Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Галипојка прва у циљу

Галипојка прва у циљу

СЕЛО ПАМТИ ТРКАЧКЕ КОЊЕ

Штитар је подсећао на Кентаки

Неухватљиве кобиле Немање Марјановића, Галипољка и Гиздава са Бомбином и Бисерком Јована-Јоце Брајића из села угледних одгајивача тркачких коња у једном дану остваривале четири победе на хиподрому у Шапцу. Дешавало се да у једној сезони трчи 10 коња из Штитара, а качкети су често летели увис у знак радости због победе. Памти се и како је Галипољкин син Гари Грант за у то доба фантастичну суму новца из Штитара, преко „Велике баре“ продат у Америку
Тешко је данас у Штитару, близу Шапца пронаћи породицу која није одгајала тркачке коње. Педесетих година прошлог века по овоме динамичном спорту (коњички) који је одувек привлачио велику пажњу у Мачви, издвајале су се породице Марјановића, Тадића, Сокића, Арсеновића, Ђурића, Милићевића, Туфегџића, Максимовића, Павловића, Гаврића, Вукомановића, Брајића...Кад наступају галопери из Штитара, многи качкети, што је било обележје овдашњих мештана, кажу бољи познаваоци коњичког спорта летели су увис у знак одушевљења житеља села, због победа њихових љубимаца.

-Било је ту и јако емотивних тренутака. Те догађаје треба посматрати у духу тадашњег времена, али једном речју, кад Немања и Јоца бележе своје коње у трку, други су се плашили да то чине, те је било и више неспортских случајева о којима не бих овом приликом, каже искусни и признати познавалац овог динамичног спорта, доктор Миле Николић са Кормана, који данас негује вишегодишњу праксу бављења коњичким спортом коју су започели његов деда и отац. Он се сећа врхунских резултата које је остваривала Бомбина као двогодка.

-О успесима коња Немање Марјановића није потребно трошити речи. Додао бих само овом приликом да је Јован Брајић, познатији по надимку Јоца одгајио Бујка, једног од најбољих полукрвних тркачких коња у тадашњој Југославији и увек je имао добре тркачке коње, додаје Николић.

-Он памти и победоносни поход Галипољке, кобиле Немање Марјановића из Штитара која је 1956. године у трци града Београда стигла прва на циљ.

-Сећам се како је Немања у победничком падоку на хиподрому у Београду држао велики пехар у неком за наше прилике чудном оделу с чувеним штапом у руци.

Галипољкин син Гари Грант је успешно прешао „Велику бару“ из Штитара и у Америци оправдао у то време фантастичну суму новца за коју је продат.

Мачванин Сенада Тадића у Богатићу победник Мачванског дербија


Исто се односи и на Андрију Ђурића, из Штитара који данас има 80 година, а бројне коње у својој малој штали које је пажљиво одгајао и успешно јахао. Користио их је осим за трчање и у плугу за орање и друге пољопривредне послове. И ако је коње данас заменио кравама, љубав према овом динамичном спорту, вечно му се урезала у срце. Направио је мали пано са именима својих коња који чува на зиду. Даглас два, Далида, Домета, Даглас један, Дион... подсећају га на лепе дане које је посветио овим својим љубимцима. И данас хиподром у Шапцу, кад год су трке, редовно посећује.

Пуним сјајем бљеснула је 1998. године Скарлет О Хара, Драгољуба Марјановића из Штитара. Освојила је пет првих места као трогодка, узастопно у класним тркама, а сличне резултате остварила је и са четири године.

Из Штитара су и чувени џокеји: Урош Лекић, Миодраг Туфегџић-Дачин, Милан Милинковић-Бркин, Андрија Ђурић, Милан Димитрић, Драгић Гаврић...

А зашто за ово село каже да га подсећа на српски Кентаки, угледни доктор Миле Николић с почетка ове приче, помиње и имена Драгољуба-Драгана Крстића, који је био професор на Вишој пољопривредној школи у Шапцу и дугогодишњи директор Коњичког клуба „Сава“Шабац, потом и Милана Туфегџића, председника помињаног клуба и одгајивача коња. Обојица су рођени у Штитару.
Доктор Николић издваја речи угледног професора Крстића да коњи нису обележје богатих, већ истинских заљубљеника у коњички спорт.

Штитарци свакако то јесу, без обзира што су свесни да је коњички спорт веома скуп и захтева доста одрицања.

„Плава трава“ Кентакија коју су пасла многа шампионска грла била је тих 50. година прошлог века близу Штитара, данас је остало да се памти и преноси с колена на колено, као каква бајка.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa