актерима, као и заједничког креирања и спровођења локалних политика- истакао је Александар Прица и додао:

- Фондација БФПЕ за одговорно друштво (БФПЕ) уз подршку Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GMB (GIZ), је препознавајући наведене изазове и препреке, покренула пројекат „Од мог града мојој земљи – како осигурати развој Србије“ са циљем да пробуди и интензивира међусобни дијалог локалних актера и грађана, као и да дефинише препоруке за даље деловање и превазилажење постојећег стања. Полазећи од тезе да одржив и избалансиран развој на националном нивоу није могуће остварити без развоја и унапређења локалних заједница, пројекат је спроведен кроз заједнички рад са представницима локалних организација цивилног друштва и институцијама локалне самоуправе у осам општина и градова у Србији: град Пирот, град Ужице, град Шабац, град Чачак, град Зајечар, град Сомбор, град Зрењанин и општина Прибој. У свим наведеним локалним самоуправама су током 2020. И 2021. Године организоване јавне дебате на различите развојне теме у организацији БФПЕ и уз подршку локалних партнера. У њима је поред представника локалне управе и јавног сектора, учествовао и значајан број организација цивилног друштва, привредних удружења и субјеката, као и истакнутих појединаца. Осим тога, кроз директну комуникацију са грађанима, добијени су подаци о томе како грађани виде изазове, потенцијале и будуће правце развоја својих заједница.

Анализе појединачних локалних заједница су направљене са намером да се што боље прикажу стање, потенцијали и изазови у свакој од локалних заједница и базирани су на јавно доступним подацима и на ставовима локалних актера о томе. Препоруке које су дефинисане за сваку локалну заједницу која је учествовала у пројекту су плод предлога и сугестија учесника јавних дебата, које су одржане у свим локалним заједницама и које су у највећој могућој мери окупиле представнике јавног сектора, приватног сектора, као и организација цивилног друштва.

Фото: "Глас подриња"


-Обележја привредног развоја града Шапца су динамичност и позитиван друштвени производ. Позитивна кретања у привреди резулатат су, између осталог, традиционално развијеног предузетништва са трговачким наслеђем, дуге традиције у индустријској производњи, велики број успешно приватизованих предузећа, као и присуство страних инвеститора.

Шабац представља раскрсницу магистралних и регионалних путева, важних у путној мрежи Србије. Налази се на пловном делу реке Саве и кроз град пролази железничка пруга нормалног колосека. Оно што ће имати најзначајнији утицај на положај и развој града Шапца је свакако изградња аутопута од Руме до Шапца, чији је завршетак најављен за крај октобра 2023. године, као и брза саобраћајница од Шапца до Лознице која се завршава до краја октобра 2024. године.

У Шапцу постоје веома развијене установе културе које заједно учествују у спровођењу и креирању културне политике града Шапца. Осим њих, значајно место у културном животу представљају бројна удружења.

Кроз комуникацију са локалном самоуправом, привредницима и организацијама цивилног друштва, али и самим грађанима, закључено је да су највећи проблем у граду загађена животна средина и одлазак младих, док се даљи развој привреде кроз задругарство и подстицање прерађивачке индустрије сматра највећом развојном шансом. Искоришћавање географског положаја града Шапца за развој трговине и услуга такође се сматра једним од важних развојних праваца.

На основу претходних података, можемо закључити да град Шабац поприлично добро користи своје ресурсе и потенцијале, али то не значи да нема простора за унапређење- каже Александар Прица.
Најразвијенији развојни потенцијал града Шапца се свакако односи на развој привреде, пољопривреде и трговине и сада на значајно вишем нивоу него у другим деловима Србије. Изградња аутопута који би Шабац повезао са Коридором 10, а и са друге стране са Лозницом, значајно ће подићи атрактивности града за потенцијалне стране инвеститоре и омогућити много бржи проток роба и услуга у овом делу Србије. Град Шабац је већ обезбедио предуслове за долазак великих инвестиција кроз изградњу великих индустријских зона, а управни капацитети Града ће и надаље свакако морати да се граде како би могли да буду адекватан сервис будућем развоју.

-И поред добрих привредних капацитета, шабачки округ је ипак остао изразито пољопривредни крај са доминантним ситнијим поседима и домаћинствима, што треба сматрати као предност у овом случају. Релативно незагађена средина и веома плодно земљиште добар су основ за узгој различитих култура и неопходно је у наредном периоду, на организован начин, подржати мале пољопривредне произвођаче у процесу пласмана и изласка на тржиште. Шабац се налази у близини два највећа града у Србији, који ће ускоро постати још ближи и доступнији, а производња хране би уз малу, али стратешку подршку могла да постане водећа привредна грана- објашњава Прица.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa