Инфо

10. фебруар 2022.10. феб 2022.
Заштиту воћке почети на време
ОБИЧНА КРУШКИНА БУВА

Заштиту воћке почети на време

Одрасле јединке крушкине буве су преносиоци фитоплазме Pear decline, проузроковача изненадног пропадања крушке
Штете наносе ларве сисајући сокове на младом лишћу и младарима, пупољцима и плодовима, услед чега може доћи до жућења и увијања листова, опадања цветних, лисних пупољака и младих плодова. Ларве крушкине буве праве и индиректне штете, јер се на излучену медну росу насељава гљива чађавица, услед чега лишће и плодови постају црни.

Секундарне штете су последица излучивања велике количине медне росе, на којој се насељавају гљиве чађавице. Као последица тога смањује се фотосинтетска активност, а код јачег напада долази и до опадања листова и плодова. Нападнути плодови губе и тржишну вредност.

Одрасле јединке крушкине буве су преносиоци фитоплазме Pear decline, проузроковача изненадног пропадања крушке.

Животни циклус : Има 4-5, па и више генерација годишње у зависности од временских прилика, природних неприjатеља итд. Кад је интензиван пораст вегетације може се очекивати већи број генерација годишње. Обично има мање јединки прве и друге генерације, а трећа проузрокује већ видљиве штете.

Сузбијање крушкине буве током вегетације је веома тешко. С једне стране због малог броја ефикасних препарата, а с друге стране због могућности настајања резистентних сојева употребом препарата истих или сличних механизама деловања


Презимљава као имаго зимске форме у засадима крушке на скривеним местима или испод опалог лишћа. Женке одлажу јаја већ од средине фебруара на младаре око пупољака, у групицама од 6-10 јаја. Од почетка вегетације женке одлажу јаја искључиво на зелене органе крушке у групама (млади неразвијени длакави листићи, врхови избојака, цветне петељке, лице и наличје листова). Када дневна температура пређе 10 °C, женке полажу 150-200 јаја на пупољке и младо лишће, појединачно или у низу (у један, два или више редова), на наличју лишћа дуж нерватуре. Ембрионално развиће траје 6-25 дана у зависности од температуре. Имаго зимске форме јавља се до почетка маја, а већ у то време су присутне и прве летње форме. Од прве декаде септембра почињу се јављати опет зимске форме. Прва јача појава ларви је обично у мају у зависности од температуре и временских прилика. Ларве насељавају врхове избојака, лишће, цветне петељке и цветове, а касније и плодове. Ларва прелази кроз пет ларвених стадијума, прве генерације улазе у пупољак да се хране, док су два последња стадијума уочљива већ и на листу, са продукцијом пуно медне росе.

Заштиту крушке почети на време.

Зимско третирање: Са сузбијањем крушкине буве мора се почети на време тј. прво прскање крушака обавити у току зиме, када штеточине почињу да излазе из зимског скровишта и женке почињу да полажу јаја (први топлији дани у фебруару). За ово третирање користити комбинацију минералног уља и инсектицида из групе пиретроида у концентрацији према упутству произвођача. Препарати: – Бело уље, Галмин (3-4%, у фази развоја пупољака), – Црвено уље (2-3%, током мировања и почетком вегетације).
Током вегетације: Vertimec 018 – EC (0,05-0,075% уз додатак 0,25% минералног угља. Третирањем у време масовног пиљења ларви, после опадања круничних листића), – Abastate (0,75 l/ha + 3 l/ha минералних уља, или 0,75 l/ha + 1% ađuvansa Nu-film 17), – Abastate EW (0,075%), Volliam targo 063-SC (0,075-0,1%), Cipkord 20-EC, Talstar 10-EC, Fobos – EC, – Grom (0,3-0,5 l/ha), Pyrinex 48-EC, Kozma (0,15%, у време појаве првих јединки), – Nurelle-D, Despot, Cihlop, Konzul (0,1-0,15%), Envidor (0,6 l/hojava, po pojavi larvi L1 uzrasta), – Fastac 10-SC, Fastac 10-EC (0,018-0,02% третирањем на почетку формирања првих колонија), Apache 50 WG (250 gr/ha) и др.

Са сузбијањем крушкине буве мора се почети на време тј. прво прскање крушака обавити у току зиме, када штеточине почињу да излазе из зимског скровишта и женке почињу да полажу јаја


Сузбијање крушкине буве током вегетације је веома тешко. С једне стране због малог броја ефикасних препарата, а с друге стране због могућности настајања резистентних сојева употребом препарата истих или сличних механизама деловања. У каснијој фази (мај-август) природни непријатељи ове штеточине могу у значајној мери да редукују њен број. У овом периоду неки инсектициди, који се користе за сузбијање крушкиног смотавца, делују и на природне непријатеље крушкине буве. Због тога је препоручљиво да се за сузбијање крушкиног смотавца у оваким засадима користе првенствено препарати Димилин или Золон. Потребно је сузбити одрасле, презимеле инсекте у јесен и пролеће, пре опадања лишћа и кретања вегетације ради смањења популације у наредној сезони. Пре полагања јаја користити неки од пиретроида уз додатак минералног уља, јер женке крушкине буве не полажу јаја на уљну подлогу.
Слободан Гошић, ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa