Инфо

30. децембар 2021.30. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ГРАДОНАЧЕЛНИКМ ШАПЦА ДР АЛЕКСАНДРОМ ПАЈИЋЕМ

Шабац крупним корацима постаје град будућности

Асфлатирано је више од 60 километара путева у граду и на сеоском подручју. Сигуран сам да је то инвестиција од које наши суграђани имају највише директне користи. Буџет повећали за 25 одсто, односно 1,1 милијарду, што је успех целог тима запосленог у Градској управи и јавним предузећима. Ми смо успели да определимо око 300 милиона динара за комплекс отворених базена који ће бити место за уживање око 4.000 Шапчана током купалишне сезоне. Предвиђено је ширење водоводне мреже у пет праваца у укупној дужини од око 22 километра. Определили смо значајна средства из буџета града да запослимо више од 40 здравствених радника, како у Болници, тако и у Дому здравља, а и за 2022. годину смо предвидели око 45 милиона за повећање броја медицинског особља, пре свега у Дому здравља.
Крај године је време када се сумирају утисци о одлазећој и износе планови за предстојећу годину. Овог месеца усвојен је буџет града, рекордан, развојни. Градоначелник Шапца др Александар Пајић за новогодишњи број „Гласа Подриња“ говори о најзначајнијим стварима које су урађене у 2021. години и најважнијим пројектима планираним за 2022. годину.

Доста се радило у години на измаку. Шта бисте издвојили као најважније за грађане Шапца?
-Град је успешно плаћао сва потраживања која је имао и нисмо се задужили ни за један додатни динар, а наследили смо 1,2 милијарде динара дуга и сада и то отплаћујемо. На жалимо се, него водимо потпуно другачију политику. Трудимо се да приходну страну максимално повећамо, да нам долазе инвеститори, купују земљу, отварају производне погоне и запошљавају наше суграђане.
Свакако су најзначајнији пројекти који су почели да се реализују у 2021. години нови мост преко Саве, ауто-пут Рума – Шабац и брза саобраћајница Шабац – Лозница, која је почела да се гради од Лозничке стране.

Бесплатан превоз за грађане старе 65 и више година једна је од мера која је наишла на велико одобравање. Омогућили смо бесплатан превоз за 25.000 грађана на територији Шапца и свих шабачких села и то ћемо реализовати и у 2022. години.

Добили смо 80 милиона динара од Министарства за иновације и технолошки развој за реализацију пројекта „Паметан град – град будућности“. Такође смо од Министарства културе на конкурсу ,,Градови у фокусу” 2021. године добили 15 милиона динара за реализацију пројекта ,,Мишар – прошлост, садашњост, будућност” који подразумева реализацију прве фазе реконструкције зграде културе Мишар, док је учешће града у том пројекту било 8 милиона. Заједно са Министарством заштите животне средине уклонили смо 11 депонија. Посадили смо око 400 нових садница средствима град и још око 140 средствима Министарства за заштиту животне средине.

Једна од најзначајнијих ствари је почетак реализације пројекта реконструкције шабачке Болнице. Држава ће уложити огромна средства како би шабачка Болница и Дом здравља били реконструисани, а резултат тога ће бити много квалитетнија здравствена услуга за све наше суграђане, као и све оне који су усмерени ка шабачкој Болници.

Здравље важније од организованог дочека
-Одговоран однос према здрављу грађана је разлог зашто ни ове године немамо огранизован новогодишњи дочек на Тргу. Не желимо заражавање великог броја људи. Још увек имамо немали број грађана који је хоспитализован у “црвеној зони” шабачке Болнице. Нисмо допустили ни одржавање Чивијаде Вашара ни других традиционалних манифестација, зато што је здраље грађана приоритет.


Једна од значајнијих ствари за нормалан живот јесте квалитетна путна инфраструктура. Ове године је у Шапцу урађено доста километара путева.
-Асфлатирано је више од 60 километара путева у граду и на сеоском подручју. Сигуран сам да је то инвестиција од које наши суграђани имају највише директне користи. Нека села су била потпуно заборављена, а наш циљ је да оживимо села и услове живота приближимо оним у граду, а један од начина за то је изградња путне инфраструктуре. Све смо урадили без динара учешћа наших суграђана, заједно са својом државом. Захваљујући Влади Републике Србије и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре урађена је и најдужа деоница од 19 километара, Шабац – Радовашница. Настављамо започето и сигуран сам да ћемо у 2022. години превазићи овај резултат и урадити још више.

Буџет за 2022. годину је пројектован на више од 5 милијарди динара, што је више него икада. Планирнао је да се он, највећим делом, пуни из пореза. Да ли је овај буџет и реалан и верујете ли да ће се зацртано и реализовати?
-Буџет никада није био овако велики. Посебно задовољство је што је он реалан, развојни и капитални. Буџет повећали за 25 одсто, односно 1,1 милијарду, што је успех целог тима запосленог у Градској управи и јавним предузећима. Апсолутно је реалан, а 1,6 милијарди је део који ће ићи на капиталне инвестиције. То представља евроспки стандард, да се 30 одсто буџета издваја за капиталне инвестиције. Тиме могу да се похвале само велики, модерни, развојни градови.

Буџетом су предвиђене инвестиције које ће бити важне за све грађане. Планирана је изградња отвореног базена, као и проширење водоводне мреже.
-Комплекс отворених вазена градимо из реалних извора. Затворени базен је грађен скоро 10 година и град се за то задужио муниципалним обвезницама. Наша деца нису имала могућност да користе базен 10 година, Ватерполо клуб ,,Шабац” тренирао је и играо утакмице у базенима других градова. Ми смо успели да определимо око 300 милиона динара за комплекс отворених базена који ће бити место за уживање око 4.000 Шапчана током купалишне сезоне.

Предвиђено је ширење водоводне мреже у пет праваца у укупној дужини од око 22 километра. Ако погледамо како смо радили у 2021. години сигуран сам да ће и реализација овога бити брза и квалитетна. Мрежа ће се ширити у правцу Орид – Миокус у дужини од 3,9 километара, Мала Врањска – Церовац дужине 4 километра, Мала Врањска – Јеленча дужине 3 километра, Добрић – Богосавац у дужини од 5,1 километара и у Слепчевићу 2,4 километра и Рибари – Прњавор дужине 3,1 километар. Када је у питању канализациона мрежа ми смо урадили све што је до нас. Пројекат Владе Републике Србије „Чиста Србија“ у вези је са ширењем канализационе мреже, а ми смо планирали око 50 километара мреже на сеоском подручју и око 100 километара у градском и приградском подручју.

Грађани вероватно прво примете када комунално предузеће не обавља најбоље свој посао. Буџетом су предвиђена велика улагања у ЈКП „Стари град“. Шта то конкретно треба да донесе?
-Ми смо у 2021. години определили око 60 милиона динара за набавку механизације за ЈКП „Стари град“, а за 2022. годину још 145 милиона за наставак куповине камиона смећара, чистилица, трактора са приколицама, косилица за траву. Све то је неопходно. Наследили смо јако лошу ситуацију у овом јавном предузећу. Поред тога што су подстанари немају ни адекватну опрему како би моглу да пруже довољно квалитетну услугу. Захтеви које ћемо поставити пред њих су доста високи, јер нам је интерес да грађани имају најбољу услугу и да град буде перфектно чист. Учесталост одношења смећа ће бити таква да немамо препуне контејнере, него да се реагује чим контејнери буду спремни за пражњење. Када је у питању одржавање јавних површина раније је ангажована приватна фирма. Ми ћемо опремити ЈКП „Стари град“. Не може трава на Старом граду да се коси тримерима данима, него косилицом којом један човек све може да заврши за један дан. Свесни смо да у претходном периоду није рађено најбоље и зато улажемо велика средства да то поправимо.

Новогодишња честитка
Суграђанима у Новој години желим, пре свега, добро здравље. После тога долазе срећа, слога, мир и поштовање у свим областима живота и међуљудским односима. Желим им да наредну, али и све године које долазе проведу у љубави са свима до којих им је стало. Желим им срећне породице, добре послове и довољно новца за испуњен живот. Тим који руководи градом трудиће се да свим нашим суграђанима обезбеди што боље услове за живот свуда где то зависи од нас.


Фото: "Глас Подриња"


Хала „Зорка“ први пут је у власништву града, а планирана је и изградња нове.
-Зоркина хала је у поседу града. Договорили смо са АИК банком куповину и крајем 2023. године, када буде у потпуности исплаћена, она ће прећи у власништво града. До тада ћемо је користити, инвестирати у њу и створити добре услове за, пре свега професионални, а потом и аматерски и рекреативни спорт. Такође, хала ће се користити и за културне и друге манифестације које се буду организовале у Шапцу. Хала “Зорка” нам је у наслеђе остала закључана, а ми смо је откључали. Прво ће у њој бити играни новогодишњи и божићни турнири у фудбалу. Репрезентације Србије и Марока у њој играју футсал у јануару.

Радићемо и на пројекту нове хале која треба да буде мултифункционалног карактера и грађевина за 21. век. То ће бити обејкат у ком ћемо моћи да организујемо велика европска и светска такмичења у било ком дворанском спорту.

Вероватно најзначајнији догађај из области културе у одлазећој години била је изложба слика Љубе Поповића у Народном музеју. Може ли се и у наредној години очекивати нешто слично?
-Најзначајније слике Љубе Поповића први пут су изашле из Модерне галерије у Ваљеву. Ми као град смо имали привилегију да дођу код нас и да их грађани Шапца виде. Велики број наших суграђана је искористио ту прилику.

Истакао бих и враћање квалитета Октобарском салону. Овогодишњи Октобарски салон је био изузетно репрезенативан, са великим бројем добрих младих уметника који су излагали. Ова манифестација поново има тежину коју је имала у својим најбољим данима. Шабачки музеј је организовањем ова два садржаја показао шта можемо да очекујемо и у данима који долазе на културној сцени града.
Рад Шабачког позоришта, са Владимиром Василићем на челу је добио додатни квалитет. Доста младих глумаца има прилику да буду носиоци репертоара ове установе.

Библиотека шабачка је, традиционално, место где се, у догађајима које организују, осликава културни живот града.

Винаверове дане смо организовали на нешто другачији начин. Чланови породице Винавер су активно учествовали у овом догађају. Имамо обавезу да ову манифестацију организујемо што квалитетније и репрезентативније, због Станислава Винавера, али и читаве породице Винавер, који су Шабац високо позиционирали на културној мапи Србије.

Имамо сталну поставку у Музеју шабачких Јевреја. Међуопштински историјски архив својим изложбама на Тргу шабачких жртава је дао значајан допринос подсећању на великане шабачке културе и историје.
Мирољуб Мијушковић, као члан Градског већа за културу, Одељење друштвених делатности и установе културе ће у 2022. години креирати садржаје који ће бити доступни нашим суграђанима.

Извесно је да ће пандемија Ковида 19 трајати и током 2022. године. Да ли је град спреман да се носи са евентуалним новим таласима и порастом броја заражених?
-Ми смо показали да смо спремни да помогнемо здравственом систему града на најквалитетнији могући начин. Грађани Шапца и њихово здравље за нас су приоритет и тако смо се понашали све време ковида. Имали смо кризних ситуација на које смо се трудили да одреагујемо што адекватније и да изађемо у сусрет свима којима је помоћ града била потребна. Здравственом систему смо омогућили већи број здравствених радника. Определили смо значајна средства из буџета града да запослимо више од 40 здравствених радника, како у Болници, тако и у Дому здравља, а и за 2022. годину смо предвидели око 45 милиона за повећање броја медицинског особља, пре свега у Дому здравља.

Мислимо и о најстаријима, без обзира на то што Геронтолошки центар није у систему града. Када су за њих били најтежи тренуци и када су имали велики број заражених послали смо тамо 20 здравствених радника како би они пребродили кризу и како би се зараза што пре окончала.

Велика су улагања и Републике у здравствени систем. Лекова, вакцина, заштитне опреме, респиратора, није недостајало ниједног тренутка. Брзом реакцијом државе имамо нове ковид болнице, тако да има места за сваког чије стање захтева хоспитализацију.

Када ковид прође наставићемо да финансирамо здравствене раднике из буџета и поново покренути рад здравствених амбуланти у селима, које не раде због тога што су здравствени радници у ковид системима.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa