Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Традиционално пливање на Богојављење на Сави

Част и изазов за дух и тело

Неколико десетина Шапчана и гостију града, ношени вером, подстакнути великим изазовом за дух и тело, предвођени празничним знамењем, пливало је у води температуре свега неколико степени изнад нуле на Богојављење, 19. јануара
На празник Богојављење, 19. јануара, на дан када је Господ пре два миленијума објавио васељени да је Исус Христ син његов који је тада крштен у реци Јордан, одважни људи у Шапцу, по традицији пливали су СА Часним крстом у Сави код Тврђаве.

Неколико десетина Шапчана и гостију града, ношени вером, подстакнути великим изазовом за дух и тело, предвођени празничним знамењем, пливало је у води температуре свега неколико степени изнад нуле. Није било надметања, неизвесности већ заједнички наступ и договор коме припада част да носи и први целива Часни крст.

-На татин предлог сам одлучио да учествујем у пливању. Било је веома изазовно, али сам поносан на себе и то што сам успео да у јануару уђем у хладну Саву – рекао је млади Љубомир Параносић из Кленка.
-Велика је част на празник као што је Богојављење пливати за Часни крст. Одавно сам имао жељу да запливам 19. јануара у Сави, а ове године сам то и остварио- нагласио је седамнаестогодишњи Вукашин Остојић из Шапца.

Богојављењско пливање у Шапцу је нешто другачије него у осталим градовима, општинама у Србији и Републици Српској где се плива ЗА, док овдашња традиција налаже да нема надметања за празнично знамење, већ сви учесници заједно улазе и запливају хладном водом, предвођени Крстом.

-Велика нам је част и задовољство што је 40 учесника се одважило да плива са Часним крстом и сви који су се одважили да уђу у хладну Саву су победници. Подршка учесницима су били и суграђани – истакао је в.д. директора Туристичке организације града Шапца Душан Симић.

Богојављење је празник установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека. Први пут, остварено је Свето Тројство - у Божјем гласу са неба који рече: “Ово је Син мој”, крштењу Сина Божијег у ре%ци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа. Један је од 15 највећих хришћанских празника и за празник везана су бројна веровањ и обичаји.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa