Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележен Дан државности- 15. фебруар

Дан стварања модерне српске државе

Како би се сачувало и неговало сећање на јунаке и борце за националну слободу Град Шабац, чланови Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“ уз пригодан програм обележили су Дан државности као важан датум из националне историје
Република Србија Дан државности обележавa као подсећање на Сретење (15. фебруар) 1804. године, када је подигнута национална револуција и започело ослобађање од османске власти, а исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

На збору виђенијих Срба са територије Београдског пашалука у Марићевића јарузи донета је одлука о подизању буне против Турака и за вожда је изабран Ђорђе Петровић - Карађорђе. Први српски устанак најпре је захватио крајеве западно од Колубаре, Шумадију и Поморавље. Читав Београдски пашалук ослобођен је 1807. године, а Мишарска битка заузима посебно место на мапи историјских догађања с почетка XIX века.

Фото: Глас Подриња


Како би се сачувало и неговало сећање на јунаке и борце за националну слободу Град Шабац, чланови Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“ уз пригодан програм обележили су овај важан датум из националне историје. Члан аматерског позоришта “Вожд Карађорђе” казивао „Беседу о Карађорђу“.

-Многи су о Мишару писали и оставили стихове за незаборав и рекли да није било Мишара не би било ни Европе. Надамо се да ће на овом месту бити велики комплекс који ће све подсећати на тренутке славне историје. Имали смо срећу да нас је и време послужило и да је дан био блистав, баш као на дан битке - рекао је председник Задужбинског друштва „Први српски устанак Мишар“ Стеван Симић.

У име града Шапца окупљеним грађанима, представницима локалних самоуправа, борачких удружења обратио се градоначелник Шапца др Александар Пајић честитавши празник уз речи да се слобода мора чувати.

Фото: Глас Подриња


- На Мишару се увек сетимо славних предака који су уткали своје животе, част и љубав према отаџбини у слободу коју данас имамо. Те 1804. године Карађорђе је подигао устанак, а 1835. је донет први модеран устав Србије. Многи су дали све Републици Србији, а за узврат нису ништа тражили. Њих се 15. фебруара сећамо и то мора да нам буде водиља за будућност коју градимо. Имамо добре темеље, а на нама је да сачувамо слободу и суверенитет Републике Србије. Град Шабац чува сећање на претке за потомке како би неговали праве вредности. Председнику Србије Александру Вучићу и свим грађанима Србије и Шапца честитам Дан државности Републике Србије - истакао је градоначелник Пајић.

Полагањем венаца и опелом на Мишару крај спомен обележjа посвећеном једном од најважнијих бојева Првог српског устанка одата је почаст свим страдалима у борби за слободу.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa