Инфо

13. јануар 2022.13. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРАЗНИЧНИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

Година у знаку инвестиција

„Нама је фокус да обезбедимо све елементарне услове за један пристојан живот. То значи да постојећа привреда шири своје капацитете, да се отварају нова радна места и да потреба за радницима на локалном нивоу расте. Ако причамо о проблему запошљавања и упоредимо садашње податке са неким ранијим периодом видећемо да постоји огромна разлика. Некада нисмо имали шта да понудимо људима. Данас имамо неколицину привредних субјеката који траже раднике“
Шта бисте као председник општине Коцељева мењали а шта пожелели да остане на истом нивоу као у претходној години?
-Пожелео бих да започети радови у 2021.имају свој континуитет и буду настављени и у наредним месецима. Ако погледамо Коцељеву у задњих неколико година дословно се грађевинска сезона не прекида. И током зимских месеци имамо грађевинске радове на уличној инфраструктури, односно изградњи три улице. На оваквим и сличним радовима наставићемо и у наредном периоду. А у 2022. години нас очекује много тога новог и пре свега доброг што ће позитивно утицати на свакодневицу Коцељеваца и свих који овде долазе. Ту мислим на парк који ће бити прилагођен потребама савременог човека и нешто што ће побољшати изглед нашег места. Сигуран сам да ће се у њему одвијати разноразне активности. Осим тога наставићемо са већ започетим инвестицијама на Тамнави у зони Доњег Црниљева.

Подсетићу да смо асвалтирали пут до школе у Зуквама, једине на подручју наше општине до које није водио асфалт, затим у Малом Бошњаку, Брдарици, скоро три километра је асфалтирано у Зељића мали у Драгињу... Наставићемо сигурно са уређењем и изградњом путне инфраструктуре попут радова у Клисури. Ту је и јавна расвета на којој се континуирано ради.

Након учешћа на конкурсу добили смо од Министарства државне управе и локалне самоуправе у последњој недељи прошле године 13,8 милиона динара да решимо питање расвете у Немањиној, Карађорђевој, Душановој и улици Шесте личке. То значи да ћемо постојеће сијалице заменити лед расветом и добити знатне уштеде, а са друге стране моћићемо да ширимо постојећу мрежу на неке друге делове. Покушавамо да радимо на што бољим условима за живот свих наших грађана, у свим месним заједницама, и таква нам је политика на локалу, да што реалније сагледамо потребе свих делова за сваку годину, утврдимо приоритете и тако и планирамо активности.

Ту је и огромна подршка држави. Почели смо, захваљујући тој подршци, изградњу вртића и то је појединачно гледано највећа инвестиција која је ушла у нашу општину. У току ове године та инвестиција ће бити завршена, листе чекања ће постати прошлост, а деца и њихови родитељи имаће сјајне услове. Урађен је пројекат пијаце, односно тржнице, и очекујемо да у овој години буде реализована и та важна инвестиција. Садашњи простор намењен за зелену пијацу је неуслован и већ годинама не испуњава потребне стандарде.

Са друге стране, оно што бих мењао у наредном периоду јесте зграда Дома културе у Коцељеви. Ту је и потреба за још већим бројем дечјих игралишта и паркића. Један од фокуса ми је свакако побољшање чистоће Коцељеве и генерално комунална област у којој имамо пуно посла. Ту је и питање решавања депоније и на основу наших сазнања, мислим да се и ту постепено назире крај проблема. Не треба заборавити не питање видео надзора Коцељеве. сматрам да је ово питање веома важно и да би решило бројне проблеме у разним областима са којима се тренутно суочавамо. Утицало би, сигуран сам, превентивно на свест грађана, њихово понашање и у саобраћају али и по питању поштовања одређених правила у комуналној области. Такође бих мењао простор у центру Коцељеве где је некада била задруга. То бих све издвојио као нешто на чему у наредном периоду треба радити.

Дакле поједини комунални или инфраструктурни недостаци. Морамо се трудити да направимо што више активности, пружити више могућности најмлађима али и свим осталим генерацијама, понудити садржаје. Недостају нам активности у културном сегменту, такође и у спортском. Оно што се сада може назвати озбиљним садржајем јесте Фестивал зимнице.

Причали сте о пројектима који се реализују, али и о другима, који су тек у плану. Који би могао да се издвоји као најважнији?
-То би дефинитивно био пројекат решавања канализационих проблема, односно канализације у самој Коцељеви, али и у Доњем Црниљеву и Драгињу. То значи да смо у програму државе да решимо пречистач отпадних вода Коцељеве и постојеће стање канализације, али и да урадимо пројекте недостајуће канализационе мреже. Наша обавеза је била да обезбедимо локацију за пречистач у Коцељеви што смо учинили у 2021.години. Урадили смо неопходну документацију за недостајући део канализације. Што се тиче Драгиња ту имамо пројекат целокупне мреже и то је велики проблем овог места а у току је решавање питања локације за будући пречистач у овом насељу. У Доњем Црниљеву такође решавамо проблем недостајуће канализације али и стављање у функцију пречистача који у овом месту већ постоји али није у употреби. Реч је о пројекту који подразумева озбиљна новчана средства.

Досадашњи највећи изазов је био решити имовинска питања када говоримо о локацијама за постављање пречистача. Осим овог пројекта за нас ће свакако бити значајан и онај који ће се односити на наставак радова на водотоку првог реда, на Тамнави која је за нас стална претња од поплава. Клима се променила, падавине су преобимне, некада су услови готово екстремни, и тешко је у потпуности урадити све, али сваке године непрекидно се улаже у регулацију речних корита у циљу повећана заштите људи и имовине.

Чини се да је већ известан период евидентан дефицит у људским ресурсима у мањим срединама. Како се изборити са константним миграцијама младих, посебно образованих људи и смањењем броја становника? Имате ли у овом тренутку јасно дефинисан план на локалном нивоу?
-Нама је фокус да обезбедимо све елементарне услове за један пристојан живот. То значи да постојећа привреда шири своје капацитете, да се отварају нова радна места и да потреба за радницима на локалном нивоу расте. Ако причамо о проблему запошљавања и упоредимо садашње податке са неким ранијим периодом видећемо да постоји огромна разлика. Некада нисмо имали шта да понудимо људима.

Данас имамо неколицину привредних субјеката који траже раднике. Ја не кажем да су то ексклузивна радна места, али су нека радна места која пружају одређену егзистенцију. Јачањем привреде ми омогућавамо нашим суграђанима да имају боље и квалитетније радно место у будућности. Можда нам фали привреда која би била базирана на мушкој радној снази, али и радна места за високообразовану радну снагу.

Што се тиче инфраструктурних питања попут воде, струје, везе са ауто путевима, ми правимо добре амбијенталне услове за постојећу али и нову привреду. Ствари се померају и иду на боље. Да ли је неко мислио пре десетак година да ће Коцељеви требати смештајних капацитета за преноћиште? Није. А дошли смо у ситуацију да нам и тога недостаје, да фали некретнина, стамбених јединица. Настојимо да поред свих примарних предуслова за пристојан живот грађана и привреде обезбедимо разноразне садржаје.

Ова година је изборна. У којој мери та чињеница може да утиче на једну локалну средину као што је Коцељева и да можда успоре њен развој, ако у виду имамо чињеницу да велика помоћ стиже управо са републичког нивоа?
-Не у превеликој мери. То су све већ започети пројекти који иду својим током. Не кажем да не може да утиче и да не утиче у одређеном смислу али генерално гледано не у некој значајној мери да би то зауставило или пореметило било какав пројекат који је већ унапред испланиран или урађен. Нас у наредној години очекују бројне јавне набавке на које избори неће имати некакав велики утицај.

За крај која би била новогодишња порука?
-Свим грађанима бих честитао празнике и пожелео да их у овој години здравље добро служи и срећа прати како на личном тако и на пословном плану. Желео бих да имамо још више деце, да општина Коцељева добије што више нових становника.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa