Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Критична фаза развоја стрних жита
ВЛАТАЊЕ

Критична фаза развоја стрних жита

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац, врши анализу тренутно присутног азота у усеву озимих стрних жита на 4-5 дана пред прихрану, н-мин методом
Влатање стрних жита значи пораст у стабло, а сада се ближи ова фаза од које зависи висина приноса. Зато, на шта треба пољопривредници да обрате пажњу? Пошто се интернодије формирају још на почетку бокорења, сада почињу да се издужују, почевши од прве, доње, а за њом у року од 3-5 дана после прве све остале редом у овом интервалу. На завршетку бокорења, формира се број класића у класу, а у фази влатања започиње диференцирање цветова.

Почетак влатања претставља моменат када прва интернодија изађе изнад површине земљишта за 1-2 цм на главном изданку, јер бочни изданци влатају касније. У овој фази се диференцирају будући делови класа, који се налазе на врху прве интернодије који су сада обавијени листовима који их штите од спољашњих утицаја. Да би ове фазе развоја пролазиле несметано свој развој, главни чинилац будућег приноса је температура спољашње средине и треба да износи 15 степени ( не пеко 20), а онда да се повећава од 22-26 степени до фазе цветања и оплодње.

У суштини, биљке улазе у фазу интензивног пораста и формирања лисне масе која ће представљати основу формирања приноса, па се може рећи да је то критичан период јер биљке имају већу потребу за водом и хранљивим материјама, посебно азотом и фосфором у чијем недостатку се успорава диференцирање класа и листова стабла, тако да ће клас остати краћи са мањим бројем цветова, листови краћи и ужи са црвенољубичастим нијансама, јер фосфор ограничава усвајање азота и других хранљивих материја, а у овој фази су биљке осетљиве на ниске температуре и недостатак влаге.

У фази почетка влатања треба завршити прихрану КАН-ом, АН-ом или САН-ОМ, а посебну пажњу посветити заштити од болести и корова, уз консултације са стручним лицима за заштиту биља, која се може обавити у једном проходу.

Пољопривредна саветодавна и стручна служба Шабац, врши анализу тренутно присутног азота у усеву озимих стрних жита на 4-5 дана пред прихрану, н-мин методом, тако да сви заинересовани пољопривредници могу доћи у службу и интересовати се, како би добили слику о количини азота и на основу тога добили препоруку за количину и врсту ђубрива коју могу применити у прихрани, чиме ће унети тачно потребне количине без сувишка и без мањка.
Дипл. Инж. ГОРДАНА РЕХАК

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa