Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ПУТОПИСНА РЕПОРТАЖА

Буктиња до неба

На граници снова, у Лас Вегасу буја живот од старог Рима и других древних цивилизација до најновијих људских остварења
Пре више година, пробудио сам се у великом, удобном кревету, собе на четвртом спрату хотела Сизер палас ( Римска палата) у Лас Вегасу. У Србији би рекли „можеш на њему играти козарачко коло“. Овде за то није било место нити прилика.

Поглед са прозора откривао је једнолично бескрајно плаво небо изнад пустиње Америчке државе Невада. Подсећало је на опис Мачве у првим реченицама романа „Хајдук Станко“, Јанка Веселиновића, бар по даљини хоризонта који је непрестано измицао.

У граду светлости и коцке, како често називају Лас Вегас, од јаве до сна дели вас само делић секунде, а можда та граница и не постоји. Људи су се просто саживели са својим сновима и све делује магично и помало нестварно.

У Лас Вегасу у сред пустиње, буја живот од старог Рима и других древних цивилизација до најновијих људских остварења која су из темеља изменила глобалну слику света. Изгледа да је сам Бог на овом парчету земље хтео да покаже какву лепоту може да створи. А лепота тог Божјег пророчанства оживела је светлошћу, грађевински објекти, најчешће хотели, најразличитијих архитектонских решења.
Овде је најважније бити што оргиналнији, за цену се не пита. Сви знају да оргиналност доноси сигурну добит, зато су идеје скупе, за разлику од хране која је јефтина.

Лас Вегас као да љубоморно чува свој специфичан имиџ, саткан од различитости и недокучивости људског бића. Борба са електронским умом, магичним картама и коцкицама је најпрепознатљивији део тог имиџа. Узгред, али не случајно, све је обавијено велом светлости најразличитијих сијалица тако да нисам ни приметио да уличног осветљења у ствари нема. Овде комплетне улице сијају, сјаје хотели, куће, рекламни панои, продавнице, цело небо као да се претворило у буктињу која се с мером пали гаси.
Запитао сам се да ли то нека велика сила управља градом и нашим осећањима, а одговор је уследио у авиону, приликом повратка.

Једно је сигурно, за успех у овом граду над градовима, треба имати свега више него обично. И храбрости и среће, али и знања и вештине. Идеалисти овде можда имају највише шансе


На лицима људи осећао се умор и исцрпљеност, као да напуштају неки недокучив и несаздан континент, а сигуран сам да би већина желеле да му се врати и досања свој сан о недокучивим вилама и маштовњацима из бајке коју су прочитали или од неког чули. И ако су случајно залутали у овај град, сигуран сам да би пожелели да се у њега врате са њима неком драгом особом, јер снови у двоје су много лепши. У међувремену ће нас сигурно изненадити нешто ново, јер Лас Вегас је увек нов град, без обзира да ли у њему живели или боравили као туриста.

Право лице град открива ноћу. Ту све изгледа толико блештаво и грандиозно, да делује нестварно. Ноћ зна да буде толико опојна да човек заборави одакле је дошао и куда стреми. Духовно задовољство свакако остаје, можда и нека прича за роман или хронику о Лас Вегасу и људима који су у њега долазили с намером да лако зараде новац и осете све сласти које живот може да пружи.

Једно је сигурно, за успех у овом граду над градовима, треба имати свега више него обично. И храбрости и среће, али и знања и вештине. Идеалисти овде можда имају највише шансе.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa