Инфо

20. јануар 2022.20. јан 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОКО 75 МЛАДИХ ИЗВИЂАЧА СЕДАМ ДАНА БОРАВИЛО НА ЦЕРУ

Уз снег је све лепше

“Љубав према извиђачима се рађа од малих ногу и наставља се временом. Често имамо целе породице у извиђачима, јер је ово љубав која се преноси са генерације на генерацију”, наводи Соња Стругаревић вођа одреда извиђача “Војвода Степа” из Чачка. “Најважније нам је да се деца друже и склопе нова познанства, а уз то и уче све остало”, каже Миодраг Рељић, старешина одреда Поречани савски Чивијаши и организатор зимске школе “Цер”
Млади извиђачи из Бања Луке, Брчког, Чачка, Темерина и Шапца, њих 75, од прошлог понедељка до овог понедељка су се налазили на Церу, где су боравили у зимској школи “Цер”. Били су смештени у Планинарском дому, где су имали радионице и активности прилагођене времену и условима на планини.

Догађај је организовао шабачки одред Поречани савски Чивијаши. Неки од учесника већ годинама долазе у Шабац, док су други дошли први пут.

Сара Аранђеловић Ракас, Фото: "Глас Подриња"


-Девет година сам члан извиђача. Никада нисам била на Церу, али у Шапцу јесам. Овде ми се највише свиђа природа. Већину ствари која се овде учила сам већ знала, али сам упознала нове другове и сигурна сам да ћемо остати у контакту. Када будем имала прилике доћи ћу поново, каже шеснаестогодишња Сара Аранђеловић Ракас из Бања Луке.

Такође шеснаестогодишња Јелена Павловић из Темерина извиђач је већ десет година. Цер јој је добро познат.

Јелена Павловић, Фото: "Глас Подриња"


- Нисам овде први пут, долазили смо и раније. Јако је лепо што има снега и драго ми је што сам и овога пута дошла. Имали смо предавања о ивиђачким активностима, а поред тога напољу смо шетали, санкали се, певали , играли, а највише смо се дружили. Током године идемо широм Србије, Босне и Херцеговине, једног дела Хрватске. Приликом сваког догађаја настају нова пријатељства, каже Јелена.

Анреа Ердеи из Темерина такође је на Церу била више пута. За Шабац је вежу лепе успомене.

Андреа Ердеи, Фото: "Глас Подриња"


- Летос смо имали табор који је био подељен на два дела. Прво смо били овде на Церу, а потом смо се спустили поред Саве. Ово је први пут да сам на некој зимској активности и ипак су ми драже летње. Шабац је леп, а и друштво је супер. Увек нам је драго када видимо позната лица. Сваки одред организује своје акције и зове друге одреде из Србије и околних земаља. Препоручила бих свој деци која нису извиђачи да се прикључе одредима у својим срединама. Упозна се доста људи, остају трајна пријатељства, а поред тога доста научимо, пре свега да се сналазимо у природи.

Чачански извиђачи имају дугогодишњу сарадњу са Шапцем и увек се одазивају на позиве одавде. Овога пута дошло је десетак деце.
- Задовољство нам је да дођемо, да се дружимо, да будемо део и зимских и летњих активности. Овде се учи од малих ствари, од полетараца, који су наша најмлађа категорија, па надаље. Љубав према извиђачима се рађа од малих ногу и наставља се временом. Све знање које смо ми стицали као млади дошло је време да пренесемо на нове чланове и нове генерације. Оптимално је да се деца прикључе извиђачима са шест, седам година, када могу адекватно да разумеју оно што радимо. Никада није касно и горња граница година не постоји, наводи Соња Стругаревић вођа одреда извиђача “Војвода Степа” из Чачка.

Соња Стругаревић, Фото: "Глас Подриња"


Родитељима саветује да децу прикључе извиђачима пре свега да би постали добри људи, а онда и да науче да се осамостале, да буду део тима и да науче нешто што могу да примене у животу.
- Овде ће да науче да упале ватру, вежу чворове... Нешто што је примењиво и ван извиђача. Живот у природи, са биљкама, тимски рад. Извиђачи су најбројнија породица. Нека деца се не пронађу у овоме, нека остану. Нажалост, деца су све више за компјутерима и телефонима. Често имамо целе породице у извиђачима, јер је ово љубав која се преноси са генерације на генерацију. Нама су родитељи највећа помоћ, каже Соња.

Старешине поручују да о деци рачуна води обучени кадар и да никаквих инцидената не сме да буде.
Организаторе је ове године послужило и време.
-Деца су презадовољна. За осам година, колико ја организујем зимску школу, први пут имамо снег од првог до последњег дана. Услови у Дому су за извиђаче одлични. Први пут су нам дошла деца из Бања Луке и одлично су се уклопили. Најважније нам је да се деца друже и склопе нова познанства, а уз то и уче све остало, каже Миодраг Рељић, старешина одреда Поречани савски Чивијаши и организатор зимске школе “Цер”.

Извиђачи уче бројне вештине корисне за живот, склапају познанства и трајна пријатељства и не постоји горња граница година за оне који желе да постану члан ове велике породице.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa