Инфо

6. јануар 2022.6. јан 2022.
Фото: eguptian-gazettee.com

Фото: eguptian-gazettee.com

ВАТЕРПОЛО: СВЕТСКА ЛИГА

Дуел светских дивова

Две седмице деле нас од ватерполо спектакла на Градском базену. У првом колу Светске лиге снаге ће одмерити олимпијски и светски шампион, Србија и Италија. Неколико деценија Шабац није био домаћин званичних репрезензтативних мечева, а окршај у базену биће можда и највећи званични у историји у нашем граду, јер ће једна наспрам друге бити две репрезентације које обежевају популаран спорт.

Реч је о старим ривалима, још из периода када је Србија припадала Југославији. На великим такмичењима често су им се укрштали путеви, путеви до славља једне репрезентације водили су преко друге, а само уколико гледамо трофејне витрине у сегменту три највећа такмичења (Олимпијских игара, Светски и Европских првенстава) тамо су у збиру осам олимпијских злата, девет пехара за најбољу екипу на свету и десет европских трофеја. Дуел Југолсавије и Италије у финалу Светског првенства 1986. године незванично се сматра најбољим у историји овог спорта, а гол Игора Милановића за победу у последњој секунди осмог продужетка, одавно је антологијски. Прошло је 35 година, али су и данас ово славне селекције.

Гости доносе традицију започету још у претпрошлом веку, традицију у којој су садржане три олимпијске, три европске и четири светске титуле, што их сврстава у ред највећих ватерполо нација. Освојили су 34 светска и европска одличја. У трофејној сали чувају последњи пехар намењен светском шампиону.
Уколико изузмемо период када је Србија припадала Југославији, говоримо о свега деценији и по историје где су већ садржани бројни славни дани за ватерполо наше државе. За 15 година самосталности „делфини“ су освојили две олимпијске, две светске и пет европских титула, уз сребра и бринзе укупоно 29 медаља!!! Србија је без премца у ватерполо свету у поменутом периоду. Актуелни је носилац је звања олимпијског шампиона.

На Светском првенству у Јужној Кореји 2019. није било међусобног сусрета две селекције. Србију је у четвртфиналу зауставила Шпанија, коју су „азури“ победили у финалу. Ипак већ две године касније у Токију, на Олимијским играма, Италија је била фаворит у четвртфиналу, но Србија је славила убедљиво, доминантно и сигурно 10:6, најавивши пут ка трону.

Детаљи о времену меча и друге техничке појединости још нису познате, но јасно је да љубитеље ватерпола и спорта уопште очекује спектакл у уторак, 18. јануара.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa