Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОПШТИНА КОЦЕЉЕВА ДОБИТНИК ДИЈАМАНТСКЕ ПЛАКЕТЕ

Поново у друштву најбољих

Коцељева је прошле године прикупила 280 боца крви током два зимска и четири летња месеца, у седам редовних и две ванредне акције. Однос броја давалаца и броја становника у две најбоље пласиране локалне заједнице Пожаревцу и Коцељеви су преко 1,6 процената док је у осталим местима испод један одсто
Прошле недеље су представници Института за трансфузију крви Србије Ивана Родић и Душан Серафимовић општини Коцељева уручили признање, Дијамантску плакету Шампион солидарности за успешно учешће и највећи број давалаца крви у току прошле године. У име локалне заједнице плакету је примио председник општине Душан Илинчић.

Годинама уназад коцељевачка општина налази се у друштву најбољих у области добровољног давалаштва крви. Стога је редовни добитник признања, почев од 2016.године.

–Тада смо први пут добили признање за највећи број давалаца у летњој кампањи. Годину дана касније смо исто признање освојили за резултат у зимској. Потом се у 2018.години уводи ново признање, Дијамантска плакета, јер су организатори приметили да постоје организације које се издвајају током целе сезоне. Уз Град Пожаревац смо те године стали раме уз раме и били најбољи и у летњем и у зимском периоду. Тај тренд се константно понавља већ четири године- изјавио је секретар Црвеног крста Милан Глумац.

Коцељева је прошле године прикупила 280 боца крви током два зимска и четири летња месеца, у седам редовних и две ванредне акције. Однос броја давалаца и броја становника у две најбоље пласиране локалне заједнице Пожаревцу и Коцељеви су преко 1,6 процената док је у осталим местима испод један одсто.

–Захваљујући помоћи и савесности наших грађана, наших давалаца који су се укључили у ове кампање, захваљујући раду волонтера, локалној заједници и општини која нас је подржала у томе да за све даваоце обезбедимо и захвалне оброке, симболичне поклоне као мали знак пажње, Коцељева има резултатски континуитет и људи то препознају- сматра Глумац.

Овогодишња зимска кампања, у којој учествују 44 локалне самоуправе, је почела. У Црвеном крсту у Коцељеви верују да ће хумани људи из овог краја успети да понове одличне резултате из претходних сезона и поново буду добитнице признања.

ОДРЖАНА ПРВА ТРАДИЦИОНАЛНА АКЦИЈА ДАВАЊА КРВИ
У четвртак је у просторијама Црвеног крста у Коцељеви одржана традиционална, Светосавска акција добровољног давања крви, прва од 12 планираних, којом је отворена овогодишња сезона и отпочела нова Зимска кампања. Прикупљено је 30 јединица крви што је, имајући у виду неповољну епидемијску ситуацију, веома добар резултат, оценили су организатори.

–Припремајући акцију, поред уобичајеног начина обавештавања и промоције, контактирамо непосредно са сваким даваоцем и трудимо се да позив стигне до свих. Сматрамо да је лични контакт веома важан јер тим путем сазнајемо не само да ли ће неко доћи на акцију, већ да ли је здрав, како се осећа, да ли има неких других потешкоћа у чијем отклањању ми можда можемо да помогнемо- каже секретар ове општинске организације Милан Глумац. Поред основног правила да крв може дати свака здрава особа било ког пола, од 18-65 година, у садашњим приликама неопходно је испоштовати и додатне критеријуме.

–На сто контактираних давалаца можемо рећи да је 40 оних који су или прехлађени или су у ковиду или излазе из тога. По тим критеријумима они нису били у прилици да учествују у јучерашњој акцији. Циљ наших акција је да обезбедимо довољне али пре свега безбедне количине крви која ће спасавати животе људима. Било је неких недоумица ко све може да да крв. Даваоци могу бити вакцинисане особе, али они који су примили Астра Зенеку или Спутњик то могу учинити тек две недеље након имунизације. Након прехладе или прележаног ковида такође треба да прође две недеље, а чак три месеца не могу бити даваоци они који су имали теже форме болести или упалу плућа- објаснио је Глумац и додао да, када се све ово узме у обзир, јасно је да је одзив од 30 давалаца на првој акцији веома добар.

У оквиру друштва добровољних давалаца крви у коцељевачком крају регистровано је њих 790. У току прошле године остварено је укупно 457 давања а 55 особа је први пут дало крв што је преко десет одсто.

–Рекао бих да се то креће у стандардним оквирима. Потребно је да се сви укључе и да се о давању крви не размишља кампањски, кад затреба неком нашем. Треба створити такву климу и навике, културу да то буде једна уобичајена пракса, нешто што се подразумева и зато је од пресудне важности што више радити са младима на пољу хуманости уопште- оценио је секретар ове хуманитарне организације.

Већину у друштву добровољних давалаца крви чине мушкарци. Сваки пети давалац у току прошле године у овој општини била је жена. Евидентно је да се број припадница лепшег пола међу хуманим људима константно повећава. Више их је и међу волонтерима, предавачима. У улози сарадница су веома поуздане и посвећене ономе што раде. Чини се да имају израженију емпатију, осетљивије су на људску патњу, лакше уочавају проблеме у својој средини. Према речима представника Црвеног крста заузимају све значајније место у свим активностима ове организације.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa