Инфо

30. децембар 2021.30. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ, МИЛАН ДАМЊАНОВИЋ

Увек спреман одговор на изазове

„Током 2021. године руководство општине Богатић успело је да се избори са свим проблемима, тако што смо почели са применом другачијег оперативног приступа у креирању друштвено одговорне јавне политике која је са протеком времена довела и до много повољније ситуације“
Од тренутка преузимања одговорности за руковођење локалном самоуправом најпоноснији сам на чињеницу да смо успоставили систем, начин рада и организовања који у сваком тренутку обезбеђује ликвидност, односно, у сваком моменту смо способни да измиримо обавезе према повериоцима.

Општина Богатић је у току 2021. године функционисала без било каквих проблема, спремна и способна да одговори на све изазове који су појаве пред њоме. Али, морам све вас да подсетим да нисмо наследили баш „ружичасту финансијску ситуацију“ у августу месецу 2020. године.

Чињенице и материјални доказе говоре да смо имали неизмерене обавезе по различитим основама: од краткорочних позајмица банака, рата кредита, материнског додатка породиљама, једнократне помоћи становништву, стипендија студентима, субвенција за Јавно комунално предузеће, захтева корисника, пристиглих обавеза за потписане уговоре за финансирање медија и за суфинансирање спорта, пдв-а који није плаћен, плата запослених и привремено ангажованих лица и различитх других накнада и обавеза у висини од чак 146.615,368 динара, а стање на буџетском рачуну дана 18. августа 2020. године је износило само 7.922.220,62 динара.

Признаћете, велика диспропорција и преогромно оптерећење за буџет, али смо ипак успели да се изборимо са свим проблемима, тако што смо почели са применом другачијег оперативног приступа у креирању друштвено одговорне јавне политике која је са протеком времена довела и до много повољније ситуације.

Изванредна сарадња са Републиком
Пре свега, успоставили смо изванредну сарадњу са Владом Републике Србије која је резултирала са посетама већег броја министара нашој општини, као и наших одлазака у различита министарства. Министарке Татјана Матић, Зорана Михајловић и Ирена Вујовић, као и Бранислав Недимовић и Марија Обрадовић су препознали и уважили наше напоре и настојања да Богатић добије значајнију подршку од виших инстанци власти.

Такође, ове године смо код Јавног предузећа „Путеви Србије“ добили значајну инвестицију у путну инфраструктуру и обновљених 13 километара државних путева кроз нашу територију.

Предвиђено 169 километара канализационе мреже
У оквиру пројекта „Чиста Србија“, наша општина је предвиђена за изградњу 169 километара канализационе мреже и два постројења за пречишћавање отпадних вода. Све обавезе које смо преузели и које се тичу припреме и усвајања планске документације смо благовремено и успешно реализовали, а с обзиром да је у питању пројекат од националне важности, чекамо повратну информацију од надлежног министарства саобраћаја, грађевине и инфраструктуре и кинеских партнера око даље имплементације овог пројекта и термина потписивања уговора између три стране. Са Министарством заштите животне средине потписали смо уговор о санацији депоније у Совљаку – значајан пројекат велике вредности, посебно са еколошког аспекта и наставак борбе за здравију и чистију околину.

Пројекат гасификације општине смо покренули заједно са Србија гасом, где би они имали обавезу да спроведу и финансирају тај пројекат – чекамо наставак тог процеса у светлу све веће гасне кризе која добија и глобалне обрисе и представља тренутно један од највећих изазова за све земље света. Нисмо занемарили ни пројекат топлификације, где смо наставили сарадњу са Рударско – геолошким факултетом из Београда, као и са Министарством рударства и енергетике, али на принципу њихове значајније подршке и финансијског учешћа, а не путем нашег кредитног задуживања у пројекту топлификације преостале четири установе.

Буџет: инвестициони и социјално одговоран
Одборници Скупштине општине Богатић су на 15. скупштинском заседању усвојили буџет за 2022. годину у износу од 871.2 милиона динара.
-Одлука о буџету за 2022. годину је таква да слободно могу да кажем да је буџет конципиран као инвестициони и социјално одговоран. Буџет је опрезно планиран, нарочито због тога што још увек нисмо изашли из пандемије корона вируса, али је реалан и показаће домаћинско пословање општине Богатић. Овај буџет је на нивоу последњег ребаланса, али је у својој суштини инвестициони због великог броја инфраструктурних радова које смо заједно утврдили са захтевима грађана- истакао је Дамњановић.


Лепши и безбеднији изглед насељених места
Нашим буџетом смо определили средства за изградњу два тротоара у Глушцима и Богатићу, као и уређење још неколико јавних површина у Богатићу и Салашу Црнобарском – успешно смо реализовали планирано. Прагматичан и одговоран приступ смо применили и код шљунчења и одржавања општинских и некатегорисаних путева које смо довели у оптимално стање.

Наставили смо радове на проширењу водоводне мреже за насељено место Богатић и припремили пројектну документацију за остала места, а посебно смо фокусирани на решавање проблема пијаће воде у Црној Бари.

Брига за младост општине
Поносни смо на чињеницу да смо путем накнада за породиље исплатили укупно 8.310,000 динара, а само у овој години преко 6.500,000 милиона, јер смо да подсетим подигли износ накнаде са 20.000 на 50.000 динара. Исплатили смо износ од преко 2 милиона за студентске стипендије и преко три и по милиона субвенција пољопривредницима.

Све то у периоду када смо максимално оптерећени ратама различитих кредита и њиховим редовним каматама. Као илустрацију навешћу вам да смо до сада платили 63.125.020,15 динара за рате кредита, а за камату 3.822.855,57 динара, укупно непуних 67 милиона динара.

Култура и традиција
Огледало рада нису само инфраструктурни пројекти, те с тим у вези нисмо занемарили ни област спорта, културе, здравства, социјалне заштите, као ни нашу традицију и обичаје. Редовно обележавамо све значајне догађаје из наше славне историје и присећамо се свих значајних људи, како локалних патриота, тако и оних на националном нивоу. Ове године примили смо бивше војнике са територије општине Богатић који су учествовали као редовни војници наше војске у ратним сукобима на Косову и Метохији 1999. године. У плану је да се сетимо и полицајаца који су су борили за слободу отаџбине и то је пракса коју смо увели, јер је сматрамо значајном компонентом за све нас, у подсвести нам је да уколико заборавимо прошлост и не научимо нешто из ње, чему се позитивном уопште можемо надати у будућности.

Нада и оптимизам за 2022. годину
Да закључим, свесни смо присутности свих отежавајућих околности, јер не заборавите да и даље живимо и радимо у време пандемије корона вируса, па смо ишли путем прихватања реалности и објективности, али и са великим очекивањима који су последица уложеног огромног труда и рада, професионалног приступа послу и обавезама. Са много више наде и оправданог оптимизма можемо гледати ка новој 2022. години.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa