Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Присутан у засадима леске у  периоду од пролећа до краја августа
Лешников сурлаш

Присутан у засадима леске у периоду од пролећа до краја августа

Имаго чини штету хранећи се вегетативним деловима леске, пупољцима и младим лишћем. Усним апаратом (рилицом), женке буше недозреле плодове и у отвор полажу јаја. Ларве наносе највећу штету хранећи се језгром плода, унутар кога се и развијају
Лешников сурлаш (Цурцулио нуцум) је значана штеточина, која у свим подручјима проузрокује мању родност леске. Имаго је присутан у засадима леске у периоду од пролећа до краја августа.
Имаго чини штету хранећи се вегетативним деловима леске, пупољцима и младим лишћем. Усним апаратом (рилицом), женке буше недозреле плодове и у отвор полажу јаја. Ларве наносе највећу штету хранећи се језгром плода, унутар кога се и развијају.

Лешников сурлаш може проузроковати и до 80% умањења приноса. Нападу сурлаша су подложне све распрострањене сорте, док су мање осетљиве оне код којих брже креће процес лигнификације.
Лешников сурлаш има једну генерацију годишње, имаго излази из земљишта почетком маја, парење започиње крајем маја. Женка положи 30-40 јасја, једно по плоду, а за 5-7 дана долази до излегања ларви из јаја, које се хране око 30 дана.

Негде крајем јула и почетком августа, развијене ларве напуштају плод остављајући округли отвор на љусци. Ларве лешниковог сурлаша се завлаче у земљиште на дубину од 10-15 цм, где презимљавају до следећег пролећа.

Мере заштите од лешниковог сурлаша треба спровести механичким и хемијским путем.
Механичка заштита подразумева смањење броја ларви које презимљавају у земљишту, пролећном обрадом земљишта, као и сакупљање и одстрањивање из засад оштећених и опалих плодова.
Хемијске мере борбе се спроводе применом инсектицида а.м. ламбда-цихалотрин. Потребно је почетком маја отресањем инсеката одредити време третирања (праг за извођење третмана 1-2 женке са положеним јајима по стаблу леске).
Слободан Гошић, дипл.инж. ПССС Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa