Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СТИГЛЕ УНИФОРМЕ ЗА ДОБРОВОЉНО ВАТРОГАСНО ДРУШТВО „ГРУШИЋ“

Обука, возило, па прво гашење пожара

Ових дана од Ватрогасног савеза Србије стигла им је опрема и униформе. Ускоро их очекује обука коју ће финансирати Град Шабац, а реализоваће је припадници Одељења за ванредне ситуације. Град ће обезбедити и возило
Доборовољно ватрогасно друштво „Грушић“ основано је међу првима у Србији, од доношења новог Закона који регулише појединости оснивања и рада ових друштава, крајем 2018. године. Око идеје се окупило знатно више мештана од очекиваног броја и законског минимума. Тренутно су једини на територији Шапца, али реална су очекивања да ће у још неким селима када виде овај пример, кренути истим путем.

Ових дана од Ватрогасног савеза Србије стигла им је опрема и униформе. Ускоро их очекује обука коју ће финансирати Град Шабац, а реализоваће је припадници Одељења за ванредне ситуације. Град ће обезбедити и возило.

-Постојала је потреба за овако нечим. Територија Поцерине је брдовита, пољопривредни крај, много стрњишта. Дешавају се и пожари на објектима, али у мањем броју, док су пожари на отвореном велики проблем. Ми смо дошли на идеју да оформимо ДВД, град нас је подржао, као и Одељење за ванредне ситуације. Имамо 23 члана и интересовање је од почетка било велико, тако да очекујемо још људи да нам се придружи, наводи Бранислав Лазаревић, председник ДВД „Грушић“.

ДВД представља помоћну снагу ватрогасно – спасилачке јединице. Гасиће мање пожаре, док ће веће држати под контролом до доласка професионалних ватрогасаца. Значај ДВД „Грушић“ је велики за Поцерину, јер да стигну до удаљених села на Церу ватрогасцима из Шапца треба доста времена. Грушић је негде на пола пута. Европски стандард за долазак хитних служби до места догађаја, од момента пријаве је 15 минута. До неких села на теирторији Шапца, то је физички немогуће. Због тога би било важно да се у још неким селима оформе ДВД-ови.

Град Шабац је препознао улогу и значај формирања ДВД-а на својој територији и предузео све могуће кораке да се то реализује. ДВД „Грушић“ је званично основан 22. јуна прошле године


-Град Шабац је препознао улогу и значај формирања ДВД-а на својој територији и предузео све могуће кораке да се то реализује. ДВД „Грушић“ је званично основан 22. јуна прошле године и на оснивачкој скупштини су донета сва неопходна акта. Након тога, захваљујући Сектору за ванредне ситуације, од стране Ватрогасног савеза Србије, ако помоћ и подршка новоформираном ДВД-у „Грушић“ је додељена опрема за рад за трећу категорију добровољне ватрогасне јединице. Сада су, као помоћ од стране Ватрогасног савеза Србије, добијене и униформе за припаднике ДВ јединице, а у склопу програма подршке ДВД-има на територији Републике Србије. Следи набавка теренског комби возила, или, у најбољем случају, ватрогасног возила. По набавци возила и спроведеној обуци припаднике ДВ јединице, можемо очекивати да се ово друштво активира у оперативном смислу, као оперативна снага у систему заштите и спасавања становништва и материјалних добара града Шапца, али и као подршка и помоћ професионалним јединицама Сектора за ванредне ситуације, каже начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац Иван Спајић.

Највећу помоћ и подршку за формирање ДВД-а Грушићани су добили од Одељења за ванредне ситуације, командатна Ватрогасно –спасилачке јединице Горана Стефановића и Зорана Здравковића, члана Градског већа задуженим за управљање у ванредним ситуацијама. Постоји жеља да припадници ДВД „Грушић“ прођу обуке и за друге ванредне сиутације, а не само за гашење пожара, како би постали јединица опште намена.

-Уколико би прошли обуку за спасавње из поплава, али и алпинистичку обуку, могли бисмо да формирамо тимове који би били коришћени за различите намене. Те обуке не би пролазили сви него они који би показали афинитете, каже Зоран Здравковић.

За јединицу треће категорије ДВД-а потребно је деват обучених чланова и једно возило. ДВД „Грушић“ има чак 23 члана. За другу категорију је потребно 18 возила и један ватрогасни камион, а прва категорија исто толико чланова и два ватрогасна камиона.
Чланови ДВД-а могу постати сви пунолетни грађани, а оперативни припадници могу имати до 55 година старости.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa