Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Књига „Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена“
Књига „Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена“ аутора Шарона ЖМоалема у продаји

Књига „Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена“

Револуционарно и потпуно убедљиво
Нова књига аутора Шарона Моалема, Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена, прави је избор за све љубитеље популарне науке, односно за све оне читаоце у чијем је пољу интресовања превенствено генетика.

Већи, виши, бржи, снажнији. Овим речима су се одувек описивали мушкарци. Али шта ако су, с научне тачке гледишта, много прецизније речи: слабашни, крхки, нежни и рањиви? Ево неких основних чињеница: жене живе дуже од мушкараца. Жене имају снажнији имуносистем. Жене су мање подложне сметњама у развоју, виде свет у више боја и уопштено се боље боре против карцинома. Жене су једноставно снажније од мушкараца у свакој фази живота. А зашто?

Корист од још једног X-хромозома врло често је и сам опстанак. Ма колико да се труде да превазиђу животне изазове, мушкарци живот увек започињу у генетички неповољнијем положају. Доступност два X-хромозома женама даје већу укупну генетичку разноликост, која омогућава њиховим ћелијама да сарађују и деле разноврсне генетичке изворе. Наслеђивање два X-хромозома не само да жене чини у највећој мери имуним на многа генетичка обољења повезана са X-хромозомом већ им даје предност у преживљавању у свакој тачки током живота.

Први читалац који нам се јави на број телефона 015/353-244 добиће на поклон књигу „Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена“.


Пишући јасно и очаравајуће, доктор и научник Шарон Моалем преплиће истраживања и студије случаја, ослањајући се и на искуства из живота својих пацијената – лечење превремено рођених беба на Одељењу неонаталне интензивне неге; регрутовање старијих особа за неурогенетичке студије; бригу о ХИВ позитивној сирочади на Тајланду. Осим што образлаже генетичку супериорност жена, аутор позива и на преиспитивање андроцентризма у медицинским студијама – па чак и на то како се лекови преписују. Револуционарна али потпуно убедљива, Боља половина ће нас натерати да изнова сагледамо опстанак наше врсте.

Књига Боља половина: у прилог генетичкој супериорности жена доступна је на сајту вулкани.рс и у свим књижарама Вулкан.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa