Инфо

3. фебруар 2022.3. феб 2022.
Проблеми који се могу десити при сетви озимих стрнина

Квалитет зависи од спретности и искуства

Чин сетве подразумева улагање (усејавање) семена у припремљени сетвени слој. Постоје различити типови сетве као што су.

1. Сетва сејалицама кад су у питању пшенице, ради се ускоредим сејалицама. Таква сетва даје оптимални склоп тј, препоручени број биљака по м.
2. Омашна сетва која је и била једина пре развоја пољопривредне механизације. Подразумева сетву из руке, односно сетву чији квалитет зависи од спретности, искуства извођача. Не може се обезбедити добар оптимум биљака по метру квадратном као и оптимални животни простор потребан за несметан раст и развој биљке.
3. Сетва расипачем слична је омашној сетви и нужно је зло кад су отежани услови (влажност земљишта , кратки рокови сетве то јест истиче оптим ално време за сетву).

Оптимални број биљака или норма сетве се најбоље постиже сетвом сејалицама јер семе излази из витацијом тако да разлика у маси зрна не представља проблем. Код друга два типа сетве неусклађеност тежине семена (некалибринисано) је проблем густине. Тежа семета лете ближе и обрнуто тако да је оптималну густину сетве теже постићи. Животни простор потребан за добро бокорење касније за раст и развој по фено фазама је неусклађен. Овај недостатак проузрокује гушће и слабо засејане оазе на парцели. Па тако имамо велик дизбаланс тежине зрна, мозе се десити скроз празна без ендосперма односно без употребне вредности. Густа сетва смањује добар развој биљке како по бујности лисне масе која је носилац фотосинтезе односно смање приноса, квалитета и количине употребљивог зрна. Код густо посејаних површина вреба опасност од патогена много више него код сетве сејалицама где је оптимална густина као и животни простор. Повећање инфекција повећава улагања па чак може и да однесе род у целини ако се не одреагује благовремено. Ако се и одреагује на време гажење већ великих усева узима свој данак у смањењу приноса. Нажалост суво ратарење како је код нас најчешће постаје непротифабилно још ако себи дозволимо лошу сетву , недекларисано семе лошег генетског потенцијала пропаст је неминовна. Замолио бих наше пољпривреднике да размисле шта им је боље радити. Све предности су на сетви сејалицама смањује се затрпавање семена (дрљање) али и кад је сетва расипачима морате га добро задљати.
Дипл.Инг Сушић Јован ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa