Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Еден на слици,  уље на платну Небојше Славковића

Еден на слици, уље на платну Небојше Славковића

ЉУБИША ЂУКИЋ: ТАМО АМО ПО АНАЛИМА КОЊИЧКОГ СПОРТА У ШАПЦУ И ОКОЛИНИ (17)

Eden мој љубимац

Стасавао у елитној генерацији Љубичевских коња. Плаћен 25.000 тадашњих немачких марака. Оправдао улагање
Eden је ождребљен у ергели Љубичево, 17. маја 1991. године. Отац му је чувени пастув Vićenco, а мајка Ejra. Познаваоци коњичког спорта кажу, порекло не може боље бити. Биле су то године (деведесете) које су у ергели Љубичево обележиле читаву епоху, баш по именима славних пастува: Vićenco, Remuz и Хајџан. У исто време увежено је и доста „сјајних“ кобила: Sajrija, Jasmina, Bakroz , Bambika , Mirjana , Šiz like the vind ...

Тако је Станоје Милошевић Гиле, у то време управник ергеле Љубичево, на располагању имао доста изузетно добрих коња, а неке од тих „линија“, како воле да кажу коњари постоје и данас. Наравно, квалитетном селекцијом и упорним радом постизани су још бољи резултати.

- Кад је ергела Љубичево у питању, Еденова генерација је била изузетна. Ту су још били Mobi Dik , Vuk, Safur. Са мојим љубимцем, могли су се још мерити Mom Blan, Srećna, General Žitko. Купила га је шабачка штала Агро-бенд за тадашњих 25.000 немачких марака, као узданицу за Дерби у Београду, каже Ненад Јовановић, савременик и изузетно добар познаваоц овог динамичног спорта.

Своју снагу и вештину Еден је исказао највише када му је било три године. Јовановић наглашава његове величанствене победе у тркама: „Џокеј клуб Шабац“, „Шабачки Триаде стакес“, „Шабачки дерби“, „Куп Зобнатице“... И што је најзначајније успехе је остваривао у тркама категорије Груп 1. Наш саговорник, истиче да су многи Еденови навијачи долазили из иностранства да би га бодрили и уживали у његовом галопу.

Еден неугасивог сјаја


Носио је жути блинкерс и кожне узде из Енглеске, а најрађе волео да једе јабуке. Јовановић се присећа још да када је Еден имао свој дан нико није могао да га победи. У тркама на 2.400 метара је био карактеристичан његов финиш од 800 метара, који је био заиста фуриозан и у њему је знао да „претрчи“све коње.

По много чему је био јако специфичан: Дорат, изузетно грађен, карактеран, прави професионалац, личност за дивљење, а дистанца од 2.400 метара, као измишљена за њега. Најчешће га је јахао Зоран Буњевац, али и други џокеји. Трчао је осам година, а само 1996. због повреде паузирао пола сезоне. Забележено је преко 60 његових стартова и од тога, више од 35 победа. Издвојио бих његове победе у „Купу љубичева“ и Зобнатици, које су се догодиле у размаку од две недеље, две године за редом. У приплод је повучен потпуно здрав, а нажалост дао је само шест потомака, јер је 2001. године на Шабачком хиподрому трагично завршио живот, додаје Јовановић.

ЕЛДОРАДО ПОБЕДНИК 93 СРПСКОГ ДЕРБИЈА
... Победник 93 Српског дербија „Елдорадо“, прича је за себе. Захваљујући госп. Јеврему Обреновићу и његовом визионарству и свему што нам је оставио у наслеђе, Шабац је својим хиподромом постао „Елдорадо“ за један (коњички) од најомиљенијих спортова на планети.
Први пут у историји дугој 93 године, од како се трчи „Српски галопски дерби“, Шабац је имао победника. Године 2015, на хиподрому у маниру (лако) победник је био шабачки коњ Елдорадо, пише Ненад Јовановић у „Коду 21“.


Запажена је била његова улога у трци „Бомбардер“у којој је освојио друго место, а у Београдском дербију, био је пети.

Познати песник елегија из Шапца Крстивоје Илић, посветио је једну своју песму баш Едену, а Небојша Славковић, направио је његов портрет ( уље на платну).

Сасвим сигурно Еден је ушао у историју коњичког спорта на „велика врата“, а многи ауторитети сврстали су га у шабачког коња 20 века.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa