Инфо

30. децембар 2021.30. дец 2021.
Аризона на шабачком хиподрому

Аризона на шабачком хиподрому

ЉУБИША ЂУКИЋ: ТАМО АМО ПО АНАЛИМА КОЊИЧКОГ СПОРТА У ШАПЦУ И ОКОЛИНИ

Аризона, перјаница штале Венера Вас

Са 26 година, повучена из такмичења здрава, данас у приплоду, а својевремено, у тркама брза као муња, „заблистала“ освајањем Српског дербија. Добре резултате остварили Неоплан и Мираж, а власници отац и син, Душко и Ненад Васиљевић, тренутно у строго домаћем одгоју имају више коња у које полажу велике наде
Душко Васиљевић из Јевремовца, рођен у Шеварицама, љубав према коњичком спорту наследио је од мајчиног оца Тадије Мањенчића, познатог одгајивача тркачких коња пре Другог светског рата.
Од њега је између осталог остала кобила Ендинка са којом су на тркама коња учествовали Душкови отац и мајка, Иван и Даница.

Пресељењем у Шабац Душко је почео интензивно да се дружи са шураком, великим заљубљеником у коње Миком Недићем који је ове племените животиње држао у тренингу код чувеног Аце Марковића. Било је то крајем осамдесетих година. Тако је дошао до својих првих коња Мис Петоске и Мирас пет. Њих је Аца увезао из Енглеске 1995. године.

- Већ следеће године код нас долази Аризона. То је наша најтрофејнија кобила, а „заблистала“ је освајањем Српског дербија. Учествовала је 1999. године у чувеној трци освајача дербија, осим Наталије. Памтим њене победе у Карађорђеву, потом у трци Војске Југославије, а освојила је и велики пехар Општине Богатић. У Шапцу је остварила пет победа, а нису занемарљиви ни њени резултати остварени на хиподрому у Београду, каже Душко Васиљевић, који је на челу штале Венера Вас добио достојног наследника, сина Ненада.

Аризону су повукли са такмичења, здраву и без повреда у приплод. И сада даје добре наследнике, у 26 години живота. Још је Аризона „перјаница“ штале Венера Вас.
Својим добрим резултатима наметнуо се и ждребац Неоплан. Њега су Васиљевићи купили у Мајуру од старог, искусног коњара Косте Филиповића, познатијег по надимку Која Главоња. Неоплан је из чувене Карађорђевске линије Н. Победио је у Подрињском дербију 2000. године у Шапцу, а проглашен је и две године касније за најбоље грло овог хиподрома. Исте године прославио се у трци „Сурчин“, искључиво коња домаћег одгоја, која је имала и највећи наградни фонд за то време( 10.000 немачких марака).
Неоплану је чести љути ривал био Арнадо, а укупан збир њихових обрачуна у тркама је нерешен (3 : 3).

Неоплан са Жељком Илићем пред подрињски дерби


- Добро је трчао и наш Мираж, који је каријеру започео код Белог Росића из Глушаца, додаје Душков наследник на „кормилу“ штале Ненад Васиљевић.

Мираж у падоку код куће


Враћајући се на почетак ове приче, треба потврдити да је прве коње за Васиљевиће из Енглеске увезао Аца Марковић. Од 2005. интензивније сарађују са познатим коњаром Жарком Драгићевићем. Ненад посебно истиче коње који су „поникли“ из те сарадње. То су: Меанинг фул, Дир доктор, Лајка, Мон Драгон, Тутанкамон...

Са својим коњима, а до сада их је кроз шталу прошло тридесетак успешно су се такмичили и у Невесињу. Тренутно доста труда и рада улажу у домаћи одгој, који и по њиховом мишљењу заслужује више улагања.

По линији М велика су очекивања од три грла, а посебно од Аризониног сина који је потпуно одгој штале Венера Вас.

Ивањдан


Коње поменуте штале тренирали су: Александар Марковић, Шандор Ковач, Петер Толваји, Драган Живановић-Гаримуд, Слободан Малетић...

А у седлу галопера штале Венера Вас, најчешће су седели: Жељко Илић и Саша Трбојевић, али и многи други искусни јахачи.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa