Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Тако близу, а тако далеко
МУКЕ СА ПРЕВОЗОМ МЕШТАНА ГОРЊЕ ВРАЊСКЕ

Тако близу, а тако далеко

Село Горња Врањска удаљено је 7 километара од Шапца, 10 минута превозом, сат времена пешке. Воловском или коњском запрегом може и за мање од сат времена, али зашто помињати превоз коњима и воловима у 21. веку?! Зато што до овог села, за време распуста и викендом, аутобуси иду толико често да, за оне који немају аутомобил и/или возачку дозвoлу, ово и не звучи као лоше решење.

Када деца не иду у школу у правцу Метлића, односно Доњег Црниљева и назад саобраћају два, три аутобуса дневно. Јутарњи поласци кроз Врањску пролазе око 6.00 и 9.30, тако да свако ко ужива у благодетима европског радног времена и почиње да ради од 8.00 или 9.00 сати може да бира хоће ли у град стићи пар сати раније или дебело закаснити. Ни повратак није много лакши. Ко не стигне обавезе у граду да заврши до 10:20 има следећи полазак “само” пет сати касније, у 15.30.

Наравно, увек остају опције идења пешке, бициклом, електричним тротинетом, стопом... Такси, од аутобуске станице до центра села кошта између 600 и 700 динара, најмање.

Посебна драж чекања настане када превозник не жели да аутобуси улазе у аутобуску станицу, него стају поред таксиста. Тада чак на шалтеру не може да се добије ни информација да ли тог дана има полазак, па остаје само надати се да ће доћи.

Како је линија Шабац – Метлић, односно Шабац – Доње Црниљево, зашто причамо само о мукама мештана Горње Врањске? Зато што су лако решиве. Градски аутобус, који саобраћа на око сат времена своју руту завршава код школе у Поцерском Причиновићу. Када би продужио до центра Гроње Врањске то би било још само три километра. За аутобус мало, за путнике много.

Да потреба за чешћим поласцима постоји говори чињеница да су аутобуси готово увек пуни, што би требало избећи бар у време епидемији. Да ствар буде гора, током целе прошле године и до септембра ове, аутобуси су саобраћали по распореду који важи када ђаци не иду у школу.

Проблем није од јуче. Некако је овај део увек био “слепо црево”. Било је нормално да аутобуси касне или једноставно не иду, без икаквог обавештења.

Међутим, у трећој деценији 22. века смо. Шабац одавно има проблем недостатка паркинг места. Аеро загађење је све већи проблем. Део решења лежи у увођењу нових, односно продужетку постојећих линија градског и приградског саобраћаја.
М.М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa