Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Алекса и Јована:  живот на обронцима  Фрушке горе

Алекса и Јована: живот на обронцима Фрушке горе

ЈОВАНА КОСИЈЕР: НЕКА СВАКО ЖИВИ ОНАКО КАКО ЖЕЛИ

Почела сам да остварујем свој пут

Најпре смо се сусрели са изузетним производима природне козметике које прави, а потом упознали Јовану Косијер. Иако млада, најважније ствари схватила је на време. Необична, и ведра, успешно одолева изазову да живи као већински свет , без страха да буде и остане своја.

Мада је апсолвент машинства, предност даје природи. У разговору смо стекли утисак да је њен свет почео да се мења пре шест година, када је почела да практикује јогу. Курс за инструктора завршила је на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду. Часове јоге држи у Центру Јога за савременог човека.

Јована Косијер: Срећа прати храбре и оне што воле оно што раде


То јој је прва велика љубав, а онда су, као некаквом ниском, почеле да се ређају друге и да једна из друге произилазе. Све је добро ако је повезано. А све је повезано. Све већ јесте добро.
Са дисциплинованим практиковањем јоге, у једном тренутку јој је постало важно шта уноси у своје организам и одлучила је да промени начин исхране. Онда се, логичним следом, запитала какве козметичке препарате користи и каквог су састава. Кожа, која је наш највећи орган, упија све што намажемо на лице, или тело. Временом је пожелела да користи препарате које би сама произвела. Тако је и урадила.

- Важно је све што користимо, било споља или унутра. Своје производе посматрам као храну за наше тело. У почетку су то били сапуни, који су ми и данас омиљени, касније сам почела да правим пасте за зубе, дезодорансе, креме за лице и тело, бутере. У плану су ми шампони и балзами за косу, као и линија за негу длаке паса, који су моји најбољи пријатељи.

Козметика “Буди”: Производе посматрам као храну за тело


Сваки производ пажљиво је тестирала са својим и маминим пријатељицама, није се појављивала са њима на тржишту док није била потпуно задовољна. Посебно је поносна на бутере који могу да се користе за лице, тело и као паковања за косу. Такође, препарати су јестиви, с обзиром да су у питању комбинације хладно цеђених уља и осталих природних састојака. Њена линија носи једноставну и суштинску поруку: „Буди“.

ПОЧЕЛО ЈЕ СПОНТАНО
Јована је недавно пласирала своје производе на тржиште. За сада могу да се пронађу у студију Aструм.
- Мени је до скоро био проблем да продам било шта што направим, све бих да поклоним ако могу, али не може да се живи од ваздуха. Мама и њене колегинице и моје пријатељице, пријатељи са јоге, траже да им правим поклоне за њихове пријатеље. Нисам се ни надала да ћу започети, међутим, почело је само од себе




Онда јој се, после седам година дружења, још из гимназијских дана, догодила љубав. То су, кажу, најбоље приче, када пријатељство прерасте у љубав. Партнери се већ познају, нема великих изненађења. Када се започне однос из слепе заљубљености, често се брзо заврши. Мада, најлакше је филозофирати. Свако има свој пут и ритам на том путу.

- Заљубила сам се у њега, поверила нам се Јована, без обзира на познанство. Од првог дана живимо заједно. То се спонтано десило.

Јована и Алекса заједно су три и по године, а пре две преселили су се у село Марадик, недалеко од Новог Сада, на обронке Фрушке горе.

- Обоје волимо природу. Овде су јутра другачија, све је другачије. До Новог Сада путујемо 25 километара и утрошимо исто онолико времена и бензина колико кад смо кружећи по граду тражили место за паркинг. Село је преслатко. То нам је, за сада, начин да се склонимо из града, да мало олакшамо себи живот и да се посветимо стварима које волимо, а за које не бисмо имали времена. Овде планирамо да направимо и радионицу за козметику, да имамо доста животиња.

ПОДРЖАН ЈЕ ОНАЈ КОЈИ РИЗИКУЈЕ
„Једина жеља ми је да се у животу бавим стварима које волим и од којих могу пристојно да живим. Мислим да је овај живот јако кратак да бисмо сате и дане, да не кажем месеце и године, проводили у неким канцеларијама и радили послове које не волимо. Кад сам направила заокрет и окренула се својој страсти, све је кренуло узбрдо и веома брзо ми је стављено до знања да је могуће. То је Божја креација. Када се препустите и када сте спремни да ризикујете, онда будете и подржани. А ја сам заиста била подржана, од партнера и Бога. Касније је дошла подршка и од других.“


За сада имају два пса и две мачке, који су се, заједно са њима, преселили из града у село и једног пса који долази код њих „на храну и преноћиште“.

- Много волим животиње, а коза ми је једна од омиљених. Жеља ми је да, када оспособимо двориште, гајимо козе. Да ли ће то бити у Марадику, или неком другом селу, видећемо. На Ртњу живе моји пријатељи који су се тамо преселили из Новог Сада и потпуно променили свој начин живота, препородили су се. То је и наш план за будућност. Марадик је база, а волели бисмо да имамо камп приколицу, да путујемо шест месеци годишње и живимо где год да се паркирамо, да продајемо наше производе успут, да радимо било шта, млади смо, можемо све. Нека свако живи онако како жели, ја сам свој сан почела да остварујем.

Срећа прати храбре и оне који воле то што раде. Оне који воле.
М.Филиповић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa