Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Светосавска изложба радова ученика Школе примењених уметности

Чувари културне баштине и наслеђа

„У тешком и изазовном времену овакве изложбе представљају праве подухвате, посебно ако се има у виду чињеница неизвесности, честих промене модела наставе и дисконтинуитета долажења у школу и на часове практичног рада на којима ученици иначе стварају и припремају изложбене експонате“, истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић
Орнаменти са фресака српских средњовековних манастира представљају непресушну инспирацију за стално истраживање, учење и креативно стваралаштво ученика Школе примењених уметности који Светосавском изложбом одају почаст великом српском светитељу, Светом Сави. У галерији ШПУ у оквиру поставке „Наслеђе“ представљени су радови 50 ученика ове образовне установе.

-Дан духовности обележавамо скромно, у складу са свим епидемиолошким препорукама, али уз традиционалну светосавску изложбу ученичких радова. У тешком и изазовном времену овакве изложбе представљају праве подухвате, посебно ако се има у виду чињеница неизвесности, честих промене модела наставе и дисконтинуитета долажења у школу и на часове практичног рада на којима ученици иначе стварају и припремају изложбене експонате. У нашој школи традиција представља основ за даља истраживања у уметничком стваралаштву, па је и ова изложба припремана месецима, уложен је велики труд, радови су изузетног квалитета, тако да и сам назив Наслеђе говори о нашим ученицима као достојним наследницима Светог Саве, његовог учења и духовности – истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Иконе, мозаици, керамика, текстил са елементима орнаменталног веза, цртежи и слике, рељефи у камену, настали су у изазовном и нимало лаком времену, као резултат креативности и посвећености чувању културне баштине и наслеђа.

На изложби су приказане моје иконе - Свети Јован и икона Нерукотворени образ Господа Исуса Христа, које сам са љубављу урадила. Част је излагати на овако значајној изложби којом се негује духовност и наше наслеђе и увек ми је драго да учествујем на светосавским изложбама, јер оне годинама уназад представљају посебан догађај у нашој школи – рекла је ученица трећег разреда на образовном профилу Конзерватор културних добара Ана Ђурић.

Свечаном отварању поставке претходило је ломљење славског колача поводом Светог Саве, школске славе.

Заинтересовани поставку могу погледати до 26. фебруара у Галерији Школе примењених уметности.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa