Инфо

10. новембар 2011.10. нов 2011.
РАЗГОВОР СА ПОВОДОМ: МИЛОШ ПЕТРОВИЋ, ПРОТОЈЕРЕЈ

МОЛИТВОМ ДО СПАСЕЊА

Светлост душе, истинска спознаја Бога, посредница између Бога и људи, лечник страсти, лекарство против болести, мир душе, небеска водиља, која се не окреће око земље, већ иде до самог небеског свода
Јован Златоусти, VI век
Молитва је однос љубави, вере и поверења између две личности. Испуњење молитве постало је могуће онда када је Син Божији ушао у наш свет а самим тим и у наш живот. Бог је постао близак људима јер је постао један од нас. Због тога поучен вером свети Григорије Ниски каже да је молитва „разговор душе с Богом“. Молити се можемо заједно са другима или сами. Заједничка молитва је у храму са другим верницима и у дому са породицом, а лична молитва је само наша. Међутим, у молитви било да је заједничка или лична нисмо никада сами, са нама су увек Господ, светитељи и анђели.
Да ли у нешто морамо бити потпуно уверени како би нам молитве биле услишене?
- Вера и молитва су нераздвојне. Нема молитве ако нема вере претходно. Прво долази вера у Бога а затим молитва која нас утврђује у вери и чини да стекнемо поверење у Њега из чега проистиче Божије поверење у нас. То показује да наша вера није слепа него разложна, проверена и проживљена генерацијама хришћана кроз векове. Стога молитва увек треба да буде спој вере и честитог живота.
Шта је најбоље тражити у молитви ““ здравље, љубав, срећу...?
- Тражите најпре царства Божијег, а остало ће вам се додати, каже Господ Христос (Матеј 6,33). Треба знати да су срећа, здравље и успех пролазна стања која припадају овом чулном свету. Они су нам потребни али нису пресудни за будући живот за који је човек створен. А да је љубав схваћена и изражавана као непрекидна тежња и стремљење ка Богу и животу који не пролази. Права вредност која је тешка али достижна. Због тога у молитви најпре треба прославити Бога и захвалити за сва доброчинства, а затим молити за своје потребе (опроштај грехова, покајање, избављење од незнања, заборава, искушења...).

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa