Инфо

24. фебруар 2022.24. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРВИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Промене у приходима и расходима

Новчана средства намењена за доградњу и рационализацију потрошње електричне енергије у јавној расвети, која су крајем претходне године уплаћена на рачун локалне самоуправе од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе, у тренутку израде општинског буџета за 2022. годину нису била предвиђена, те је то један од разлога због којих је коцељевачка општина принуђена да већ почетком текуће године усвоји први ребаланс буџета.

-Ми смо у новембру прошле године конкурисали за ова средства код надлежног министарства. После усвајања одлуке о буџету, пред саму Нову годину, нама су та средства одобрена и 13,8 милиона динара смо добили за ову намену. Већ смо кренули у процедуру јавне набавке за одређене инструменте који се уграђују на мерна места. У тренутку усвајања Одлуке о буџету за 2022. годину нисмо имали податак да су добијена ова средства. Имајући у виду да је јавна набавка у току морамо да донесемо измене одлуке како би се та недостајућа средства у буџету обезбедила и како би могао бити потписан уговор са изабраним извођачем радова- изјавио је шеф одсека за финансије у општинској управи Милета Ковачевић и додао да су расходи на позицији јавне расвете, зграде и грађевински објекти повећани за 19,5 милиона динара.

-Имали смо уштеде када је реч о реконстукцији парка у Коцељеви јер је део закљученог уговора плаћен на крају прошле године, али у тренутку израде буџета ни то нам није било познато јер смо планирали да ћемо мање средстава у том тренутку платити. Зато смо скинули 5,5 милиона. И као приход имамо укалкулисан, сада је већ извесно, да ћемо ових дана фактурисати закуп каменолома у Каменици предузећу које тренутно врши експлоатацију. Што се самог буџетског дефицита тиче он није мењан- прецизирао је Ковачевић.

Измене и допуне у буџету условљене су и измењеном динамиком плаћања радова на ПУ “Полетарац” у Коцељеви. Крајем претпрошле године у општинску касу на име реализације овог пројекта слило се готово 300 милиона динара. Било је предвиђено да највећи део радова буде завршен до краја 2021. те да се самим тим и уплаћени новац од стране Канцеларије за управљање јавним улагањима за изградњу зграде и потроши.

-Међутим, дошло је до померања због прибављања одређених сагласности, пре свега противпожарне заштите, тако да ти радови објективно нису могли бити завршени у предвиђеном року, а то значи да ми нисмо могли платити све то. У тренутку израде буџета нисмо знали то и остало је неких 66 милиона 550 хиљада динара који ће бити плаћени у току ове године. Надамо се да ће ускоро бити окончани радови и тада ће паре, које смо као наменски трансфер добили од Канцеларије за управљање јавним улагањима, бити потрошене- поручио је шеф одсека за финансије у овој локалној самоуправи.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa