Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
Бранимир Миловановић (у средини)

Бранимир Миловановић (у средини)

РЕАКЦИЈА СЕКЦИЈЕ ЛОВАЦА ГОРЊЕ ВРАЊСКЕ НА РАЊАВАЊЕ ПСА

Желимо да се пронађе кривац

“Тог дана смо ловили на потезу Бранковац – Белацу, што је граница Варне и Вукошића и удаљено је око 10 километара од места на ком је пас нађен. Желим од оних који су нас прозивали по друштвеним мрежама извињење. Нити се догодило на нашој територији, нити смо били близу тог места. Ако икако можемо да помогнемо да се утврди ко је пуцао у пса на Летњиковцу, ту смо. Поштујем рад организација за заштиту животиња и увек могу да ме контактирају, ако на било који начин могу да им помогнем”, поручује Бранимир Миловановић, вођа секције ловаца Горње Врањске
Кривци за рањавање пса, које се догодило прошле недеље, највероватније, ни овога пута, неће бити пронађени. На срећу, пас је преживео и након операције се опоравља, а волонтери Прихватилишта траже дом за њега.

Првооптужени за ово недело, ловци Горње Врањске истичу да они то нису учинили и желе да се пронађе кривац како би се, пре свега са њиховог имена спрала љага. Наводе да локација на којој је пас пронађен катастарски припада Летњиковцу, односно удаљена је најмање два километра од атара Врањске, а да је секција ловаца из овог села тог дана била најмање 10 километара даље. Због оптужби да је неко од њих пуцао на пса стизале су им и претње.

Управник ловишта Владан Гератовић такође наводи да ловци псе у ловиштима више не лове, што је некада била пракса.
-Ловци су добили упутство да то не раде. Закон оставља простор за тумачење, јер није најјасније регулисано на који начин пси треба да се уклоне из ловишта, али им је речено да их не лове. Када се деси тако нешто тешко је доказати, јер ловци неће одати једни друге. Имамо и сами проблем да докажемо криволов, наводи Гератовић.


-Тог дана смо ловили на потезу Бранковац – Белацу, што је граница Варне и Вукошића и удаљено је око 10 километара од места на ком је пас нађен. Ми се у једном делу косимо са Законом. Закон о дивљачи и ловству каже да се пси без власника, који се налазе у ловишту, могу уклонити из ловишта. Ми годинама то не чинимо изловљавањем, иако се може тумачити да је то дозвољено. Сигуран сам да овог пса нису устрелили ловци из Врањске, а чак сумњам да су то уопште урадили ловци. Пас је упуцан из непосредне близине и мислим да не би преживео да је у њега пуцао ловац, наводи Бранимир Миловановић, вођа секције ловаца Горње Врањске, која има 40ак чланова.

Истиче и да није у реду да увек када се деси слична ствар ловци први буду на мети прозивки, иако и бројна физичка лица поседују оружје. Такође наводи и да је криволов тешко доказати и да се и сами ловци тешко боре против тога.

Храњење дивљачи


-Регистрованих ловаца у Шапцу има 600, док је број само регистрованог ватреног оружја вишеструко већи. Ми у ловачком статуту одавно не користимо израз “пси луталице”, јер су то пси који су напуштени од стране власника. Чињеница је да су они гладни и да угрожавају дивљач, али ми више не вршимо њихово склањање из ловишта тако што их ловимо. Сви треба да прочитају кодекс једног ловца. Сву дивљач коју ловци одстрељују ловци су и одгајили, сачували, ако је нема довољно из природног прираштаја и унели у ловиште. Сваке године бројимо дивљач како бисмо значи чиме располажемо, зими је хранимо, а када су поплаве и пожари спашавамо. Нико није објавио слике ловаца који су 2014. године из поплава у Обреновцу спасавали срне. Љубитељи животиња нас гледају само као убице, наводи Бранимир и додаје да су пре неколико година били оптужени и за убиство срне коју је убио ауто.
Сагласан је са тим да “у сваком житу има кукоља”. Недавно су и на територији Шапца и Владимираца убијени срндаћи ван ловног дана. Међутим, кривнично дело криволова изузетно је тешко доказати.
-Имамо ловочуварску службу. Да би неко био проглашен за криволовца мора да буде ухваћен на лицу места, са тим што је уловио. Пре три недеље смо имали у Предворици пријаву да је пуцано на срндаћа и реаговала је и ловочуварска служба и полиција. Не може се неко назвати криволовцем без чврстих доказа. Многи мисле да је нама ловна сезона само током јесени и када нас виде у друго време верују да смо у криволову. Заправо, ми паузу у лову и немамо. Чак и радним данима, ујутру и увече се иде у лов на патке. Важно је да увек код себе имамо ловну дозволу. Сваки излазак на терен без ловне дозволе је посао не само за ловочуварску службу, него и за полицију, јер представља кривично дело, наводи Бранимир.

Недавно је Полицијска управа Шабац издала саопштење у ком се наводи да су у Владимирцима, у гепеку аутомобила пронашли одстрељеног срндаћа, као и да се сумња да га је убио тридесетпетогодишњак у чијој кући је пронађена ваздушна пушка. По објављивању ове вести на Фејбук страници “Гласа Подриња” реаговали су читаоци који су коментарисали да је немогуће убити срндаћа из ваздушне пушке. Са тим ставом је сагласан и Бранимир Миловановић.
-То једноставно није изводљиво. Ни голуб не може да се убије из ваздушне пушке са велике даљине, а срни није могуће прићи на мање од 200-300 метара.


Наш саговорник поручује удружењима за заштиту животиња да треба да сарађују и нуди помоћ у проналажењу онога ко је пуцао на пса, јер је то, сматра у свачијем интересу. Са друге стране, очекује и извињење за то што су они означени као кривци.

-Желим од оних који су нас прозивали по друштвеним мрежама извињење. Нити се догодило на нашој територији, нити смо били близу тог места. Одговорно тврдим да нико од ловаца из Врањске није крив за то. Ловим и ван Шапца, ван Србије, у Босни и Црној Гори, никада нисам имао никаквих проблема и не желим да се моје име помиње уз убијање паса. Пса бих могао само да нахраним, не и да га повредим. Увек апелујем на све ловце да не раде одстрел паса! Видео сам и да ловце помињу у случају убиства два ловачка пса у Варни. Могу да замислим да ловац пуца у напуштеног пса, али не желим да верујем да постоји ловац који ће пуцати у туђег ловачког пса. За нас пушка и пас имају посебну вредност и како поштујемо своје, тако поштујемо и туђе. Ако икако можемо да помогнемо да се утврди ко је пуцао у пса на Летњиковцу, ту смо. Поштујем рад организација за заштиту животиња и увек могу да ме контактирају, ако на било који начин могу да им помогнем, поручује Бранимир Миловановић.

Ловачки доручак


Закон о дивљачи и ловству наводи да:
“Пси и мачке без власника или без контроле власника који се налазе у ловишту без дозволе корисника ловишта, а представљају непосредну опасност по дивљач могу се под прописаним условима уклонити из ловишта без посебне дозволе.

Министар ближе прописује услове и начин за уклањање паса и мачака без власника или без контроле власника из ловишта.”

Реч “уклонити” може да се тумачи на више начина. Међутим, Закон о добробити животиња је веома јасан. Члан 7, став 31 каже да је “забрањено ловити изгубљене и напуштене кућне љубимце”.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa