Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Будући први зелени округ
МЕДИЈСКА ПРОМОЦИЈА МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА

Будући први зелени округ

Град Шабац има највеће могућности у коришћењу геотермалног потенцијала, али се ови ресурси за сада не користе у пуном капацитету. Очекујемо да руководство града и привредни субјекти изнађу начине за коришћење обновљивих извора енергије
У информативној емисији Вест, Телевизије Пинк, која је емитована у суботу 12. фебруара, начелник Мачванског управног округа Владан Красавац је представио активности које су реализоване у локалним самоуправама, како би се очувала здрава и чиста животна средина.

Ову тему препознали су градоначелници градова и председници општина са подручја Мачванског управног округа и уз помоћ Министарства заштите животне средине, Министарства рударства и енергетике и државе Србије кренуло се у реализацију амбициозног пројекта да овај округ постане први “зелени округ” у Републици Србији.

Било је речи о решавању проблема са комуналним отпадом, коришћењу геотермалних ресурса, којима обилује Мачвански управни округ и туристичким потенцијалима.

Град Шабац и општина Богатић проблем са комуналним отпадом решили су пре пар година, на тај начин што се комунални отпад одвози на депонију Срем - Мачва. За осталих шест локалних самоуправа од значаја је потписивање акта о присаједињењу Регионалној комуналној депонији Каленић, код Уба. Документ су потписали град Лозница и општине Љубовија, Мали Зворник, Крупањ, Владимирци и Коцељева. Пројекат регионалн комуналне депоније, који је започет претходне године, решава проблем збрињавања комуналног отпада за шест локалних самоуправа Мачванског управног округа, Колубарски управни округ и три општине које припадају граду Београду и то Лазаревац, Барајево и Обреновац. Пројектом је обухваћено подручје на коме живи преко 550.000 становника. Постојеће комуналне депоније биће саниране уз финансијску помоћ државе Србије. Када је ова проблематика у питању, очекујемо да се свест грађана промени. Потребна је значајна едукација становништва, како би се понашање у поступању са комуналним отпадом променило. Наредне године очекује се друга фаза у реализацији овог пројекта која се финансира из кредитне линије, а обухватиће опремање свих локалних самоуправа комплетном комуналном инфраструктуром.

Обновљиви извори енергије и геотермални потенцијали су такође у функцији очувања животне средине. Део Семберије, Мачва, јужни и југоисточни Срем представљају подручје са огромним геотермалним потенцијалом. Након дужег низа година донет је Закон о енергетици, којим је уређена ова област. Велика енергетска криза која је присутна у Европи, али и у читавом свету, утицала је да држава предузима мере и активности, како би се на најбољи начин користили постојећи енергатски ресурси којима Србија располаже. О геотермалним потенцијалима овога округа истраживања су започела пре више деценија, али се реализација није спровела до краја. Општина Богатић је највише напредовала у експлоатацији геотермалних ресурса и коришћењу обновљивих извора енергије за потребе загревања седам локалних институција. Друга фаза се наставља у овој 2022. години прикључењем још четири институције на систем даљинског грејања. Овај природни потенцијал користи и привреда кроз сектор туризма и пољопривреде,али и индивидуална домаћинства.

Активност је спроведена и у општини Владимирци, где су реализована истраживања енергетских потенцијала, али се због недостатка финансијских средстава није много одмакло у овој области.
Значајан допринос геотермалним истраживањима на подручју Мачванског управног округа дао је професор др Дејан Миленић са Рударско-геолошког факултета у Београду, са својим сарадницима.
Општина Крупањ је у протеклих два месеца започела истраживање о могућностима и потенцијалима коришћења геотермалних ресурса. Развој туризма, посебно оног у области спорта, перспектива је будућег привредног развоја Крупња.У току је израда пројектне документације за нова три хотела, који ће користити обновљиве изворе енергије. Уз помоћ Министарства омладине и спорта и локалне самоуправе изградиће се 300 километара пешачких и бициклистичких стаза.

Општина Мали Зворник на својој територији има једну од најстаријих хидроцентрала за коју је Министарство рударства и енергетике у протеклој години реализовало реконструкцију и самим тим продужило радни век хидроцентрале за наредних 40 година. Ова активност је од изузетног значаја у обезбеђењу електрирчне енергије како за домаћинства тако и привредне субјекте, посебно у време енергетске кризе. Уз општину Прибој, Мали Зворник је добио прву енергану на биомасу, коју су финансирали Министарство рударства и енергетике и локална самоуправа.Становништву је обезбеђено квалитетно грејање, без загађења животне средине.

Град Шабац има највеће могућности у коришћењу геотермалног потенцијала, али се ови ресурси за сада не користе у пуном капацитету. Очекујемо да руководство града и привредни субјекти изнађу начине за коришћење обновљивих извора енергије.

Када је реч о туристичким потенцијалима, треба поменути природне лепоте општина Мали Зворник и Љубовија, реку Дрину и Подриње, који су међу најлепшим пределима наше државе и које као такве треба очувати за будуће генерације.

У последње две године, услед пандемије корона вирусом, дошло је до експанзије домаћег туризма и великог броја посетилаца који су боравили у Мачванском управном округу. У прилог овој констатацији говори податак да су инфраструктура овог краја, куће за издавање, викендице, брвнаре и сви други туристички капацитети протекле године били максимално попуњени. Остварен је и највећи приход од туристичке таксе. Туристичка понуда Љубовије, Малог Зворника, подручја дуж реке Дрине, манастири, Соко Град, Чокешина, Радовашница, Троноша, цркве, Тршић, велики број угоститељских објеката примили су и угостили бројне туристе из читаве Србије, суседних држава и наше дијаспоре. Поред одмора у здравом природном окружењу посетиоци су уживали у гастрономским специјалитетима и традиционалном гостопримству народа Мачванског управног округа.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa