Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
Поетички искорак у књижевности
Милена Марковић добитница награде НИН за роман-поему “Деца”

Поетички искорак у књижевности

Одлука о добитнику донета већином гласова, три према два. По један су добили Срђан В. Тешин за роман “Мокринске хронике“ и Давид Албахари за “Поговор”
Милена Марковић добитник је НИН-ове награде за роман године, за роман-поему “Деца” који је “поетички искорак какав се ни у такозваним великим књижевностима не дешава у свакој сезони”, саопштио је жири на данашњој конференцији за новинаре.

“На размеђи историјског и интимног, тематизујући вишегенерацијске наслаге традиција и њихових ођека, као и њихове реперкусије на људску, управо женску интиму, ауторка у некој врсти сумирања, али и трансендирања досадашњег песничког и драмског опуса исписује потресну прозу у стиху каква ће постати незаобилазан део егзистенцијалог искуства сваког будућег читаоца”, каже се у образложњу жирија о књизи коју је објавила издавачака кућа Л.О.М.

Говорећи о књизи, Марковић је рекла да је “веома танка линија између поезије и прозе”, наводећи да се одлучила да направи поему, односно роман у стиху о деци, детињству, породици.
Председник жирија Теофил Панчић рекао је да је књига ван шаблона и не може да замисли читаоца који би могао да остане равнодушан после њеног читања.

Он је саопштио да је одлука о добитнику донета већином гласова, три према два. По један су добили Срђан В. Тешин за роман “Мокринске хронике” и Давид Албахари за “Поговор”.

“Оно што је приметно да писци бирају да говоре о себи и свом интимном свету. Дакле нема оних, на први поглед великих тема, то је интима, фокус на лично”, рекла је члан жирија Маријана Никезић.
Подсетивши да је добитница песникиња, са врло карактеристичним опусом, навела је да у делу “Деца” пише о одрастању, сазревању, властитој интими.

Како је речено, било је планирано да јој се награда уручи 31. јануара на свечаности, али се то одлаже на недређено време због епидемиолошке ситуације, када ће се, истом приликом, доделити признање за личност године, у избору редакције НИН-а, глумици Светлани Цеци Бојковић, као симболу протеста за одбрану животне средине.

У ужем избору за добијање награде за најбољи роман године било је шест остварења.
То су, уз три поменута, романи “Сампас” Илије Ђуровића, “Оно о чему се не може говорити” Елведина Незировића и “Шпанска чизма” Владимира Копицла.

Жири су чинили сем Панчића и Ненезић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Бранко Кукић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa