Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДР КАТАРИНА ОСТОЈИЋ, СПЕЦИЈАЛИСТА ИНТЕРНЕ МЕДИЦИНЕ

Медицина је љубав

Како сам сазревала кроз рад, тако сам схватала да желим да радим нешто што не зна да ради много мојих колега и чиме се мало нас бави. То сам пронашла у нефрологији и дијализи. Дијализа не значи ни осуду ни смрт, него начин лечења и продужетак живота. Ми смо сви као једна велика породица. Упознамо се не само са њиховим здравственим стањем, него и са њиховим приватним животом, са члановима њихових породица
Иако јој је хирургија била прва љубав, тек је радећи на дијализи спознала повезаност између лекара и пацијента. Др Катарина Остојић специјализирала је интерну медицину и још је годину дана дели од субспецијализације нефрологије. Седам година са пацијентима на хемодијализи у шабачкој болници дели и добро и зло, тајне, наде и страхове, лепе и ружне тренутке.

-Читава медицина је моја велика љубав, под тим мислим на љубав према животу и према пацијентима. Не знам чиме бих се другим бавила у животу. Можда бих била цвећарка или библиотекарка..., наводи др Катарина.

Од прве жеље, хирургије, удаљио ју је стицај околности, односно тешко време за запошљавање лекара. Такође, желела је и да остане у Београду, али се, преко Аранђеловца, вратила у Шабац. За пропуштеним није зажалила, а пружену шансу и указано поверење је искористила.

-Када сам завршила факултет било је веома тешко запослити се. Већина колега из моје генерације је прво морала да волонтира и у томе су пролазиле године. Неки су успели да се запосле у установама у којима су волонтирали, али ја нисам била једна од њих. Иако сам желела да останем у Београду, посао ме је одвео у Аранђеловац, након чега сам пожелела да се вратим у Шабац. Тадашња директорка др Зора Николић ми је дала шансу. Прво сам радила на ургентном пријему, а касније сам почела да радим на дијализи. Како сам сазревала кроз рад, тако сам схватала да желим да радим нешто што не зна да ради много мојих колега и чиме се мало нас бави. То сам пронашла у нефрологији и дијализи, наводи наша саговорница.

Специјализација тражи одрицања
За разлику од већине специјализација које трају четири године, специјализација интерне медицине траје пет година. Др Катарина Остојић емоције су одвеле у Београд, што је било предност за одласке на предавања и вежбе, док је у родитељској кући у Шапцу боравила када има дежурства на дијализи у шабачкој Болници.
-За прве три године специјализације вежу ме веома лепа сећања, док је последње две облележила епидемија, па нису биле тако лепе. Одрицања је било доста, а највише ми је недостајало слободног времена. Имала сам обавезу да посећујем вежбе и предавања, док сам истовремено задржала своја дежурства овде у матичној установи. Тешка је и сама помисао да специјализација траје пет година, а поготово бити учесник у томе. Трепео је и приватни живот. Тешко је живети са лекаром, а поготову са оним који се баве клиничким радом и раде по сменама. Дијализа ради нон-стоп, свих 365 дана у години, нема празника, Нове године, Божића. Пацијенти увек морају да се дијализирају, наводи др Катарина.


Дијализа вероватно више него и једна друга област медицине ствара везе између лекара и пацијената. Тренутно је у шабачкој Општој болници, на хемодијализи око 90 пацијената. Неки од њих су ту дуже од 20 година, док је рекордерка Снежа, прошле године обележила три деценије од прве дијализе.

-Дијализа не значи ни осуду ни смрт, него начин лечења и продужетак живота. Могућност трансплантације додатно улива наду у живот пацијената са бубрежном слабошћу. Свакодневно смо заједно са њима. Долазе код нас три пута недељно и свака дијализа траје од четири до пет сати. Ми смо сви као једна велика породица. Упознамо се не само са њиховим здравственим стањем, него и са њиховим приватним животом, са члановима њихових породица. Доста тога знају и они о нама и ми о њима. Због тога нам теже пада и губитак сваког пацијента. Сећамо се и дан данас пацијената који нису са нама и по шест, седам година. Памтимо их по неким анегдотама, ситуацијама, изјавама. Епидемија ковида не само да нам је отежала услове за лечење, него нам је и однела доста пацијената. Истовремено смо и добили нове, којима је вирус допринео погоршању бубрежне функције, прича др Катарина.
Као највеће факторе ризика за губљење фукције бубрега докторка наводи дијабетес, хипертензију и аутоимуне болести, мада поред тих и много других ствари може утицати на то да фукнција бубрега затаји. Најмлађа пацијенткиња на хемодијализи у Шапцу има 22 године и на овај начин се лечи од своје 19.

-Хемодијализа се обавља кроз машину која чисти крв и потом је чисту враћа у организам. Перитонеална дијализа се врши преко трбушне марамице и пацијенти који њу примењују нису везани за болницу, него могу да је раде у кућним условима, објашњава др Катарина.

Дијализа вероватно више него и једна друга област медицине ствара везе између лекара и пацијената


Трансплантација је једини начин да бубрези поново раде и да се живи без дијализе. Међутим, да би дошло до трансплантације потребно је да се поклопе бројни фактори. Код нас се она још увек најчешће ради узимањем органа од живог сродника.

Читава медицина је моја велика љубав, под тим мислим на љубав према животу и према пацијентима. Не знам чиме бих се другим бавила у животу. Можда бих била цвећарка или библиотекарка


-Последњих неколико година, а поготову од почетка епидемије, готово да нема трансплантација. Пик је био пре десетак година када је почела кампања „Буди донор“ и када су људи у већем броју потписивали донорске картице. Нажалост, у нашем народу и даље влада негативно мишљење о донаторству органа. Позитиван пример имамо у комшилуку. Хрвати су први у Европи по броју трансплантација, али је код њих Уставом уређено да је свако ко се роди потенцијални донор. Правило је да ће нам пре требати орган, него што ћемо га ми некоме дати, каже др Катарина.

Тренутно је на специјализацијама око 35 лекара Опште болнице „Лаза К. Лазаревић“ Шабац. Не пролеће ће специјализације почети још четири лекара. Установа акценат ставља на службе у којима постоји дефицит кадра.
M. Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa