Инфо

27. јануар 2022.27. јан 2022.
Бог се јави, у Прову на Сави
ПРВО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА БОГОЈАВЉАЊЕ У ОПШТИНИ ВЛАДИМИРЦИ

Бог се јави, у Прову на Сави

Прелеп дан и завидан број присутних житеља села Прова и околине, уз придржавање свих прописаних мера, био је декор за прво пливање за часни крст у општини Владимирци. Четворица одважних су пливали у хладној Сави до часног крста и назад уз претходно освештавање воде и пригодне речи, велики си Господе и чудесна су дела твоја...

Чудесно беше и у дану који је био необичан и по избору како га обележити. Срећко Палежевић један од учесника и најзаслужнији за све виђено је појаснио:
У покушају да испоштујемо традицију од обичаја Руса, који лупају лед и на температури до -40 степени и три пута се зарањају у воду као чин крштења до Грка који су пливање преточили у такмичење, изабрали смо овај чин челичења и у вери и у телу. Пливање до часног крста и назад учинило нас је надам се достојним наследницима предака уз поздрав, Бог се јави, Ваистину се јави, говорио је млади човек огромне енергије који је заслужан за изузетно организовано окупљање на Богојављање на реци Сави.

Председник скупштине општине Владимирци Раде Ковачевић је истакао жељу свих да ово пливање постане традиција:
Капа доле житељима села Прова и околине и тиму окупљеном око Срећка Палежевића на свему виђеном. Ми ћемо учинити све као локална самоуправа да у наредним летима максимално помогнемо да овај дан буде што квалитетније обележен. Корона је омела да буде масовније али је и показала да се обичаји негују и у оваквим околностима.

И парох провачки Миломир Стевановић је био видно задовољан и одзивом грађана али и одважношћу пливача:
Предиван дан којим нам се Бог, син и свети дух јавише испунили су свакога ко види колико је Господ велики и дела његова. Ово је прво званично пливање за часни крст али надамо се и пут у традиционално одржавање и величање Бога који нам се јави, Ваистину нам се јави.

Дуго су размењивали утиске сви који су имали срећу да учествују у овом величанственом скупу Господу у част. А на част житељима Прова и уз необилазног Срећка Палежевића и осталим одважним пливачима, Милошу Николићу из Владимираца, Стефану Васићу и Драгану Сич из Прова, који су се златним словима уписали у, надају се сви, непрекидну нит обележавања Богојављења.
С.К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa