Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Душан Станојловић (Фото: приватна архива)

Душан Станојловић (Фото: приватна архива)

На захтев читалаца:
Душан Станојловић талентовани матурант Школе примењених уметности

Себе сам спознао кроз фотографију

„Најважнија особина фотографа је да искаже своју креативност и препозна догађај који ће бити занимљив да се пренесе фотографијом. Вештина фотографа је у прецизности и стрпљивости као и у комуникацији са светом“, каже Душан Станојловић матурант Школе примењених уметности у Шапцу
Душан Станојловић, ученик четврте године Школе примењених уметности у Шапцу, смер јувелир, током школовања освајао је бројне награде, признања и похвале. У свом портфолиу забележио је Посебну похвалу на Међународном конкурсу МиниРестарт, Међународну награду за Слив реке Саве на тему ,,Заштитимо нашу културну баштину”, Друга награда за фотографију на Републичкој смотри ликовних стваралаца. Најпоноснији је на Прву награду Факултета савремених уметности за фотографију на тему „Огледало”, а љубав према стваралаштву и талента за уметност довели су га из Велике Плане у Шабац.

-Као један од најредовнијих и најактивнијих полазника секције за фотографију у нашој школи, Душан је учествовао је на свим фотографским изложбама које смо организовали у претходне четири године, а круна његовог рада у овој области, током четворогодишњег школовања, биће самостална изложба коју планирамо овог пролећа у нашој школи, као и у галерији Судентског културног центра у Београду. Душан увек даје свој максимум, константно померајући границе свог стваралаштва, поставља високе стандарде и увек спремно одговара на сваки уметнички изазов- истакао је професор Школе примењених уметности Михаило Симовић.


-Родитељи су сазнали да постоји Школа примењених уметности у Шапцу која се бави старим занатима, јер ми је жеља била да упишем нешто у вези уметности. Поред многобројних смерова које моја школа има одлучио сам се за јувелирство због поступка израде накита и дизајн. Предност Школе је што нам пружа знања и оспособљава за рад из области које смо одабрали, а имамо могућност учешћа на многобројним секцијама и конкурсима. Такође, имамо прилику да излажемо своје радове на бројним изложбама у културним институцијама. Професори су увек ту за нас. Они препознају наше таленте и усмеравају нас током школовања - каже млади Станојловић о одабиру образовне установе и утисцима.
Аутор фотографије Душан Станојловић

Као посебност наводи Секцију за фотографију и дигиталну графику која већ годинама ученицима даје могућност да искажу своје афинитете и уметнички сензибилитет. Уз подршку и савете професора стасавају прави мајстори фотографије.

-Секција за фотографију и дигиталну графику коју води професор Михаило Симовић интересантном чини знање које добијамо из области фотографије и обраде фотографија у програмима. Професор Михаило несебично дели своја знања и искуства са нама, те нам омогућава да учествујемо на многим такмичењима не само у Србији, већ и у иностранству.

Себе сам највише препознао у области фотографије. Кроз фотографију испољавам своје уметничко виЂење, трагајући за сопственим ликовним изразом


На Душановим радовима доминирају призори из свакодневног живота. Одсуство колорита дају простор да дочара свет на најбољи начин и покаже своје умеће. Сматра да повезаност фотографа са окружењем даје посебност процесу стварања.

-Најважнија особина фотографа је да искаже своју креативност и препозна догађај који ће бити занимљив да се пренесе фотографијом. Вештина фотографа је у прецизности и стрпљивости као и у комуникацији са светом. Себе сам највише препознао у области фотографије. Кроз фотографију испољавам своје уметничко виђење, трагајући за сопственим ликовним изразом.

Као матурант Душан размишља о наставку школовања. Жели да образовање настави у престоници.
-У плану ми је да упишем Факултет примењених уметности у Београду смер Фотографија - каже млади Станојловић.

М. Ж.

Медијски садржај настао на основу одабира тема од стране грађана Шапца.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa