Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Гродно 93: сезона 2021/22 (фото: П.М.)

Гродно 93: сезона 2021/22 (фото: П.М.)

ПРЕДРАГ МУШИЦКИ, ТРЕНЕР КК ГРОДНО 93

Финале купа – истински подвиг

Изненадио све пласманом у финале Гродно. Некада велики тим, али на новом почетку. Много младих играча. Успон белоруске кошарке, велике амбиције. Белорусија еколошка, организована држава
Белорусија није синоним за кошарку, друге републике су у совјетској ери давале више репрезентативаца, но национални тим и лига напредују крупним корацима. Најпријатније изненађење сезоне је Гродно 93, финалиста Купа и врло млад тим на високој лигашкој позицији. Њих предводи наш суграђанин Предраг Мушицки који је искорачио у нову авантуру ове јесени и направио резултате изнад очекивања у некада великом тиму, а данас младом саставу са великим амбицијама у будућности.
-Екипа је осам пута осваја Првенство Белорусије, исто толико пута побеђивала у Купу, два пута играла у Купу Радивоја Кораћа, али све се то догодило током 90-их и почетком овог века. Последње славље било је 2007, када други тимови преузимају примат, а Гродно не осваја трофеје. Дуго нису били ни близу неког пехара.

Рад са најталентованијима
После добрих резултата, Предраг Мушицки је добио прилику да ради са врло талентованом генерацијом белоруских кошаркаша.
-Директорка Кошаркашког савеза Белорусије Настасија Маринина позвала ме је да организујем тренинг са 30 најперспективнијих дечака узраста до 14 година. То је велико искуство за мене, али такође част и задовољство. Верујем да сам упознао дечаке који би у будућности могли представљати Белорусију на највећим такмичењима.


У бившу совјетску републику Мушицки је стигао на препоруку колеге који ради у националном тиму Белорусије. Преузимање је било изазов с обзиром на састав тима.

-Асистент у женској репрезентацији Белорусије Златан Перишић ме препоручио председнику клуба и брзо смо се договорили о преузимању екипе. Током лета је тим доживео велике промене и знао сам да преузимам изузетно младу екипу. Мало ко је очекивао да можемо имати овакве резултате, али смо све изненадили пласманом у финале Купа и тренутно трећим местом у Лиги. Поносни смо на финале, али остаје жал, јер су четири играча била ван строја пред тај меч и мањак у ротацији је утицао да изгубимо корак услед умора.

Лига Белорусије није много позната код нас, али је квалитет у константном успону последњих година.

П. Мушицки (десно)


-Рекао бих да је квалитет негде на прелазу наше друге и прве лиге. Имају странце из Америке, Русије, Украјине и два играча из Србије, од којих је један у екипи коју ја предводим. Први асистент ми је Димитри Кузмин, некадашњи играч Спартака и Зенита. Физички имају фантастичне предиспозиције, али је мала база млађих категорија. Напредују брзо, улажу у кошарку и сигурно су на правом путу. У квалификацијама је Белорусија победила Турску, то је показатељ квалитетног рада. Претходне године су прославили век кошарке у овој држави, што указује на традицију.

Белоруски дани
Један је спорт по популарности изнад других, као што се разликујемо у томе, тако се разликујемо и у менталитету
- Држава обезбеђује одличне услове за рад. Национални спорт је хокеј и нема премца у популарности, али имају добру женску кошаркашку репрезентацију и значајне кораке су начинили у популаризацији мушке кошарке. Сличност са нама су презимена, много их је који се завршавају на ић, чак постоје и улице које носе називе људи на ић. Воле и цене људе из Србије.
Свакодневица у Белорусији је врло пријатна истиче шабачки тренер. У граду где живи, близу границе са Литванијом много је историјских споменика, уз изражене природне лепоте.
-Белорусија је еколошка држава, хигијена је на највишем нивоу, нема графита, естетика вело изражена, савесно чувају јавни простор, комуналне службе добро организоване, рекао бих да су испред Словеније у том сегменту. Становници су затворенији у односу на нас, али су и изузетно образовани и на услузи свима. Одлични су послодавци, не постоји кажњење зарада. Тржни центри снабдевенији него код нас.


Финале Купа је велики успех, али већ у архиви, јер треба очувати одлично место у лиги и бити у плеј офу прави такмац.

-За сада смо трећи. Најјачи клуб је Цмоки Минкс, играју у Евро купу и ВТБ лиги. Изузетне саставе имају: Борисфен, Рубон, Импулс. Већином су домаћи играчи у нашем саставу, уз центра Николу Ђурића из Србије, имамо и два украјинска интернационалца. За борбу нам недостаје више играча у ротацији, те је у плану ангажовање још два играча. Уговором сам везан до краја сезоне уз могућност продужења на још две године.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa