Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Шапчанке показале  да брину о свом здрављу
УСПЕШНО ЗАВРШЕНА АКЦИЈА ПРЕВЕНТИВНИХ ПРЕГЛЕДА НА МОБИЛНОМ МАМОГРАДУ

Шапчанке показале да брину о свом здрављу

Интересовање жена за прегледе премашило је сва очекивања. Првих неколико дана било је јако тешко успоставити везу са бројем на који су се прегледи заказивали, јер су позиви суграђанки били непрестани. На мамографу који је радио 46 дана, без викенда и празника, дневно је обављано по више од 70 прегледа
Акција скрининга рака дојке на мобилном дигиталном мамографу, у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“, заврешена је у петак. Мамограф је у Шабац стигао пре два месеца и за то време прегледано је укупно 1.548 суграђански у старосној доби између 45 и 69 година. Код три пацијенткиње преглед је указао на сумњиву малигну промену и оне су одмах упућене онкологу. Нешто мање од 10 одсто прегледаних жена упућено је на експертско читање и додатни ултразвучни преглед.

Интересовање жена за прегледе премашило је сва очекивања. Првих неколико дана било је јако тешко успоставити везу са бројем на који су се прегледи заказивали, јер су позиви суграђанки били непрестани. На мамографу који је радио 46 дана, без викенда и празника, дневно је обављано по више од 70 прегледа.

-Веома смо задовољни одзивом наших суграђанки и можемо рећи да је акција изузетно успешно завршена. Карцином дојке је на првом месту по учесталости код жена, са уделом од чак 25 одсто у свим малигним туморима. Код нас годишње скоро 5.000 жена оболи од ове болести, а статистика показује да од карцинома дојке оболи свака осма жена, наводи др Славица Ђурић, хирург Опште болнице Шабац.

Број оболелих од свих врста карцинома је сваке године све већи, због тога је превентива изузетно важна, али и рано откривање . Важно је знати да је тумор дојке излечив уколико се открије на време.

-Превенција код свих малигних болести је мање-више иста. Важно је здраво живети, јер пушење, недовољна физичка активност, гојазност, нездрава исхрана главни су узрок, не само малигних, него и бројних других болести. На тај начин се утиче на стечене факторе болести. Поред њих, постоји и наследни фактор, који се не може избећи. Ипак, за жене које имају ову болест у породици, постоје генетска тестирања. Скрининг је овога пута организован за жене старости од 45 до 69 година, пре свега због тога што су оне у ризичнијој групи. Како се све чешће ова болест открива и код доста младих пацијенткиња, самопреглед је изузетно важан и неопходан и њега треба почети већ од 20. године. На ултразвучне прегледе треба ићи од 30. године, једном годишње, наводи др Ђурић.

Иако је код нас учесталост од обољевања од рака дојке као и у Европи, стопа смртности је знатно виша. Карцином дојке је трећи узрок смртности код жена старости од 45 до 69 година у Србији, а разлог томе је касно откривање.

-Скрининг програм је у Шапцу почет средином 2014. године и прекинут је када је почела епидемија ковида. Превентивни прегледи су у овоме периоду организовани у мањем обиму и спорадично. Како се мамограф прегледи и препоручују на сваке две године није много пропуштено. Док је скрининг организован редовно и када су жене позиване на њега, одзив није био задовољавајући. На прегледе је долазило тек око 30 одсто позваних жена, односно за седам година, колико су скрининзи оганизовани прегледано је око 13.000 жена. Тек када се узме у обзир овај податак види се колики је успех ове двомесечне акције, наводи др Ђурић.

Наша саговорница се посебно захвалила запосленима из службе радиологије који су, поред свих других послова, уложили додатни напор да се ова акција успешно спроведе. Такође је похвалила и суграђанке које су се у великом броју показале итересовање за акцију и тиме показале да постају свесне значаја превентивних прегледа за њихово здравље.

Акција је спроведена под покровитељством Министарства здравља и Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa