Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ДИРЕКТОР ОПШТЕ БОЛНИЦЕ „ДР ЛАЗА К. ЛАЗАРЕВИЋ“ ШАБАЦ ДР СЛОБОДАН ПОПОВИЋ:

Епидемија успорила, али није зауставила развој

Акценат смо ставили на интервентну кардиологију, минимално инвазивну хирургију, ортопедију, генекологију, едукације младих савремених лекара, као и на нову савремену опрему и просторне капацитете. Наш циљ је да све службе равномерно унанпредимо у оквирима оптимума који треба да има једна установа секундарног нивоа, као што је наша. Трудимо се да едукацију највише фокусирамо на младе лекаре
За нама је још 12, од укупно 22, месеца, борбе са ковид епидемијом. Иако је фокус био на ковид пацијентима, свако смањење броја прегледаних и хоспитализованих у „црвеној зони“ користили смо да се посветимо лечењу нековид пацијената.

Од почетка епидемије у „црвеној зони „ смо имали 14.200 прегледа и око 3.750 ковид позитивних пацијената на болничком лечењу. За то време смо хоспитализовали око 16.000 нековид пацијанта и имали 145.500 прегледа у „зеленој зони“. Јасно је да је фокус био на ковид пацијентима. Број хоспитализованих ковид пацијената директно диктира колики ће бити капацитети „зелене зоне“. Систем је у континуитету пренапрегнут, у неким тренуцима на граници издржљивости. Дали смо све од себе да увек радимо квалитетно и коректно. Никада у скоријој историји здравствени систем, па и наша установа, није био у тежој ситуацији.

Значај едукације
Пре ковида акцинат нам је био на едукацији. Само едукован кадар, уз адекватну, савремену опрему, даје квалитет у пружању зравствене услуге. Тренутно на едукацијама имамо 35 младих лекара, што на специјализацијама, што на субспецијализацијама и другим врстама едукација. За ову годину планирамо још најмање 10 лекара да пошаљемо на специјализације и субспецијализације. Сваки лекар који добије посао за стално у нашој установи добија и специјализацију.


Наш циљ је да шабачком здравству вратимо углед какав је некада имало. Имамо јасан план и визију. Нажалост, велике шансе су пропуштене. Сада се трудимо да то надокнадимо. Пре свега, остали смо без дијагностичког центра, када је „Зорка фарма“ продата „Хемофарму“ пропуштена је шанса да се добије магнетна резонанца, ЦТ скенер и осталих радиолошких апарата. Касније смо „испустили“ ангио салу, када смо имали изузетну екипу лекара интерниста кардиолога. Након тога је дошао и едукован и сертификован лекар обучен за уградњу пејсмејкера, али због неразумевања тадашњег менаџмента није добио своју шансу. Друге болнице у околним градовима су пре 15-ак година почеле да развијају поједине области, док ми вучемо област пропуштених шанси. Ипак, имамо јаку жељу да шабачко здравство вратимо тамо где му је место. Болница је велики, тром систем, због тога се резултати теже виде. Треба уложити много труда, рада и посвећености да би се постигао неки значајнији помак и надокнадио заостатак.

Акценат смо ставили на интервентну кардиологију, минимално инвазивну хирургију, ортопедију, генекологију, едукације младих савремених лекара, као и на нову савремену опрему и просторне капацитете. Наш циљ је да све службе равномерно унапредимо у оквирима оптимума који треба да има једна установа секундарног нивоа, као што је наша. Трудимо се да едукацију највише фокусирамо на младе лекаре. Докторка интерниста, будући кардиолог је лиценцирана за имплантацију пејсмејкера. Постали смо и регионална (контролна) амбуланта за пејсмејкер. Верујемо да ћемо у наредних два, три месеца, када прође централизована јавна набавка, уградити први пејсмејкер у Шапцу. Пре епидемије, неколико младих лекара, будућих интерниста, смо послали на обуке из интервентне кардиологије, за рад у ангио сали. Међутим, ковид нас је успорио. Ово треба да буде година када ћемо наставити са овом врстом едукација.

Велико интересовање за мамограф
Крај прошле и почетак ове године обележио је долазак покретног дигиталног мамографа у Шабац. Он ће овде остати до средине фебруара и сви термини су већ заказани. Интересовање је изузетно велико и верујемо да ћемо прегледати око 1.500 жена до краја акције.


Едуковали смо и хирурга, сада субспецијалисту из области ендокрине хирургије, тако да се сада ендиокрина хирургија, посебно штитасте жлезде, у шабачкој Општој болници обавља рутински.
Пре око два месеца добили смо и дечјег кардиолога.

Пре месец дана један од наших хирурга је пстао субспецијалиста из области лапароскопске хирургије. Очекујем да интезивирамо наше активности у смислу сертификовања ове процедуре, преко комисије Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурања, како би нам била одобрена средства за набавку потребног уградног материјала за ове сложене хируршке процедуре.

Протекле године је у нашој установи урађена и прва минимално инвазивна процедура у ортопедији. Урађена је артроскопска лигаментопластика колена код једног младог спортисте Артоскопија колена је нешто што је започето као процедура у нашој установи, само треба да се доврши као и лапароскопска хирургија.

Пети талас стиже
Неминовно ће нам доћи и пети талас короне, у виду омикрон соја, који је много заразнији од делта соја. Не знамо ни када ће стићи, нити ког ће интензитета бити, али његово ширење директно зависи од нас. Уколико се будемо понашали дисциплиновано, поштовали противепидемијске мере, вакцинисали се, сигурно је да ће његова јачина бити слабија. Сваки хоспитализовани ковид пацијент заузима и просторне и људске капацитете нековид пацијенту. Много већи број невакцинисаних него вакцинисаних на болничком лечењу показује да вакцине делују.


Никада више опреме и мобилијара за кратко време није ушло у ову установу. Опрема је стизала преко Министарства здравља РФЗО, шабачких привредника и Града Шапца. Полуинтензивне и интензивне јединице никада нису биле опремљеније и боље. Ту су пацијент монитори, аспиратори, нови кревети, апарати за анестезију, 4 хај флоу апарата које нисмо имали, који омогућавају висок проток кисеоника без агресивног деловања на плућа. Очекујемо у наредном периоду 64-орослајсни скенер, савремени ортопедски операциони сто за потребе операционог блока, где би добили значајан простор за увођење нових ортопедско-хируршких процедура.

Еукација мора да прати нову савремену опрему и само едукован кадар, уз добре медицинске уређаје, је гарант унапређења квалитета рада.

Оно што ће свакако облежежити не само ову, него и наредне године, јесте дуго чекана реконструкција и доградња Опште болнице. За сада све иде добро и планираним темпом. Генерални пројекат треба да одобри Министарство здравља и Канцеларија за јавна улагања и да већ крајем ове или почетком наредне године почну архитектонски, грађевински и технолошки радови. Добићемо модеран, функционалан медицински обејкат, урађен по савременим нормативима који ће олакшати рад запосленима, а пацијентима омогућити комфор и бољу здравствену услугу.

Захвалио бих свим здравственим радницима, јер су својим радом и жртвом у време епидемије евидентно постали хероји овог времена.
м.м.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa