Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

САБОРНИ ХРАМ У ШАПЦУ

Опроштај од Епископа Лаврентија

“Рађао је и препорађао овај дивни господин као многоплодна маслина Светосавска као чокот који изобиљно пружа и даје. Рађао је дела достојна дивљења, где год га је рука Господња водила. Од Купреса до Аустралије, преко Немачке, па све до његове Рађевине, до Подгорине Мачве... Рађао је дела достојна живота. Рађао је грађевине и људе, претварајући их у своју децу, на чему треба да су му сви захвални”, поручио је патријарх Порфирије у храму препуном људи
У Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, поводом упокојења Епископа шабачког господина Лаврентија, прошле среде је служена Света архијерејска заупокојена Литургија архијереја СПЦ, а потом опело које је служио Његова Светост, патријарх српски г. Порфирије. Поред архијереја СПЦ Литургији је присуствовао велики број Епископа, свештеника, монаха, представника републичке власти, Града Шапца, суседних општина и верника.

Између осталог патријарх Порфирије је нагласио да је Епископ Лаврентије био врли син свога краја.

- Рађевина му је у читаво биће утиснула потребу да целом свету сведочи да је Рађевац, јер је непрекидно рађао и део себе пружао и давао. Рађао је и препорађао овај дивни господин као многоплодна маслина Светосавска, као чокот који изобиљно пружа и даје. Рађао је дела достојна дивљења, где год га је рука Господња водила. Од Купреса до Аустралије, преко Немачке, па све до његове Рађевине, до Подгорине Мачве... Рађао је дела достојна живота. Рађао је грађевине и људе, претварајући их у своју децу, на чему треба да су му сви захвални, поручио је патријарх Порфирије у храму препуном људи.

Фото: Глас Подриња


У име председника Србије који из оправданих разлога није могао да присуствује, од уснулог у Господу, Епископа Лаврентија опростио се пригодним речима министар иностраних послова Никола Селаковић, који је нагласио да је Епископ Лаврентије био велики духовник, који нас је учио мудрости, богољубљу и родољубљу, слично као Свети Сава, будући да је рођен баш на дан овог великог светитеља.

Епископ Лаврентије је сахрањен у својој задужбини манастиру Светог Николаја Српског у Соко Граду.
Владика Лаврентије се упокојио у недељу двадесеттрећег јануара у 88. години живота. Од шабачког епископа, током тродневне жалости опростио се велики број верника.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa