Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Јагањци као лутке
УДРУЖЕЊЕ ОДГАИВАЧА ОВАЦА БЕЛО ЈАГЊЕ ИЗ МАЧВАНСКОГ БЕЛОТИЋА, ШИРИ ПРОИЗВОДЊУ

Јагањци као лутке

„Удружени можемо више и квалитетније“, поручује Србислав Мијић из Совњака који је посредством „Белог јагњета“ у своју шталу сместио пет јагањаца, Ил де франс расе, педигрираних и уматичених за даљи приплод
- Наша основна жеља је да даље ширимо и организујемо производњу оваца у Мачви. С тим у вези определили смо се за Ил де франс расу, која одговара овим просторима који имају потенцијал за развој овчарства и унапређење расног састава, каже Аврам Гишић из Мачванског Белотића, председник Удружења одгаивача оваца „Бело јагње“.

Поштујући оно зашта се залажу, недавно су свом члану Србиславу Мијићу из Совљака определили пет јагањаца, са Фарме „Илић“у Клењу.

- Јагањци су као лутке. Припремили смо доста квалитетне хране, те се надам да ће у приплоду, кад за то дође време дати добро потомство, истиче задовољно домаћин.

Све ово потврђује и Веселин Гатић, који се између осталих ветеринарских послова бави матичењем оваца. Гатић додаје да му је у првом плану здравље стоке, потом наравно квалитет и све остало.



- Чини ми се да је у овом захтевном послу потребно испунити најмање три услова. То су квалитет, квантитет и континуитет. Ми се, ево и на овај начин боримо за побољшање расног састава оваца у нашем крају. Ту нам је осим добре воље потребна и већа поноћ, надлежних у нашој општини, пре свих, а потом и у републици. Не треба изгубити из вида да смо ми пре свега пољопривредни крај и овде постоје веома добри потенцијали за овчарство, каже Србислав Мијић.

По његовом мишљењу не може се рећи да гајење оваца у Мачви није препознато и од стране шире друштвене заједнице, али она мора имати више разумевања за потребе овчара, додаје Мијић.
Његова идеја су мање фарме оваца и залагање за квалитет. Пут који предлаже је удруживање, пре свега ради размене искустава и стицања нових знања.

- Наравно, све се лакше постиже заједничким наступом на тржишту у сваком погледу, а највише код пласмана робе. За нас произвођаче је то и најважније, сигурност пласмана, гаранција цене и наплате, закључује наш саговорник.

Идеја помињаног Удружења „Бело јагње“ и јесте ширење производње уз поштовање квалитета, чему ће и у будуће усмерити своје активности. За то очекују подршку шире друштвене заједнице, а посебно надлежних за ову област рада.
Љ.Ђ.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa