Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Хришћански празник и дан државности
СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Хришћански празник и дан државности

Сретење се празновало као Дан државности Србије до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут. Поново је почео да се прославља 2001. године. Српска православана црква прославља Сретење Господње од 544. године
Сретење је један је од најзначајнијих датума, не само у верском, него у историјском и политичком животу Србије. Године 1804. у Орашцу започео је Први српски устанак и борба за ослобођење од Турака, а 1835. Скупштина у Крагујевцу донела је први Устав Србије, који је означио почетак савремене српске државе.

Сретење се празновало као Дан државности Србије до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут. Поново је почео да се прославља 2001. године.
Српска православана црква празнује Сретење Господње од 544. године.

У четрдести дан по рођењу малог Иусуса, Пресвета Богородица довела је свог сина у јерусалимски храм да га, по закону Мојсијевом, посвети Богу. У то време служио је у храму првосвештеник Захарија, отац Јована Претече. Том приликом, појавиле се у храму две необичне личности: старац Симеон и Ана, кћи Фануилова. Праведни старац је узео Спаситеља у руке и рекао: “Сада отпушташ у миру слугу свога, Господе, по речи својој; јер видеше очи моје Спасење твоје, које си уготовио пред лицем свих народа. Светлост, да просвећује незнабошце и славу народа твога Израиља.” (Лк. 2, 29-32)
Ана, која је од младости служила Богу постом и молитвама, и сама је познала Месију и објавила јерусалимљанима радосну вест.

Ако осване сунчан дан, а медвед се, уплашен од сопствене сенке, врати у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља. Један од обичаја је и да се на Сретење обавезно пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и других несрећа


Кад је то сазнао цар Ирод, уверен да се ради о новом цару о коме су му говорили мудраци са Истока, наредио је да убију Исуса, али је божанска породица већ била на путу за Мисир.

Ако осване сунчан дан, а медвед се, уплашен од сопствене сенке, врати у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.

Један од обичаја је и да се на Сретење обавезно пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и других несрећа.

Најзанимљивије од сретењских веровања јесте да младе девојке треба да тог дана пазе кога ће прво ујутру срести, јер ће им младожења баш такав бити.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa