Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Дарови за Светог Василија
ПОМОЗИМО ОБНОВУ СВЕТИЊЕ У КАСАРСКИМ ЛИВАДАМА

Дарови за Светог Василија

Године 1996. на месту данашњег храма у Касарским ливадама посвећеног Св. Василију Острошком, постојао само гроб Цвете Вишњић, коју су Немци стрељали на почетку Другог светског рата. Њен син, Војин Вишњић, подигао је храм њој у спомен, а на славу Светог Василија 2001. године.

Литургије у овом храму служе се сваке недеље и празником у 9 сати. Сваке суботе у 8 сати, служи се заупокојена литургија и помен за оне који су “променили свет”. Верује се да је потребно издати најмање три парастоса знаним и незнаним прецима да се разреши предачко проклетство, или наслеђени греси.
Света тајна јелеосвећења, за коју кажу да представља друго крштење, служи се сваке прве недеље у месецу. Молитвеним учешћем у овој Св. Тајни опраштају се неисповеђени и непокајани грехови, чак и они заборављени. Читају се јаке молитве „за исцељење душе и тела“. По завршетку, верници носе освећено брашно од кога месе хлеб који узимају наредних 40 дана. Уљем се помазују крсним знаком на болним местима очекујући Божју и помоћ Св. Василија.

Апелујемо на све људе добре воље, који су у могућности, да помогну обнову храма Св. Василија Острошког чудотворца.
ДИНАРСКИ РАЧУН:
160-270012-87 Банка Интеза
205-420307-70 Комерцијална банка
ДЕВИЗНИ РАЧУН:
160600000071126269 (за уплату у еврима)
160600000071128306 (за уплату у доларима)


Акатисти се читају недељом и празником лети у 18, а зими у 17 часова. Такође, акатист Светом Нектарију

Егинском чита се сваког 22. дана у месецу, а акатист Св. Петру и Февронији сваке прве суботе.
Бденија се служе суботом и пред празнике у 17, односно, 18 сати.

С обзиром на овакав молитвени ритам и посвећеност свештенства овог храма, није чудно што су реке ходочасника походиле ову светињу. У последње време, ситуација се променила, каже старешина храма, протонамесник Миливој Пајић.



- Раније су верници са стране чешће долазили, али од како је кренула пандемија, а посебно од како се отворила граница са Црном Гором, људи се одлучују да иду на Острог. Такође, они који су долазили код нас из Београда и околине, одлазе у манастир Тумане или Нимник, који су доста присутни у медијима. У просеку, код нас редовно долази око педесетак верника, каже протонамесник Пајић.

У порти храма, започета је градња крстионице у камену, где ће верници имати прилику да се крсте потпуним погружењем (потапањем) у воду, по узору на прве хришћане. Међутим, услед недостатка средстава, радови су стали.

- Потребно је да се дозида и укрови крстионица да не пропада све што смо до сада урадили. У храму је неопходно урадити реконструкцију крова. Такође, потребно је да се заврши иконописање цркве. Започети су радови на осветљењу, а имамо обећање Месне заједнице да ће издвојити средства за завршетак радова. Канал је ископан и верујем да ћемо, уз Божју помоћ и молитве Св. Василија, то завршити. За завршетак радова у храму и крстионици потребна су средства која не можемо да прикупимо само од прилога. Зато апелујемо да неко ко може и жели, издвоји значајнији прилог у славу и част Светог Василија.



Подно грејање је уведено пре више од двадесет година по ондашњим стандардима, на струју, што је данас „папрено“. У плану су топлотне пумпе вода – вода, уколико буде изводљиво.

- Добро би нам дошла и употребљива половна пумпа од 30 киловата, додаје протонамесник Пајић.
Храм у Касарским ливадама обилује чудотовним иконама, а од значајних јубилеја прославља се Савиндан, слава храма Св. Василија Острошког Чудотворца, празник чудотворне иконе Мајке Божје Порт-Артурске и Св. Царских Мученика Романових. Прослава Св. Мардарија Либертивилског је 12. децембра.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa