Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Изложба радова вез и златовез у рукама младих
САОПШТЕЊЕ

Изложба радова вез и златовез у рукама младих

Крајем протекле. године у Канцеларији за младе града Шапца, одржана је изложба радова насталих реализацијом Пројекта Вез и златовез у рукама младих, који је финансирао Град Шабац, а који је Удружење грађана Креативна индрустрија КИША Шабац реализовало преко Канцеларије за младе. За реализацију Пројекта УГ Киша је формирало стручни тим у саставу Зорица Ивановић, Драгица Ловчевић и Тања Урошевић.

Учеснике пројекта – десет младих девојака и жена упознате су са настанком и развојем веза у Србији и особеностима веза у појединим крајевима Србије. Полазнице су савладале традиционалне технике веза и златовеза , вез по писму, вез по броју, рељефне технике веза, основне бодове веза свилом. Обуком је нарочито подстицана креативност и иновативност учесника, како би се применом традиционалних техника веза и златовеза створили модерни одевни предмети и предмети за покућство. Спој традиционалног и модерног је гаранција очувања културног идентитета и стварања новог културног блага за будућа поколења.

Као резултат пројекта настао је велики број везених производа, од таблетића, миљеа, монограма, везених мајица и других одевних предмета, као што у везени шалеви, заштитне маске у складу са актуелном ковид пандемијом, затим јастучићи, торбе и др. Посебно треба истаћи да је као продукт овог Пројекта настао сувенир: урамљен грб Града Шапца у златовезу, као и украсни јастучићи везени златним и сребрним концем, за које је Туристичка организација града показала велико интересовање и уврстила их у свој продајни асортиман сувенира. Квалитет ових сувенира у естетском и уметничком смислу може постати стандард будућој продукцији. Везен и урамљен грб града у златовезу, већих димензија поклоњен је Градској управи, а лого Канцеларије за младе, такође у златовезу, поклоњен је Канцеларији за младе.
Поред доприноса очувању традиције и националног идентитета, допринело се и развоју креативности младих, креирању културног идентитета града а и побољшању социјалног и финансијског статуса учесника, кроз продају на градским базарима. Већина учесника је на градским базарима остварила и прве приходе од веза. Улагањем дела прихода у репроматеријал уз примену стеченог знања и вештина обезбедиће се нови циклус производње, што доказује одрживост пројекта и по његовом завршетку.

За вез и златовез владало је велико интересовање, како младих, тако и старијих. Ученици Школе примењених уметности из Шапца, гостовали су на обуци и извезли своје монограме који су изложени заједно са осталим радовима. Да креативност нема граница ни у годинама, показале су две гошће на пројекту, знатно старије од осталих учесника. Њихова челична воља, упорност и спремност на сарадњу и размену искустава, допринела је размени позитивне енергије и оптимизма међу учесницима обуке.
-Обзиром да су Пројектом у потпуности остварени циљеви, што доказује и ова изложба, да код младих постоји велико интересовање за вез и златове и да је сарадња са Канцеларијом за младе била изузетно добра, УГ Киша планира наставак рада на истим и сличним Пројектима и у наредним годинама-закључила је Зорица Ивановић, сертификована везиља, руководилац стручног тима за реализацију Пројекта Вез и златовез у рукама младих.

На изложби су подељене дипиломе, захвалнице и сертификати учесницима Пројекта. Зорица Ивановић се захвалила везиљама на сарадњи, на пријатној атмосфери током обуке, на упорности, истрајности и вољи коју су показале и обећала даљу сарадњу и помоћ, јер вез их је “везао” и нитима пријатељства. Пожелела им је да веселим срцем наставе да везу.
Зорица Ивановић УГ Киша Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa