Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Петогодишња девојчица пронашла дукат
ТРАДИЦИОНАЛНО ЛОМЉЕЊЕ ЧЕСНИЦЕ ПОСЛЕ БОЖИЋНЕ ЛИТУРГИЈЕ

Петогодишња девојчица пронашла дукат

После божићне литургије у порти цркве организовано је традиционално ломљење чеснице, а златни дукат дар Града Шапца пронашла је наша најмлађа суграђанка петогодишња девојчица Неда Милинковић из Шапца
Градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је светој архијерејској литургији у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла, коју је служило Његово Преосвештенство владика Јеротеј викар Патријарха Порфирија, поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића.

-Божић називамо најрадоснијим хришћанским празником, зато што је тада по први пут могло да чује слава на висини Бога, на земљи мир, међу људима добра воља. Зато што је Бог постао један од нас. Нема већег повода за радост и нема радосније весрти коју би човек мога да чује од те да се обистинило оно древно пророчко да ће девојка зачети и родиће сина и наденуће му име Емануил, што значи “с нама је Бог”. То да је с нама Бог значи да више ништа лоше, суштински, егзистенцијално, не може да се догоди човеку. Бог га је узео, привио на себе, поставши у потпуности истоветан нама, не престајући да буде Бог. Ми славимо на Божић чињеницу да се вечни Бог родио и као човек узео на себе људску природу, а није престао да буде Бог. Због тога се увек на овај дан поздрављамо радосним хришћанским поздравом “Мир Божји, Христос се роди”, 2000 година то чинимо и док год нас има чинићемо, јер нема веће и лепше вести коју можемо да поручимо људима свих вера, навео је свештеник Никола.

После божићне литургије у порти цркве организовано је традиционално ломљење чеснице, а златни дукат дар Града Шапца пронашла је наша најмлађа суграђанка петогодишња девојчица Неда Милинковић из Шапца.

Градоначелник Пајић је још једном свим православним хришћанима који поштуjу јулијански календар честитао Божић и изразио задовољство што је данас са великим бројем суграђана присуствовао литургији.

-Највећи хришћански празник окупља вернике, а мени је посебно драго што је данас велики број Шапчана, међу којима је било највише деце у порти цркве учествовао у традиционалном ломљење чеснице и што смо сви заједно дали допринос у очувању наше вере и традиције. Они који су имали највише среће из чеснице тешке 40 килограма, израђене од 800 делова извукли су златник који је даривао Град Шабац или један од четири сребрњака цркве И Градске организације инвалида. Празнични дани су заиста дани благослова јер враћају осећај праштања и безбрижности. Негујмо љубав, толеранцију, поштовање и међусобно разумевање, рекао је градоначелник и пожелео грађанима да овај празник проведу у добром здрављу окружени људима који их воле и које воле, уз поруку Мир Божји, Христос се роди!

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa