Инфо

30. децембар 2021.30. дец 2021.
Фото: Глас Подриња, Саша Максимовић, в. д. директора ЈП “Инфраструктура Шабац”

Фото: Глас Подриња, Саша Максимовић, в. д. директора ЈП “Инфраструктура Шабац”

ДИРЕКТОРИ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА ГРАДА ШАПЦА

Великим залагањима до бољег живота свих грађана

Традиционално, за новогодишњи број “Гласа Подриња” разговарали смо са директорима градских јавних предузећа. Подсетили су нас шта је то урађено у одлазећој години и представили планове за долазећу. Судећи по најавама, пред нама је година значајних радова и улагања за боље услове за живот грађана, како у граду, тако и у селима
Саша Максимовић, в.д. директора ЈП “Инфраструктура шабац”:
Шабац ће бити непрепознатљив
ЈП „Инфраструкутра Шабац“ је у овој години много радило, а у предстојећој је пред нама такође изузетно обиман посао. Поред инфраструктурних радова, који су грађанима јасно видљиви, наш посао се састоји и од израде бројних планова и других припрема за све што обављамо на терену.

Од урађеног у 2021. години можемо да издвојим реконструкцију великог броја улица, како у граду, тако и у селима и уређење много некатегорисаних путева како би људи лакше дошли до својих њива. Република је уложила 420 милиона динара у путну инфраструктуру у Шапцу. Захваљујући том новцу урађен је путни правац Шабац – Богосавац – Добрић – Цуљковић – Радовашница, у дужини од 19,2 километра, али и локални путеви Јевремовац – Маови – Богосавац и Добрић – Липолист, као и улице Андрије Глишића и Церска.

Реконструисали смо Касарску улицу која је сада једна од најлепших саобраћајница у граду. Урадили смо нов асфалт са проширењем за паркинг у дужини од 715 метара, као и тротоар у дужини од 700 метара. Укупна вредност радова је 25,2 милиона динара и они су финансирани из буџета Града Шапца.
Реконстрисали смо деоницу улице Краља Петра Првог у Поцерском Причиновићу у дужини од 1 километар и 1,2 километра пута у Мајуру. Нов изглед је добио велики број тротоара у граду, у улицама: Боре Тирића, Зеке Буљубаше, Бањичких жртава, Цара Душана, део улице Кнеза Лазара, Доктора Дуњића, Касарска, Архимандрита Стевана Јовановића. Урађена је реконструкција свих стаза у парку у Жике Поповића, као и плато око чесме у парку на углу улица Пате Рабаџије, Ускочке и Стојана Бошковића. Тренутно се завршавају стазе на Тркалишту. Направили смо нов фудбалски терен у Шипурским ливадама на запуштеном простору.

Уз помоћ своје државе градимо 12 нових путева. Мештани села Грушић, Рибари, Мрђеновац, Орашац, Десић, Корман, Петловача, Метлић, Бојић, Румска, Волујац и Двориште добиће нове путеве у укупној дужини од 30 километара за које ће бити издвојено 267 милиона динара. Половина средстава биће обезбеђена из буџета Републике Србије, а друга половина из буџета Града Шапца..

Наше Одељење за путеве је много радило и у селима. Реконструисани су атарски путеви у 35 сеоских месних заједница. Некима од њих је било готово немогуће проћи пољопривредном механизацијом.
Један од најзначајнијих пројеката на којима радимо је измена и допуна плана детаљне регулације Сава парка. Дефинисана је нова локација међународног путничког пристаништа, у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама. Реализација треба да почне 2022. године и налазиће се код старог пристаништа. Предвиђена је и реконструкција Савске улице са формирањем тротоара и бициклистичких стаза. Тврђава, нови градски парк на локацији некадашње касарне, Савска авенија и плажа на Старом граду биће репрезентативно туристичко место, намењено не само за излетнике него и за јавне садржаје и одржавање манифестација.

На последњој седници Скупштине града донет је сет веома важних планова за град Шабац. По значају се издваја просторни план града Шапца и генерални урбанистички план за Шабац и приградска насеља. Просторним планом је обухваћена читава територија локалне самоуправе, што подразумева да ће се поново радити и планови за сва села. То је огроман посао који ће се обављати наредне две до три године. Радиће се план детаљне регулације Бенске Баре – исток, односно подручја између Кајмакчаланске и улице Кнеза Лазара, Камичак – блок између Нове робне куће и улице Стојана Чупића са Мачванским тргом, затим Трг шабачких жртава – простор између Трга и улице Краља Петра Првог. Шабац се развија и биће непрепознатљив у наредном периоду.

Интензивно радимо на опремању Северозападне радне зоне. Комплетно инфаструктурно опремамо улице, што подразумева изградњу фекалне и атмосферске канализације, изградњу гасовода и коловоза како би се обезбедили најбољи услови за инвеститоре.

Тренутно је у току израда нацрта четири значајна плана детаљне регулације за изградњу канализационих мрежа, са постројењима за пречишћавање отпадних вода у Слепчевићу, Липолисту, Дреновцу и Прњавору. Радови почињу на пролеће. Поред тога у припреми су и геодетске подлоге за израду пројектне документације за канализационе мреже у вези пројекта “Чиста Србија”.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нам је потврдило урбанистички пројекат за реконструкцију раскрснице код Капитол парка. Уместо садашње семафоризоване раскрснице формираће се кружни ток. Очекујемо да ћемо у току 2022. кренути у израду и друге документације која ће бити основ за реконструкцију свих обилазница на Обилазном путу.

Пред нама је и реконструкција хале “Зорка”, а чим временски услови дозволе почињемо и изградњу комплекса отворених базена.

За 2022. годину је планиран и завршетак новог моста и почињу радови на деоници према Лозници за брзу саобраћајницу. То ће потпуно промени изглед дела према Индустријској зони и створиће се нови услови за инвеститоре.

Наравно, уз све ове планиране пројекте континуирано радимо на одржавању путева, како у зимском тако и у летњем периоду. Енормна количина снега која је недавно пала створила је проблеме, али сва наша механизација, чак и машине које раније нису коришћене у те сврхе, изашле су на путеве како би чистиле снег. Нереално је очекивати да улице буду чисте истог тренутка када снег пада непрекидно готово 24 сата, али ми смо и у таквим условима ишли и до села на Церу.

Фото: Глас Подриња, Никола Беговић, в.д. директора ЈКП “Стари град Шабац”


Никола Беговић, в.д. директора ЈКП “Стари град Шабац”:
Почиње увођење примарне сепарације отпада
Предузеће смо затекли у великим дуговима, са мањком радне снаге и дотрајалом опремом. Просечна старост возила је 17 година и она више не могу да раде на задовољавајућем нивоу. Град нам је много помогао како бисмо изашли из кризе и поново стали на ноге.

Највећи посао који смо урадили у 2021. години јесте чишћење 11 дивљих депонија. Ради се о пројекту Министарства заштите животне средине, за који су они дали 1.540.000 динара, а град је учествовао са 460.000 динара. Уклоњене су депоније у Слепчевићу, Прњавору, Петловачи, Мрђеновцу, Мишару, Малој Врањској, Криваји, Дреновцу и на две локације у Мачванском Причиновићу. Нажалост, на некима од њих смеће се поново појављује. Апелујемо на грађане да не бацају свој отпад на места која за то нису предвиђена. Постављено је довољно контејнера, а и наши камиони долазе до свих кућа. Такође, апелујемо и на савесне грађане да пријаве комуналној инспекцији када виде да неко баца смеђе на јавне површине. Казне за несавесне су 25.000 динара.

За нас је значајно и то што је наша новоформирана служба пронашла и задужила 500.000 нових квадрата. То представља директан приход предузећа. Захваљујући тим средствима значајно је смањен губитак предузећа. Губитак је у 2020. години био 79 милиона динара, у 2021. је 20 милиона, а наредне године очекујемо позитиван разултат.

Купљено је 2,2 хектара за проширење Новог гробља на Летњиковцу. Тренутно се ради инфраструктурно уређивање тог земљишта. Поред тога, сређени су објекти које наша погребна служба издаје.
Озелењавамо јавне површине и тако стварамо нова плућа града. Шест нових дрвореда је посађено у улицама: Касарској, Брегалничкој, Проте Григорија Бабовића, Мачвине колоније, Илије Гарашанина, као и у Мајуру. Саднице је донирао град, а засађене су липе, јавор и ликвидамбар.

Наша служба зеленила има посла током целе године. Лети косе траву и уређују јавне површине, док зими уклањају гране које сметају жицама струје, уклањају дрвеће које сломи снег.

Како једини, поред Електродистрибуције имамо платформу, радимо и новогодишње украшавање града.
Набавили смо рахладне витрине за Тржницу у вредности од 1,2 милиона динара.

Када комунално предузеће не ради добро то се прво примети. Нисмо могли најбоље да обављамо посао у претходном периоду, због недостатка опреме и тога смо свесни. Ипак, често није наша грешка што смећа има по граду, него несавесних грађана који, иако виде да су корпа или контејнер пуни, не оду до следећег него отпад оставе на тротоару. Град, као оснивач, је одлучио да нам помогне и током 2021. и 2022. године укупно ће уложити 204 милиона динара у набавку опреме. Добићемо укупно 5 камиона смећара, фекалну цистерну, две чистилице, три усисивача за лишће, косилице за траву, тракторе са приколицама. Све ово ће допринети да се посао чишћења града обавља много лакше и брже, а у корист и на задовољство грађана.

Следеће године нас очекује једна важна новина. Заједно са градом смо, код Министарства заштите животне средине, аплицирали за пројекат примарне сепарације отпада. Кроз ИПА фондове добијамо 12.623 пластичне канте од 240 литара, а такође и контејнере и возила. Наведена опрема ће нам омогућити одвојено прикупљање и транспорт до трансфер станице отпада за рециклажу. Набавка опреме је финансирана кроз ИПА програм, а учешће града је 15 одсто. Укупна вредност пројекта је 717.652 евра. Ми имамо укупно 38.000 корисника, заједно са правним лицима и људима који живе у стамбеним зградама. Ове канте ће првенствено бити намењене појединачним домаћинствима. Наши запослени ће приликом поделе канти потписивати уговоре са нашим корисницима. Грађани треба да знају да их ово неће ништа додатно коштати. Реализација би требала да почне од априла.

Молимо грађане да, када реализација овог програма почне, савесно учествују у њему. Направићемо прецизан план када ће се купити смеће за рециклажу, а када остало. Постојаће одвојени камиони за то и потребно је само мало добре воље наших суграђана да бисмо заједно овај посао обављали на прави начин, као што је то случај у свим уређеним државама.

Фото: Глас Подриња, Јован Вранеш, в. д. директора ЈКП “Водовод Шабац”


Јован Вранеш, в.д. директора ЈКП “Водовод Шабац”:
Важно ширење мреже, али и квалитет услуге
За нас је 2021. година била прва година пословања и углавном смо се припремали за значајне пројекте који нас очекују. Планирамо проширење канализационе и водоводне мреже, али и улагање у постојећи систем, како би подигли квалитет наше услуге.
Прво што нас очекује је пројекат “Чиста Србија” који подразумева ширење канализационе мреже у дужини од 150 километара. Први пут ће се, на подручју Шапца, градити канализација у селима. Предвиђена су четири села: Прњавор, Липолист, Слепчевић и Дреновац. За та четири села ће се урадити 50 километара мреже, а осталих 100 ће бити у приградском делу, који ће бити потпуно покривен. Крај пројекта је планиран за 2025. годину.

Свако од ових села добиће и по мало постројење за прераду отпадних вода. Она ће бити лоцирана на каналима у близини насеља.

За 2022. годину је предвиђено и ширење водоводне мреже у пет праваца: Оридски басен, Мала Врањска – Церовац, а посебно је важно да ће и школа у Малој Врањској добити воду, затим Богосавац – Добрић, Слепчевић до центра и Прњавор – Рибари, од локалног изворишта у Прњавору. Пројектна документација се ради и биће завршена у фебруару, а тада је и конкурс код Дирекције за воде при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, где ћемо тражити додатна средства. Град је већ издвојио 300 милиона динара за ову намену и од пролећа почињемо радове.

Један од послова који треба да завршимо је и обнављање свих студија и генералних пројеката које имамо у предузећу, односно, прављење стратешке документације како ће се у будућности ширити водоводна и канализациона мрежа. Разматраће се водоснабдевање свих села. Када завршимо студије видећемо да ли ће бити боље да правимо локална изворишта, или да то решавамо на неки други начин.
Правиће се и студије за канализационе мреже. Један план је каналисање атмосферских и отадних вода са подручја града. Имамо фекалне и атмосферске воде и атмосферске представљају велики проблем. Урбанизација града је све већа и све више је бетонских површина које не упијају воду и онда се сва киша слива на удицу. Канализација у граду је доста стара, у просеку и више од 50 година. Видећемо где може да се реконструише, а где треба радити нову. Више од 10 година такви пројекти нису рађени.

Да нам није важан само квантитет, него и квалитет, показује инвестиција од 60 милиона динара у технолошко постројење за пречишћавање пијаће воде. Изворишта ће имати нову технологију пречишћавања пијаће воде. Шабац јесте познат по томе да нема проблема са водом. Међу градовима смо који имају најсигурније водоснабдевање, али то ће сада бити подигнуто на још виши ниво.
Код Канцеларије за јавна улагања смо поднели пројекат, које је прошао, за замену азбестно-цементних цеви у 28 улица. Очекујемо средства и да почнемо са радом.

Такође унепређујемо систем мониторинга и управљања водоводним системом. То ће, у пракси, значити стабилнији систем, брже ћемо реаговати на кварове, имаћемо мање губитке на мрежи, а самим тим и мање губитке новца. Тако ће нам остати више средстава за унапређење услуга.

ЈКП “Водовод” и град Шабац изузетно добро сарађују. Без те сарадње не бисмо могли ништа да постигнемо. Ми припремамо документацију, град даје новац, а све у корист наших суграђана. Једно време, у овом предузећу, та пракса сарадње није постојала.

Фото: Глас Подриња, Рајко Шушић, в. д. директора ЈКП “Топлана Шабац”


Рајко Шушић, в.д. директора ЈКП “Топлана Шабац”:
Нова улагања за ефикаснији систем грајања
Током 2021. године ЈКП „Топлана-Шабац“ је извршила прикључење пет објеката колективног становања, са укупно 8.700 метара квадратних стамбеног простора, на систем даљинског грејања.
У оквиру пројекта Biosol, а који за циљ има примену обновљивих извора енергије, завршено је проширење котларнице у ОШ „Стојан Новаковић“ у Шапцу новим котлом на дрвну сечку снаге 500 кW.
Током ове године урађено је око 250 гасних прикључака како објеката индивидуалног становања, тако и објеката колективног становања.

У току 2022. године цене услуга ЈКП „Топлана – Шабац“ се неће мењати.
ЈКП „Топлана – Шабац“ је Програмом пословања за предстојећу годину планирала реконструкцију постојеће и изградњу нове вреловодне мреже у дужини од око 5.000 метара што ће омогућити прикључење нових 7.500 квадрата стамбеног простора. На основу сазнања која поседујемо, о фази у којој се налази изградња објеката и израда техничке документације, очекујем да се у 2022. години на систем даљинског грејања прикључи пет објеката колективног становања са приближно 8.800 квадрата стамбеног простора и да ће ЈКП „Топлана – Шабац“ на управљање преузети три гасне котларнице које топлотном енергијом снадевају објекте колективног становања.

Током 2022. године наставићемо са модернизацијом дистрибутивног система улагањем у топлотне подстанице, уградњом нових контролера са припадајућим сензорима и повезивањем подстаница на систем даљинског надзора и управљања. Планирамо извршење радова на 44 топлотне подстанице.
Планирана је такође набавка и уградња новог котла снаге 20 МW у котланици „Тркалиште“.

Програмом пословања предвидели смо и значајно проширење гасоводне мреже у северозападној радној зони што ће у знатном повећати ниво атрактивности радне зоне и олакшати долазак нових инвеститора. Наравно, наставићемо и акцију прикључења на гасоводну мрежу и објеката индивидуалног и колективног становања.

Током 2022. године настављамо са радом на пројекту постављања топлотне изолације на стамбеним зградама у нашем граду и, с обзиром на исказано интересовање стамбених заједница појединих зграда, очекујемо да ће у Новој години реализација овог пројекта бити у пуном капацитету.
Сви наши корисници, као и остали грађани могу се информисати о нашим тренутним активностима и будућим плаановима на нашем сајту и друштвеним мрежама.

Свим читаоцима вашег листа у име колектива ЈКП „Топлана – Шабац“ , и у своје име желим пуно здравља, среће и успеха у Новој 2022. години.

Фото: Глас Подриња, Драган Ристић, в. д. директора ЈКП “Паркинг Шабац”


Драган Ристић в.д. директора ЈКП “Паркинг Шабац”:
Цене остају исте
ЈКП „Паркинг Шабац“ је пре свега сервис грађана, задужен за увођење комуналног реда на јавним површинама у домену мирујућег саобраћаја. Поред тога, велики удео има и у повећању безбедности саобраћаја. Основне делатности предузећа су:
- стално унапређење у области паркирања на подручју градске управе Шапца;
- уређивање и обележавање паркиралишта;
- контрола и наплата паркирања и
- услужно уклањање непрописно паркираних аутомобила у сарадњи са другим службама.

Сам развој и ширење града резултира да паркинг места буду све оскуднија, тако да је задатак предузећа да се јавне површине које су намењене за паркирање на најоптималнији начин користе. Већина градова не само у Србији, већ и у свету има проблем са недостатком потребних паркинг места превасходно у централним зонама. Тренутно располажемо са 1.960 паркинг места где се врши наплата, од чега је 65 паркинг места намењено за особе са инвалидитетом.

У току године вршено је обележавање и освежавање постојећих, као и обележавање нових паркинг места у зонама која нису под наплатом, а у циљу повећања културе паркирања. Више пута су равњани и ризлом насипани паркинзи који због одређених проблема не могу бити асфалтирани. Такође, простор где се чувају однешени аутомобили је уређен, чиме су побољшани услови и безбедност.
Што се тиче политике цена услуга, оне су на нивоу из 2017. године и њихова промена није планирана ни у наредној години. Планирана је набавка новог специјалног возила, тзв. „паука“, постојећи је из 2002. године.

Мањи број издатих посебних карата, а већи приходи од СМС порука у овој години су потврда да предузеће иде у добром смеру.
М. Мијаиловић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa