Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Антракноза лубенице и диње
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Антракноза лубенице и диње

У годинама које су са доста падавина услед појаве проузроковача антракнозе лубеница (Colletotrichum lagenarium) већи део лисне масе, вреже и плодова може потпуно да пропадне. Због оваквих повољних временских услова за развој антракнозе, морамо бити врло обазриви и правовремено извршити заштиту усева.

Осим на лубеници и дињи, јавља се и на краставцима, тиквама и самониклим биљкама.
Симптоми болести се запажају на свим надземним деловима биљака: лишћу, стаблу (врежи) и плодовима. Први симптоми се јављају на котиледоним листићима у виду некротичних, мрких пега. Оболели котиледони се суше и опадају. У пољу се први знаци болести уочавају на најстаријем лишћу при основи вреже и оно у почетку жути, а касније се на њему јављају појединачне округле до угласте мрке пеге са хлоротичним ореолом, величине од 0,2-2 цм. У оквиру ових пега лисно ткиво пуца, цепа се и испада.

У случајевима јачих зараза, пеге прекривају читав лист, због чега се суши и изгледа као спржен.
Карактеристични симптоми настају касније на стаблу и плоду.

На стаблу се образују издужене пеге овалног облика, удубљене нарочито при основи стабла. Пеге су дуге 1-5 цм. Захваћене вреже и лишће на њима се суше. Нарочито су упадљиве пеге на плоду. Јављају се у виду дубоких, изолованих или међусобно спојених озледа 2-3 цм у пречнику. У средишнем делу озледа образује се наранџасти ексудат са конидијама који покрива готово читаву пегу. Насељавањем и секундарних паразита оболели плодови труле и пропадају.
Развоју патогена погодује топло и кишовито време. Конидије клијају при температури 4-36 °C (оптимална 24-26 °C) и влажност ваздуха 60-100 %.

Мере заштите
Гајење отпорних сорти, дезинфекција семена (третирање 1 кг семена са 4 грама ТИРАМА инактивира конидије паразита на површини семена), плодоред у трајању од најмање три године. Током вегетације треба користити следећефунгициде: Score 0,5 лит/ха, Antracol 2-2,5 кг/ха, Dithane 2-2,5 кг/ха, Bravo 2 лит/ха, Quadris 0,75 лит/ха, Folio gold 2,5-3 лит/ха. Усев мора да буде испрскан пре сваког новог кишног периода.
Слободан ГошиЋ дипл. инж. пољопривреде

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa