Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ОЗНАЧИО ПОЧЕТАК РАДОВА НА БРЗОЈ САОБРАЋАЈНИЦИ ШАБАЦ – ЛОЗНИЦА У МАЧВАНСКОМ ПРЊАВОРУ

Километри нове наде и перспективе

“Брза саобраћајница ће бити завршена до краја септембра 2024. године. За сат и пет минута, максимално сат и десет минута од Београда до Лознице, од Новог Сада до Лознице. То је пут у правом смеру, пут ка општем економском, културном и сваком другом напретку”, рекао је председник Србије Александар Вучић у Мачванском Прњавору
Пројекат изградње ауто - пута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница биће готов до краја септембра 2024. године, најавио је председник Србије Александар Вучић данас у Мачванском Прњавору када је свечано отворио почетак радова на деоници Шабац - Лозница. Вредност целог пројекта (Рума -Шабац - Лозница) је 467,5 милиона евра. Од Руме до Шапца ауто - пут, од Шапца до Лознице брза саобраћајница са укупно 56 објеката и два моста.

Радове обавља азербејџанска компанија “Азвирт”
-Наша сарадња није само резултат истинских и искрених пријатељских односа које имамо са Азербејџаном, већ је заснована на заиста изванредном послу који “Азвирт” обавља. Две трећине моста на Сави код Шапца је завршено, они раде сектор од Руме ка Шапцу, истовремено и део од Шапца ка Лозници. Данас отварамо радове 54,58 километара дужине, секција 17,8 километара ка Лозници, од Прњавора, преко Новог Села, Јелава, Лешнице, Липничког Шора, завршава на Трбушници. Брза саобраћајница ће бити завршена до краја септембра 2024. године. Београд, Нови Сад, Лозница - до краја 2024. имаћемо само ауто-пут и брзу саобраћајницу. За сат и пет минута, максимално сат и десет минута од Београда до Лознице, од Новог Сада до Лознице, рекао је Александар Вучић.

Фото: "Глас Подриња"


Пријатељство и сарадња
Почетку радова присуствовао је и амбасадор Азербејџана Тамил Хасијев. Амбасадор се председнику Вучићу захвалио на позиву да присуствује почетку радова.
-Пријатељски односи између Азербејџана и Србије се успешно развијају и достиглу су ниво стратешког партнерства. Односи су чврсто засновани на међусобној подршци принципима суверенитета и територијалног интегритета. Наша привредна сарадња се такође развија и има велики потенцијал, о чему сведочи овај пројекат. Током последњих годину дана привреда Србије показује одрживи раст, упркос пандемији. Поносни смо што и компанија из Азербејџана доприноси успешном развоју привреде пријатељске Србије, рекао је амбасадор Хасијев и пренео честитке поводом Дана државности Србије.



Председник је цитирао Милорада Павића који је рекао да “Живот нећеш провести на циљу, него на путу до циља. Зато је битније какав си пут изабрао од циља који имаш.”

-Заиста пут јесте битнији од циља. Српски сан је пут, пут који је тежи јер се заснива на мукотрпном и пожртвованом раду. За разлику од многих који обећавају углавном рушење, ми једино што обећавамо и чинимо то је да градимо. Градимо и снажимо једну стабилну државу. “Азвирт” и његов рад је најбољи показатељ да је обећани напредак ту. Овај велики инфраструктурни пројекат у многоме ће олакшати живот људима у Мачви, Јадру, али и привући многе инвеститоре, довести нове фабрике, што значи веће плате и веће пензије.

Брза саобраћајница према Лозници заобилази сва насељена места. Са десне стране ће остати Табановић и Штитар, а са леве стране Мајур, Слепчевић, Дуваниште, Петловача, Рибаре, Прњавор, Ново Село, Лешница, Јелав, Липнички Шор.

Фото: "Глас Подриња"


-Траса пута ће ићи ближе реци Дрини и завршиће се у Лозничком пољу. То су километри нове наде и перспективе. Тај наш сан, сан грађана Србије, није коначни циљ. Није ни идеал једне утопије о савршеном друштву. То је пут у правом смеру, пут ка општем економском, културном и сваком другом напретку. То је пут ка остварењу и четири суштинске слободе: слободе протока људи, роба, услуга и капутала. Зато хоћу да честитам људима у Мачви, Јадру, Подрињу, јер за њих ово ће да представља огромну промену. За њих ће ово да буде спас, јер и они који живе у Прњавору моћи ће без проблема да раде у Београду и Новом Саду и да се враћају кући, а да не напуштају своја огњишта. Сигуран сам да људи који живе овде су захвални својој држави, али они морају да знају да смо то успели да урадимо захваљујући њима, њиховом стрпљењу, вери, сновима и снази да заједно изгурамо тешке реформе, рекао је Вучић и захвалио се свим грађанима Мачве, Јадра и Подриња и честитао им почетак радова.
-Данас овде градимо историју, закључио је председник Вучић.

Почетку радова присуствовали су и градоначелници и председници општина Мачванског управног округа и начелник Округа Владан Красавац.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца Александар Пајић је изразио велико задовољство што је две трећине моста преко Саве већ готово и што би до краја ове године он требао да буде комплетно завршен. Истакао је да Шабац већ има бенефите од овог пројекта.

-До средине 2023. године Шабац треба, преко моста, да буде повезан са ауто-путем. Ради се Фрушкогорски коридор. Велики знак да Србија крупним корацима иде ка бољој будућности, а и сам град Шабац. Град Шабац већ има бенефите од велике инвестиције наше државе у Шабац. Невероватном брзином су почеле да се продају парцеле у Северозападној индустријској зони, за нове комапније. То је знак да ће Шапчани имати могућност да бирају радна места и раде за много веће плате него данас, рекао је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa