Инфо

30. децембар 2021.30. дец 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

РАЗГОВОР СА НАРОДНИМ ПОСЛАНИКОМ СНС У СКУПШТИНИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКОМ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ВЕРОЉУБОМ МАТИЋЕМ

Треба бити спреман за време после пандемије

„Доста добро пратимо развој Србије и неко смо ко иде напред. Ко хоће то да види, наравно да је видљиво. Ко неће, неће и увек има и таквих. Али, чињеница је да се развијамо и заједно идемо напред. То је видљиво кроз стандард грађана“
-Година 2021. је година коју је обележила епидемија Ковида-19, односно пандемија и под тим притиском сви смо функционисали. И држава и општине и градови. Ко се у тим условима снашао, мислим да је коректно прошао. Пандемија је утицала на део развоја, али мислим да они који су се снашли немају већих проблема. Друго, оно што и даље треба радити, то је да се треба спремати за време после пандемије. И ко буде спреман за то време које ће нам, верујем доћи брзо, лакше ће отпочети бржи развој средине. Моја генерална оцена је и за општину Коцељева и за Србију је да смо се добро снашли у овој пандемији, да се добро држи економија и привреда, а када то имате све остало иде само од себе- истакао је народни посланик СНС у Скупштини Републике Србије и председник Скупштине општине Коцељева, Верољуб Матић у новогодишњем разговору за „Глас Подриња“.

Поред пандемије, који су највећи изазови са којима се општина суочавала и шта очекује ову самоуправу у предстојећем периоду?
- Доста добро пратимо развој Србије и неко смо ко иде напред. Ко хоће то да види, наравно да је видљиво. Ко неће, неће и увек има и таквих. Али, чињеница је да се развијамо и заједно идемо напред. То је видљиво кроз стандард грађана. На пример, у Коцељеви нема места за паркирање. И то говори да имамо већи број аутомобила, а то опет значи да имамо пара да купимо ауто, гориво и да имамо могућност да се возамо. То не може без коректног стандарда и финансија. Сада имамо захтеве све чешће за асфалтирање свих путева и свих сокака у општини. Имамо много километара и није могуће све одједном урадити. Али, пре пет година нико није помишљао да његов пут или сокак могу бити асфалтирани. Ми ћемо урадити све то, али људи морају бити мало стрпљивији. Сви би да имају сијалицу у свом делу насеља или месту. Више се не бавимо стварима које чине основ за добар стандард него се више бавимо неким помоћним које су постале главне. То је нешто што нам говори да идемо напред. Наравно да ту има и грешака али ћемо се трудити да и то побољшамо у наредном периоду. Све ово не може да успе ако нема добре комуникације на релацији са државним институцијама.

О доброј комуникацији коцељевачке општине са републичким институцијама и подршци од стране државе сведоче и бројни пројекти који су у току или ће бити реализовани у наредном периоду. Колико је важно за развој да једна локална самоуправа има континуитет у руковођењу општином?
-Генерално, то је важно. Ја сам мишљења да за један мандат од четири године не може да се уради готово ништа. Може се започети али не и завршити. Када дођете на чело једне општине морате најпре да се упознате са оним што су вам оквири. Важно је имати добру комуникацију и сарадњу са вертикалама, са странцима, привредом, са својим становништвом. А широк је дијапазон области у којима треба деловати, од пољопривреде, социјале, економије, класичне привреде, инфраструктуре. Посебно ако људи нису били у овим материјама потребно је време да се упознају и виде у ком правцу треба ићи. И зато минимум три мандата је мера. Није то да треба држати људе само да би били на функцији. Најбољи су они који су на руководећим позицијама али не зависе финансијски од те функције јер могу боље да резонују и одлучују без утицаја и бојазни да ће губљењем позиције изгубити плату или егзистенцију. Ево, у нашем случају у општини Коцељева имамо пример тако нечега. Од почетка гледајући кроз изборне циклусе, кроз број гласова који се дају на локалним, републичким па и председничким изборима увек је од 2004. на овамо проценат ишао узлазном путањом. Обично они који су на власти тешко одрже тај проценат јер си крив за све, и за шта јеси, и за шта ниси. Али, народ је то препознавао и тако се опредељивао. Није лако бити на власти и задовољити све потребе грађана јер ми смо, као прво, мали, познајемо се, сви очекују да решите све њихове проблеме. Мислим да се ми трудимо да помогнемо и појединачно свим грађанима и да није било никог ко се обратио за помоћ и на личном и на општем плану а да нисмо изашли у сусрет у складу са својим могућностима па и преко тога.

Шта сте до сада урадили а шта може да се очекује у будућем периоду?
-Лично мислим да смо ми закачили све сфере живота наших грађана, првенствено оних најбитнијих животних, а сада смо стигли да се бавимо и оним другим. Не бих рекао да су мање важне, већ исто чине живот, попут културе и спорта. На неки начин ја јесам утицао да се овим областима до сада не даје довољно значаја, сматрајући да треба радити на развоју и расту средине, да она добије финансије и могућности да развија ове области. Јер не вреди истовремено давати свугде а немати низашта довољно. Сматрам да смо дошли до тог степена развоја да морамо више пажње поклонити култури и спорту. Један од задатака је да почнемо да померамо границе у овим областима постепено. Морамо се бавити собом јер ако ми то не урадимо, ако не дамо на значају неким важним стварима попут историје, ако све не забележимо, напишемо и сачувамо, неће нико други. На крају, треба сачувати историју и сећања на нашу прошлост, на наше претке. Наравно да ће и о нама судити наши наследници. Мислим да смо до сада у неким областима урадили пуно тога, негде смо нешто започели, негде отворили, али свугде је прича у озбиљној фази. Мислим да је у инфраструктурном смислу најозбиљније водоснабдевање. Трајно водоснабдевање општине Коцељева је наслоњено на водо систем Стубо Ровни који обухвата седам општина. То даје једну сигурност и трајност али тражи промену просторног плана Србије преко свих осталих докумената до извођачких планова, извођења радова и довођења воде. То ће потрајати али не предуго. Ми имамо наше водоснабдевање које за сада задовољава али морамо размишљати даље. Ту је и електроснабдевање у које ће бити уложена додатна средства у нову инфраструктуру и то ће донети потпуну сигурност у напајању струјом ове општине. Доста је урађено на водотоцима и уређењу корита. Ипак, мора се схватити да када су велике падавине нема те реке која може да све то прихвати, тако да морамо бити спремни и за такве врсте изненађења. Очекујем да и ове године најозбиљније радимо на поправци Раснице, Тамнаве, уређењу, продужењу регулације корита.

Коцељева је усвојила одлуку о буџету за 2022.годину. Локални буџет је скроман. Колико је у њему заступљена развоја компонента?
-Ја бих рекао да наш буџет сваке године расте и то је посебно видљиво кроз инвестиције у запошљавању, односно у економији и привреди и пуњење буџета се кроз то веома осећа. Има нешто где нисмо баш добри ђаци, у смислу плаћања појединачних пореза грађана који треба да се плаћају по разноразним основама. Што се тиче буџета ми успевамо да покријемо све буџетске трошкове. Немамо превише запослених у јавној администрацији. Чак се тај број стално смањује. Издвајамо за те трошкове оно што је неопходно и са мером како би све функционисало онако како треба. Све остало иде на инвестиције. Срећом што имамо могућност, као и до сада, да доста тога донесемо са стране. То се мери у милијардама, што је добро за ову општину.


Такође, један од приоритета у наредном периоду биће и саобраћајница од Коцељеве до ауто пута Милош Велики која треба да се реконструише да би тај ауто пут за нас имао пун значај. Са ауто путем који долази до Шапца и овим поменутим имаћемо два ауто пута уз брзу саобраћајницу према Лозници што нас доводи у једну од најповољнијих позиција јер ћемо бити на тридесетак километара удаљености од три битне саобраћајнице. Пролазак ауто пута за једну општину није добар јер је подели на два дела. Ту је и бука, загађење ваздуха и зато је боље да вам је ауто пут близу али не и на вашој територији.

За нас су важне и телекомуникације и у овој области смо доста добро развијени. Али, и даље је важно ићи у корак са временом и напретком. Имамо привреду која нам је најбитнија и ја сам са постојећом доста задовољан и готово да нема проблема у привредним активностима. Имамо добар број запослених људи, посебно женске радне снаге. Једноставно, ми наталитет и останак на овим просторима можемо обезбедити ако обезбедимо перспективу останка и опстанка младих парова да кроз свој рад могу да издржавају себе и своју децу. Добра је помоћ коју је држава најавила и то је сјајна ствар. Али, још када млади имају сигурност у стандарду да могу да рађају, да одгајају децу на прави начин, то је пут да свака средина па и ова задржи младе у мери у којој то они одлуче.

Поменули сте привреду. Пре извесног времена било је речи о изградњи електро централе на био масу. Колико је то значајно за локалну економију?
-Ми смо се трудили да учинимо све да добијемо погон за производњу електричне енергије на био масу. То је чиста, зелена енергија. Овде је предвиђена електрана од 6 мегавата што за зелену енергију није мало. Убациће се у постојећи електро систем, запослити одређен број људи. Сматрам да ће то Коцељеву додатно развити. Даће јој један посебан имиџ као општини. Биће препознатљивија и занимљивија за друге ствари. Од инвеститора очекујем још других инвестиција које су делом везане за производњу електричне енергије. Рано је још да било шта кажем конкретније али мислим да ће бити значајно за развој овог места. Додатну тежину ова инвестиција има због локације електране која ће бити на простору Свилеуве према Баталагама и ако се зна да у овом делу општине немамо ништа где би људи могли да раде и да се задрже у овим деловима, настављају да живе, жене и удају, рађају децу, онда је за нас то још значајнија прича.

Поменули сте да сте у сваком изборном циклусу од када сте на руководећим позицијама у овој општини, ви и ваша странка ишли узлазном путањом што се тиче изборних резултата. Шта очекујете на предстојећим изборима? Колико је реално да број гласова са претходних избора буде премашен? Такође, треба имати у виду да број становника опада, а самим тим и број гласача.
-Ја не могу да дајем прогнозе какви ће следећи избори бити. Мислим да смо ми дошли до плафона, објективно. Било би добро да останемо и даље на том нивоу само из разлога што смо у тим ситуацијама јако препознатљиви по успеху и да тај успех омогућава нама који руководимо овом општином да можемо лакше да привучемо инвестиције, финансије и све оно што чини бољи живот у овој општини. И то грађани треба да схвате и тако да гласају. Ни на једним изборима никада нисам тражио да неко гласа за мене, за нас. Него сам увек причао о томе шта смо урадили и шта и како планирамо. Политичке противнике нисмо ни кудили ни хвалили, нисмо их помињали. И на крају рекли смо да изаберу и да гласају за себе, да гласају за оно што је за њих најбоље. Лично знам да су грађани препознали и да препознају шта је најбоље за њих, па нека у складу са тим и гласају.


Све више значаја се даје екологији. Коцељева ће добити и пречистач. А шта се може очекивати када је реч о санирању постојеће депоније и одлагању смећа?
-Морамо рећи да посао на покретању регионалне депоније у Каленићу дуже траје. Имам тврдњу од надлежних у овој држави да ће почетком следеће године бити расписан тендер за изградњу, што значи да ће у 2022. ,у другој половини, почети изградња Каленића, што је за нас спас. Са овим смећем које имамо у Коцељеви, које смо и одвозили на друге депоније као што је она у Обреновцу, ми се затрпавамо и немамо га где. То је нама једини излаз који ће више да нас кошта али ћемо имати сигурност где ћемо и шта са њим. Надам се да ће се део и селектовати и мало и зарађивати у том делу. Ми смо од оснивања Каленића у том предузећу. Очекујем да ће то да крене у пуној функцији у наредне две године. Ми проблем са смећем имамо не само у Коцељеви већ и у Драгињу, Доњем Црниљеву, Каменици, готово у свим деловима општине.

Што се тиче пречистача за фекалну канализацију којег у Коцељеви и Драгињу немамо, као и оног у Доњем Црниљеву којег имамо, али није у функцији, радићемо их на свим локацијама. Већ су откупљене одређене површине земљишта у Коцељеви за пречистач док смо у Драгињу у поступку прибављања земљишта. У следећој години би требало да буде пројектовање тих пречистача по свим стандардима и технологији која ће бити за нас најбоља. Најважније је да садржај који доспе у Тамнаву или неку другу реку буде еколошки прихватљив, да не омета низводно живот. Што се тиче канализација у Драгињу ћемо радити мрежу која ће покрити цело насеље, у Коцељеви ће бити готово завршени сви делови који до сада нису имали канализацију и у Доњем Црниљеву такође. Ми смо ушли у тај програм и у пројекту смо државном да се раде те три канализације и пречистачи. То су озбиљна средства и озбиљна инвестиција. Следеће године је могуће и почетак радова на појединим канализацијама.

Када се говори о инфраструктурним пројектима, могу ли грађани општине Коцељева да се надају у ближој будућности гасификацији?
-Отворили смо то питање и добили одређене одговоре од надлежних министарстава и Србија гаса. Имамо одређена сазнања да ће и гас да прође, али немамо временске оквире када се то може очекивати. Наравно да смо се борили да трасе прођу и кроз ову територију, али за сада немамо још увек детаљније информације.

Један од највећих пројеката који се тренутно реализује у коцељевачкој општини јесте изградња, доградња и реконструкција вртића. Међу пројектима чија се реализација тек очекује су пијаца и парк у Коцељеви.

-Један део вртића је завршен и усељен. Други део се руши и када се све заврши и комплетира биће то сјајан објекат. Неупоредив ни са чим. Одатле расте све. То су деца, то су нови мозгови, интелигенција и све што чини будућност. Услови ће бити врхунски а већ смо познати и препознати као један од најбољих вртића у Србији. Још када уз то имате одличан објекат и услове да ниједно дете које жели да иде у вртић не буде одбијено. Неће бити листа чекања. Од средине следеће године биће спреман да прими сву заинтересовану децу која ће боравити у одличним условима и одрастати уз врхунски рад васпитача и читавог особља обданишта. То је велика ствар и за запошљавање и за рађање. Што се тиче осталих пројеката на месту садашње зелене пијаце биће изграђена тржница. Биће то један затворен простор, са свим неопходним садржајима, са покретним мобилним тезгама које се могу уклонити из простора по потреби ако желимо да правимо манифестацију у затвореном. Ради се по задњим стандардима. Биће постављени и соларни панели.

Предвиђено је да вредност инвестиције буде око 150 милиона динара. Овај комплекс имаће и додатна паркинг места која ће бити на располагању свим данима. Она ће својим изгледом, архитектонски као и уређењем простора околног допринети улепшавању Коцељеве. Када је реч о реконструкцији и изградњи парка то је још један знак да је дошло време за уређење централне зоне. Ми ћемо почети са реализацијом прве фазе. Овај простор ће првенствено служити деци па потом и одраслима. Имаће могућност да се у дане зимнице сав парковски мобилијар уклони како би се тај простор могао прилагодити потребама манифестације која је ове године била одржана, на наше и задовољство свих излагача и посетилаца. Биће то још један леп простор, уређен. Вероватно ћемо у току 2022. године урадити још један мини парк, дечје игралиште у Новом насељу, а покушаћемо да урадимо и у неким другим деловима.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa