Инфо

10. фебруар 2022.10. феб 2022.
Три милиона за мере активне политике
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗАПОШЉАВАЊА

Три милиона за мере активне политике

Предвиђено је да за потребе финансирања мера активне политике запошљавања из локалне касе у току текуће као и наредне године буде утрошено по три милиона динара, као и да се надлежним министарствима поднесе захтев за учешће у финансирању
Према подацима пописа из 2011. године коцељевачка општина имала је нешто више од 13 хиљада становника од којих је око 70 одсто живело у руралним деловима. У самој вароши живи око 4,2 хиљаде. Зато не чуди што су носиоци привредног развоја ове локалне самоуправе најпре пољопривреда, производња сточне хране, дрвно-прерађивачка индустрија. Осим тога важно место заузима производња и израда обуће, индустрија опекарских производа, производња сокова...

Жељени економски раст захтева инвестиције, слободну конкуренцију и отворено тржиште а ова локална самоуправа има за циљ да кроз, како се наводи у Локалном акционом плану запошљавања, транспарентан и инвестиционо пријатељски оквир створи амбијент у којима потенцијални инвеститори могу да сагледају могућности и ризике својих инвестиционих одлука. Осим што су донети неопходни акти, стратегије и планови, ова општина је изградила и инфраструктурно опремила индустријску зону у којој је већ реализовано неколико инвестиција.

Коцељевачка самоуправа је у циљу развоја привреде донела и одлуку о пружању подршке и унапређењу општих оквира за развој производних делатности којом се обавезују општински органи, јавна предузећа и стручне службе да помажу предузетницима у оквиру својих надлежности како би у најкраћем могућем року били створени услове за изградњу производних капацитета и отварање нових радних места.

Према подацима АПР и надлежног општинског одељења почетком фебруара месеца ове године на подручју коцељевачке општине било је регистровано 103 предузећа и 260 предузетничких радњи, највише у области занатства и личних услуга, потом трговине, саобраћаја, угоститељства и здравства. Од укупног броја ових радњи чак 70 одсто њих је у Коцељеви. Према последњим проценама на овој територији живи готово 7,5 хиљада радно способног становништва међу којима је нешто више мушкараца. У 2020. години посао је имало више од 2,2 хиљаде грађана. Преко трећине радило је у прерађивачкој индустрији. Значајан број је радно место пронашао у трговинама на велико и мало и у делатности поправке моторних возила, затим у области образовања, државној управи, у сектору грађевинарства, саобраћаја и складиштења.

Број запослених на подручју ове општине је од 2015.-2019. у сталном порасту. Међутим, у условима пандемије изазване појавом корона вируса и отежаним пословањем привредних субјеката бележи се стагнација, а повремено и незнатан пад броја запослених.

Са друге стране, на евиденцији Националне службе запошљавања испоставе у Коцељеви крајем прошле године било је 1.514 незапослених. Највеће учешће у старосној структури оних који немају радно место су лица од 55-59 и од 45-49 година.

Незапосленост жена је нешто већа у поређењу са мушкарцима тако да оне чине 52,71 одсто оних који су без радног места у тамнавском крају.

У Локалном акционом плану запошљавања се наводи да посебан проблем представља прелазак младих из школе у свет рада, те да је важно пружити им конкретну подршку и са великом пажњом пратити индикаторе запошљавања ове популације. Млади се најчешће сусрећу са проблемом недостатка радног искуства. Зато ова самоуправа учествује у свим програмима радног ангажовања приправника-волонтера у сарадњи са НСЗ.

Предвиђено је да за потребе финансирања мера активне политике запошљавања из локалне касе у току текуће као и наредне године буде утрошено по три милиона динара, као и да се надлежним министарствима поднесе захтев за учешће у финансирању. Реализацијом ових мера планирано је да кроз пројекат јавних радова уз суфинансирање од стране НСЗ посао добије око 13 лица. Исто толико ће до радног места доћи кроз финансирање из општинског буџета уз стручну и техничку подршку Националне службе запошљавања.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa