Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

УТВРЂЕНА НОВА ЕКОНОМСКА ЦЕНА ЗА БОРАВАК ДЕЦЕ У ВРТИЋУ

Виша цена уз нижи проценат учешћа

На основу решења утврђена је нова економска цена програма васпитања и образовања по детету у коцељевачком вртићу и она за 2022. годину износи готово 43 хиљаде динара. До сада су родитељи издвајали петину укупног износа, али ће убудуће њихов удео чинити 13 одсто, док ће општина као оснивач из локалног буџета за свако дете давати месечно 37.390 динара што је учешће од 87 одсто
За целодневни боравак детета у ПУ “Полетарац” у Коцељеви родитељи ће убудуће на месечном нивоу издвајати 5.787 динара, 383 више него до сада. Истовремено, њихово учешће у новоутврђеној економској цени биће ниже. Наиме, на основу решења утврђена је нова економска цена програма васпитања и образовања по детету у коцељевачком вртићу и она за 2022.годину износи готово 43 хиљаде динара. До сада су родитељи издвајали петину укупног износа, али ће убудуће њихов удео чинити 13 одсто, док ће општина као оснивач из локалног буџета за свако дете давати месечно 37.390 динара што је учешће од 87 одсто.

-Утврђивање цене се врши сваке године. Ове године је изашао и нови правилник о утврђивању економске цене. Ми смо дали предлог оснивачу тако да економска цена у односу на претходне године није битно мењана. Раније је била пракса да је учешће родитеља 20 одсто. То сада у правилнику не стоји и на оснивачу је да сам одреди висину учешћа родитеља у овој цени. Економска цена по детету је у 2021.години била 5.404 динара за децу целодневног боравка и толико су родитељи месечно издвајали за услуге вртића. То је представљало износ од 20 одсто од укупне економске цене. Ове године установа је предложила да тај износ буде 5.787 динара са 13 посто учешћа родитеља. Смањено је учешће родитеља јер би применом досадашње праксе дошли до значајнијег повећања на терет родитеља. Да би остали на некој приближној цени у односу на прошлу годину нађено је решење да се практично повећа учешће локалне самоуправе- истакла је вд директорка коцељевачког обданишта Марина Гајић.
Идеја локалне самоуправе је, према речима начелника надлежног одељења била да цена боравка у вртићу практично остане на прошлогодишњем нивоу.

-Без обзира на сва поскупљења и проблеме са којима се суочавамо трудимо се да цену не поскупљујемо , да не оптерећујемо додатно буџет родитеља, да дамо на тај начин свој допринос. До сада је било дефинисано Законом о предшколском васпитању и образовању да увек 20 одсто мора бити проценат учешћа. То сада није случај јер је дата могућност оснивачу, јединици локалне самоуправе да каже да то може да буде и другачије, да одреди висину процента у односу на потребе. Да би остали на нивоу као прошле године или да незнатно коригујемо цену, ми смо обрачунали економску цену. Свакако, та структура зависи од укупних прихода у предшколској установи, од средстава која су одређена буџетом, од присутности и броја деце која долазе. Дошли смо до тога да је учешће родитеља 13, а оснивача 87 одсто. Са тим процентима ми смо на истом нивоу као прошле године- образложио је Миодраг Тадић.
Родитељи “полетараца” који похађају припремни предшколски програм у групама целодневног боравка у овој години ће на месечном нивоу плаћати 4.720 динара док трошкови обавезног четворочасовног програма иду на терет републичког буџета.

БЕЗ МОГУЋНОСТИ ЧУВАЊА МЕСТА У ВРТИЋУ
Прошле године на место у вртићу чекало је 32 малишана, али се процењује да је тај број реално већи јер има и оних родитеља који су заинтересовани за услуге обданишта али нису поднели званичан захтев за упис.

Са друге стране, до сада је закон дозвољавао родитељима да плаћањем половине месечног износа практично чувају место свом детету у установи, иако оно не долази у вртић. Од ове године та могућност не постоји јер је укинута новим републичким прописима.

- Управо је новим правилником то питање регулисано. До сада је било да родитељ може да упише дете и искористи постојање ставке чување места за коју плаћа 50 одсто. Ми као установа немамо право једностраног раскида уговора, сем у случају да родитељ не измирује редовно своје обавезе. Ако измирује обавезе на време, ми нисмо имали основа да реагујемо другачије. Дешавало се да се место чува и до годину дана а да деца не дођу ни једном. Са друге стране, друго дете не може да користи услуге вртића који је спречен да прими нову преко одређеног броја већ уписане деце. Нема више чувања места ако дете не долази дужи временски период сем оправданих изостанака од стране педијатра. Мада, ове измене правилника више се односе на велике градове које имају озбиљне листе чекања, са по неколико хиљада деце, а неко други чува своје место и не доводи дете у обданиште. Ситуације са чувањем места за дете биле су и код нас присутне, посебно у протеклом периоду од почетка пандемије. Сада не толико. Буде по једно до двоје у свакој групи, до десетак деце на нивоу установе- истакла је вд директорка вртића и додала да се искрено нада да “Полетарац” неће имати у будуће проблеме са листом чекања након реконстукције, доградње и проширења капацитета установе.

Говорећи о разликама у односу на прошлу годину начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, општу управу и јавне службе истакао је да ће убудуће родитељи за дане одсуства детета из установе плаћати пун износ, уместо досадашњих 50 одсто, јер је то измена предвиђена новим, републичким прописом.

-Постоје изузетне ситуације када се може плаћати половина прописаног износа а то је када дете има оправдање од лекара педијатра, време коришћења годишњих одмора родитеља, као и када се родитељ определи да дете не долази у колектив одређени временски период најкасније до престанка важења препоручених мера које установа спроводи ради спречавања заразе. У свим осталим ситацијама износ се плаћа у потпуности- прецизирао је Тадић.

Марина Гајић је додала да је сличан принцип и до сада био примењиван у коцељевачком вртићу, односно да је уз валидну потврду лекара педијатра износ за време одсуства детета умањиван за 50 одсто, као и у приликама када родитељи најаве коришћење годишњег одмора.

-Једина разлика је што ће сада родитељи морати да донесу у вртић решење о коришћењу годишњег одмора, што до сада није била пракса. Такође, родитељ има могућност да највише десет дана на годишњем нивоу оправда изостанак детета без потврде педијатра- прецизирала је Гајић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa