Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
„Изгубљене душе“ пред Шапчанима
НОВЕ КЊИГЕ

„Изгубљене душе“ пред Шапчанима

Ових дана из штампе је изашла нова књига Шапчанина, магистра права Слободана Смиљанића, под насловом „Изгубљене душе“.

Ова књига, као што у рецензији пише историчар Дејан Живановић, није само прича о појединцима и њиховим судбинама, неизоставно утканим у савремени друштвени контекст и физички локализованим иза дебелих зидова познатог шабачког хотела „Зелени венац“. То је у ствари сведочанство о свим другим људима, који су стицајем околности у вртлогу нових друштвених кретања принуђени да се грчевито боре за своју егзистенцију, само зато што су људи којима су у контексту друштвених промена угрожене основне животне потребе.

Практично, аутор „Изгубљених душа“ на папир ставља правно сведочанство о битисању једног броја људи, бивших радника угоститељског предузећа који су својевремено одлуком својих предпостављених у тадашњем економском односу, добили право да своју егзистенцију остварују под кровом хотела. Сведоче да су у то уложили значајан део свог рада и средстава, те су просто принуђени да се за то боре, будући да је то значајан део њиховог живота.

С друге стране је по писању Смиљанића нови власник хотела који настоји да оствари стечена права у складу са новим друштвеним трендовима, односно приватизацијом друштвене имовине. Она је на делу, као део власничке трансформације и прати укупне друштвене промене.

И ту настаје основни заплет, који аутор књиге вешто ставља у социјални контекст литерарног дела, без мане и страха. Уствари ову правничку причу која свој епилог доживљава у судници литерарно обрађује, тако да она постаје „питко“ штиво за читање. У питању су изгубљене душе људи у вртлогу времена, без обзира како су материјално ситуирани и не само изгубљене душе људи, већ и друштва које се суочава са основним правом човека на живот. Тако су и изазови већи, јер времена за чекање нема.
Аутор је искусан правник али и недвосмислено талентован да причу пред којом се нашао у својој богатој каријери преточи у литерарно дело.

Књига је свакако велики изазов за читаоца али и ретко сведочанство о времену и људским судбинама у контексту друштвених промена. Оне (промене) су по писању аутора присутне и у физичком изгледу Града, односно опису (по сведочењу старијих) о нестајању старог Шапца, те је тако укупан став о „Изгубљеним душама“, значајнији.
Љ.Ђукић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa