Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Народни музеј у Шапцу

Поклони за музејску збирку

„Музеји као својеврсне ризнице културно-историјског блага, имају значајан удео у очувању традиције, културе и памћења једне средине, па и идентитета читавих народа“, наводи в.д. директорке Народној музеја у Шапцу Јована Стојанац
Захваљујући дародавцима који су увидели значај завештања и поклањања установама културе, фундус Народног музеја богатији је за нове вредне предмете који ће бити уврштени у постојеће збирке. Градски чувар сећања јавности је представио 23. децембра изложбу посвећену музејским аквизицијама стеченим током 2021. године коју, између осталог, чине дела шабачких уметника Стевана Чалића и Маре Лукић Јелесић у оквиру Ликовне збирке, предмети који оживљавају свакодневицу 20. века у оквиру Етнолошке збирке.

-Прикупљање покретних културних добара, тј. аквизиција, остварује се откупом и поклоном, дародавством, као и теренским истраживањима. Ипак, то не значи да се скупља ма шта у погледу музејске грађе. Попуњавање музејских фундуса је процес који се спроводи систематски и промишљено, пажљивом селекцијом - наводи в.д. директорке Народној музеја у Шапцу Јована Стојанац и истиче да је фундус обогаћен захваљујући племенитим дародавцима, те се нада да ће се овај вид неговања културе и сећања одржати и у наредном периоду.

Током године спроведена су и теренска истраживања непокретних културних добара чији су резултати представљени у оквиру поставке. У питању су ранонеолитска рондела на локалитету Шанчина у Десићу и земљано утврђење на локалитету Јањић у Дреновцу


-Хвала свима на драгоценим поклонима, те охрабрујемо све који би желели да на овај начин допринесу квалитету музејског фундуса да то и остваре. Музеји као својеврсне ризнице културно-историјског блага, имају значајан удео у очувању традиције, културе и памћења једне средине, па и идентитета читавих народа. Своју улогу остварују кроз истраживање непокретних културних добара, прикупљање предмета, њихово проучавање, комуникацијом сазнања остварених у тим процесима и депоновањем, чувањем предмета у музејским збиркама који тако обрађени постају аутентични докази и искази истина једног времена.

Током године спроведена су и теренска истраживања непокретних културних добара чији су резултати представљени у оквиру поставке. У питању су ранонеолитска рондела на локалитету Шанчина у Десићу и земљано утврђење на локалитету Јањић у Дреновцу. Резултати рада на терену презентовани су у каталогу, а доступни су и заинтересованим грађанима током посете музеју.

Поставку Шапчани могу погледати у наредним недељама у Медијатеци Народног музеја у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa